Przygotowując posiłek w domu, wielu z nas po prostu wyrzuca kości, obierki i skrawki, które nie będą wykorzystane w potrawie. A po posiłku zgarniamy wszystkie resztki z naszego talerza do kosza lub do śmietnika. Chociaż może się to wydawać najłatwiejszym sposobem sprzątania, większość wyrzucanej żywności jest jadalna lub nadaje się do ponownego użycia, co powoduje ogromne ilości marnowanej żywności – i zmarnowanych pieniędzy.
Według Feeding America prawie 40% całej żywności w USA jest marnowane, co daje do 108 miliardów funtów żywności każdego roku . To 130 miliardów posiłków i 408 miliardów dolarów wyrzucanych każdego roku.
Podczas gdy wiele z tych odpadów ma miejsce na etapach produkcji i dystrybucji, zanim żywność trafi do sklepu spożywczego, około 39% odpadów żywnościowych ma miejsce w naszych własnych kuchniach. Przy wciąż zawyżonych cenach artykułów spożywczych znalezienie sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy ma sens. Wyeliminowanie marnowania żywności w kuchni to świetny sposób na oszczędzanie. Oto, co zrobić z tymi resztkami jedzenia. (Aby uzyskać więcej wskazówek kuchennych, zapoznaj się z zatwierdzonymi przez ekspertów sposobami gotowania, które faktycznie działają, i dowiedz się, jak przechowywać artykuły spożywcze, aby starczyły na dłużej .)
Co liczy się jako resztki jedzenia?
Istnieje różnica między utratą żywności a jej marnowaniem.
Agencja Badań Ekonomicznych USDA (ERS) definiuje utratę żywności jako „jadalną ilość żywności po zbiorach, która jest dostępna do spożycia przez ludzi, ale nie jest spożywana z jakiegokolwiek powodu”. Utrata żywności dotyczy w szczególności tego, co jest jadalne , podczas gdy marnowanie żywności często obejmuje żywność niejadalną dla ludzi, taką jak skórki od bananów, kości i skorupki jaj.
Na potrzeby tego artykułu zamierzam zdefiniować resztki jedzenia jako wszystko, co jest jadalne lub niejadalne, co jest wyrzucane. Używam tego bardziej rozbudowanego terminu, ponieważ wiele skrawków, takich jak kości i skórki, nadal można poddać recyklingowi do gotowania lub do innych celów. Jak wyjaśnię poniżej, wiele przedmiotów, które wkładasz do kosza, można ponownie wykorzystać, poddać recyklingowi lub przynajmniej kompostować. Oto kilka głównych rzeczy, które możesz zrobić z jedzeniem, które w przeciwnym razie możesz wyrzucić.
Co możesz zrobić zamiast wyrzucać jedzenie?
Istnieje kilka sposobów na ograniczenie marnowania żywności i zaoszczędzenie pieniędzy. Na początek najlepiej:
- Kupuj realistycznie iz planem. Zawsze zalecam planowanie posiłków z wyprzedzeniem i kupowanie tylko tego, co masz na liście zakupów.
- Spróbuj kuponu i dołącz do planów nagród sklepów spożywczych.
- Kupuj produkty sezonowe (taniej).
- Gotuj w rozsądnych porcjach. Ugotowanie całego pudełka makaronu wydaje się łatwiejsze, ale bardziej prawdopodobne jest, że wyrzucisz trochę, niż będziesz jadł makaron przez cztery dni z rzędu.
- Zjedz resztki. Zaplanuj zjedzenie resztek obiadu na obiad następnego dnia, aby upewnić się, że jedzenie zostało zjedzone.
- Unikaj zagraconej lodówki i spiżarni ( tutaj mamy wskazówki dotyczące organizacji lodówki ).
- Zachowaj trwałość żywności w lodówce , w tym owoców i warzyw .
- Pamiętaj, że daty przydatności do spożycia/wygaśnięcia są elastyczne.
- Lepiej zamrażaj jedzenie na czas.
Ale kiedy już masz jedzenie, co powinieneś z nim zrobić? Mam kilka zaleceń. Nie każdą część owocu lub warzywa można uratować; czasem po prostu trzeba będzie wyrzucić jedzenie. Ale jeśli przeglądasz lodówkę lub spiżarnię z zamiarem wyrzucenia rzeczy, wypróbuj zamiast tego te sztuczki.
Jest tak wiele kreatywnych, nieoczekiwanych sposobów wykorzystania resztek jedzenia.
Sven Ole Schubert/EyeEm/Getty Images
Resztki owoców
- Banany trochę za dojrzałe? Zrób chleb bananowy lub po prostu zamroź banana, aby później użyć go w smoothie .
- Do przyrządzania dżemów używaj skórek moreli oraz ogryzków i skórek jabłek.
- Zachowaj resztki owoców (skórki, wierzchołki lub rdzenie) i zagotuj w garnku z wodą na kuchence, aby twój dom pachniał świeżością.
- Użyj skórki pomarańczowej, aby posprzątać swoją kuchnię i opróżnić śmietnik.
- Wrzuć skórki z cytryny i limonki do śmietnika, aby usunąć smród.
Resztki warzyw
- Użyj skórek cebuli, czubków marchwi, pni brokułów i selera oraz kawałków szalotki i czosnku, aby zrobić bulion warzywny. Możesz po prostu umieścić skrawki (mrożone lub nie) w garnku z wodą. Dodać przyprawy do smaku i gotować około 10 minut.
- Użyj resztek pomidora (skórek, końcówek i soku) do sosu pomidorowego.
- Zmiel i zamroź resztki ziół w oleju lub wodzie. Możesz nawet uprawiać własne, aby zaoszczędzić dodatkowe pieniądze.
- Do zup używaj łodyg warzyw. Jest tak wiele pysznych przepisów na zupę z łodyg brokułów .
- Upiecz lub usmaż skrawki warzyw na chrupiące chipsy warzywne.
- Użyj resztek nasion, pestek i sadzonek warzyw i posadź je w swoim ogrodzie, aby odrosły.
Przygotowanie bulionów, bulionów i zup z kości mięsnych jest bardzo łatwe.
Crispin la valiente/Getty Images
Inne resztki jedzenia
- Użyj suszonego chleba, aby zrobić domowe grzanki i bułkę tartą z zup i sałatek.
- Ponownie wykorzystaj zmieloną kawę do domowych peelingów i peelingów.
- Używaj starego wina do gotowania i duszenia potraw.
- Przygotuj buliony z kurczaka i wołowiny z resztek kości.
Najważniejsze
Istnieje wiele kreatywnych, nieoczekiwanych sposobów wykorzystania resztek jedzenia. Nie tylko poczujesz się jak profesjonalista w kuchni, ale zaoszczędzisz pieniądze, wydłużając wycieczki do sklepu spożywczego i kupowaną żywność. Nie wspominając już o korzyściach dla środowiska płynących z ograniczenia żywności, która trafia na wysypisko. Ograniczenie marnotrawstwa żywności z kolei zmniejszy emisję metanu i ślad węglowy.
Ponadto, jeśli nie możesz ponownie wykorzystać resztek w kuchni lub w domu, zawsze możesz użyć fusów, skórek, skórek, rdzeni, ścinków i roślin strączkowych, aby rozpocząć kompost .
Zaawansowane technologicznie kompostowniki, takie jak Zera firmy Whirlpool, mogą zamienić resztki jedzenia w kompost w ciągu kilku godzin.
Chrisa Monroe/CNET