Braknie dwutlenku węgla. Te branże są zagrożone
Przemysł spożywczy liczy na to, że produkcja suchego lodu wróci na pełne obroty. | Foto: Blanquart Ch/ANDBZ/ABACA / East NewsProducenci mięs, ryb, napojów, ciast czy przyp...

Przemysł spożywczy liczy na to, że produkcja suchego lodu wróci na pełne obroty. | Foto: Blanquart Ch/ANDBZ/ABACA / East News
Producenci mięs, ryb, napojów, ciast czy przypraw mogą za kilka dni wstrzymać działalność. Wykorzystywany przez nich dwutlenek węgla (w postaci gazu lub suchego lodu) zaraz może nie być dostępny na rynku. To oznacza też problemy dla mleczarni, chłodni, firm transportujących i magazynujących żywność, a nawet branży farmaceutycznej i rozrywkowej
Ograniczenia produkcji w zakładach Grupy Azoty i Anwilu uderzają nie tylko w rolników, którym trudniej będzie zdobyć nawozy. Za chwilę branża napojów może mieć problemy z produkcją przez braki dwutlenku węgla (CO2). To ten gaz jest produktem ubocznym w procesie robienia nawozów.
Co więcej, także reszta handlu z produktami wymagającymi niskich temperatur będzie mieć problemy przez braki tzw. suchego lodu, który powstaje z CO2.
Warszawska spółka Air Products poinformowała już swoich klientów, że została zmuszona do całkowitego zatrzymania linii produkcyjnych w obu zakładach, służących do wytwarzania suchego lodu i ciekłego CO2
Dział: Gospodarka Biznes Kraj Europa Aktualności
Autor:
Business Insider
Żródło:
https://businessinsider.com.pl/biznes/braknie-dwutlenku-wegla-te-branze-sa-zagrozone/wxprp7e