2022-08-25 12:41:40 JPM redakcja1 K

Braki awokado w Meksyku spowodowane wojną, pandemią, inflacją i kryzysem klimatycznym

...

Lazaro González, szef kuchni I właściciel Puro Gusto w Toluca, pobiera dodatkową opłatę za plasterki awokado dodawane do dań. Andrew Reiner dla Insider

  • Produkcja awokado jest 3-miliardową branżą w Meksyku, największym producencie tych owoców na świecie.
  • W tym roku, stoi przed wieloma wyzwaniami będącymi konsekwencją inflacji i rosnących kosztów produkcji awokado.
  • Insider udzielił wywiadów z właścicielami restauracji na temat sposobów, w jakie ich biznesy radzą sobie z obecną sytuacją.

MEXICO CITY, Meksyk – Kraj ten jest największym producentem awokado na świecie. Jest to branża zarabiająca 3-miliardy dolarów rocznie, która okrzyknęła owoc ten mianem oro verde, czyli ‘zielone złoto”.

Pseudonim ten nabrał innego, ironicznego znaczenia dla przeciętnego Meksykanina, który był świadkiem gwałtownych wzrostów cenowych pośród zbiegających się ze sobą kryzysów wojny, pandemii oraz ekstremalnej pogody. 

„Ceny za awokado są w tym momencie tak wysokie, że prawdziwą oznaką luksusu stało się teraz dla klienta zamówienie nawet jednego tego owocu w dziennym posiłku,” powiedział szef kuchni, Lazaro González w wywiadzie z Insider.

Skok cenowy

González jest właścicielem Puro Gusto, tradycyjnej meksykańskiej restauracji w Toluca, około 40 mil na południowy zachód od Mexico City.

Przez ostatnie kilka miesięcy, González twierdzi, ze kupował coraz mniej owoców awokado, pomimo faktu, ze są one wciąż „tak popularne”.

Według Gonzáleza kilogram awokado kosztował na lokalnym targu w marcu 2020 roku 50 pesos. Powiedział, że ta sama ilość, czyli za około trzy awokado, kosztuje teraz 125 pesos – wzrost o 250% w ciągu nieco ponad dwóch lat.

Dane z Grupo Consultor de Mercados Agrícolas, firmy konsultingowej z branży rolniczej, pokazują wzrost cen awokado w wysokości 165% dla konsumentów krajowych w ubiegłym roku. W Stanach Zjednoczonych, które otrzymują około 80% eksportów awokado z Meksyku, ceny standardowo hodowanych awokado wzrosły o 31% w czerwcu od czasu ubiegłego roku, według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Indoor ambience of Puro Gusto restaurant.

Puro Gusto znajduje się w Toluca, około godziny drogi od Mexico City. Andrew Reiner dla Insider

Zacieśnienie kosztów skłoniło Gonzáleza do wprowadzenia dodatkowej opłaty za awokado w swojej restauracji. Aczkolwiek przez inflację najwyższą od 23 lat, jego klienci nie są w stanie zawsze tyle zapłacić.

Kwestie środowiskowe

Kryzys awokado nie oszczędza również producentów tego owocu, którzy zmagają się z drogimi kosztami lub niedoborami paliwa i nawozu. Meksyk kupuje 27% swojego nawozu od Rosji, która toczy wojnę z Ukrainą, ograniczając podaż.

W czerwcu, gwałtowne opady gradu – bardzo niespotykana pogoda jak na ten sezon – uderzyły zachodnie regiony Michoacán, które produkują najwięcej awokado w kraju, co doprowadziło do strat finansowych w wysokości 95 milionów dolarów dla branży, według danych Ministerstwa Agrokultury.

Uprawy awokado są zbierane co dwa lata, co oznacza, że rolnicy i producenci będą musieli poczekać do 2024, aby z powrotem stanąć na nogi po stratach tego rzędu.

Producenci powiedzieli w wywiadzie z Insider, że szantaże i wymuszenia ze strony karteli narkotykowych zwiększają w znacznym stopniu koszty operacji. Producenci odmówili podania swoich imion do wiadomości publicznej, powołując się na obawy przed możliwymi atakami karteli.

W lutym pracownik Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych otrzymał groźby podczas pracy w Meksyku, co skłoniło USA do ośmiodniowego zakazu importu awokado z Michoacán.

Trudności dla restauracji

Meksykańskie Narodowe Stowarzyszenie Restauracji stwierdziło, że jego członkowie zmagają się zarówno z niedoborami, jak i wysokimi cenami.

Stowarzyszenie podaje, że w dzisiejszym środowisku mała restauracja może płacić średnio 18 000 pesos, czyli około 880 dolarów za dostawę awokado co miesiąc, co znacznie podnosi koszty operacyjne.

„Awokado jest składnikiem, którego nie można zastąpić żadnym innym. Jest wyjątkowe,” mówi González.

Inną jego cechą charakterystyczną jest bardzo krótki okres możliwego przechowywania.

Tortilla chips, sliced avocado, and other dishes on a table.

Awokado pozostaje popularne pomimo inflacji, co powoduje, że klienci kupują mniej porcji. .Andrew Reiner dla Insider

“Gdy awokado zostanie zerwane, musi być zjedzone tego samego dnia. W przeciwnym razie zaczyna się proces utleniania, przez co owoc zmienia kolor i jego smak również ulega pogorszeniu,” mówi González.

Niektórzy właściciele restauracji twierdzą, że problem przystępności cenowej nie zaczyna się i nie kończy na awokado.

„W ciągu ostatniego półtora miesiąca mieliśmy do czynienia ze wzrostem cen wszystkiego, nie tylko awokado” – powiedziała w wywiadzie z Insider Ceci Mondragon, właścicielka restauracji Chilaquilito w Mexico City.

Przeciętny meksykański konsument zjada około 8 kilogramów awokado — około 24 owoców — rocznie. (Według danych Rabobanku przeciętny Amerykanin spożywa około 12 awokado rocznie.) Ale od czasu skoku cen meksykańscy klienci zmienili swoje nawyki.

„Lubię jeść plasterki awokado w sałatkach, na kanapkach, a nawet do ciast. Ale teraz wspólnie ze swoją rodziną musimy ograniczyć konsumpcję” – powiedziała w wywiadzie z Insider María Silvia, właścicielka restauracji z hamburgerami w Mexico City.

„Każdego dnia tęsknimy za awokado,” powiedziała Silvia.

Dział: Świat

Autor:
Doris Gomora | Tłumaczenie: Aleksandra Lubiecka

Żródło:
https://www.businessinsider.com/how-mexico-is-dealing-with-rising-avocado-prices-2022-8?IR=T

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE