2024-10-11 21:31:30 JPM redakcja1 K

Czy istnieje coś takiego jak zdrowa śmietanka do kawy? Jak znaleźć najlepszą opcję?

Prawie dwie trzecie Amerykanów codziennie pije kawę, według sondażu National Coffee Association. Dane z 2022 roku wykazały, że spożycie tego napoju kofeinowego osiągnęło najwyższy poziom od 20 lat.

Zdjęcie: Freepik

 

Choć większość z nas jest regularnymi spożywcami kawy, nadal nie możemy się zgodzić co do najlepszego sposobu jej picia. Niektórzy uważają, że należy dostosować temperaturę kawy do pogody na zewnątrz. Inni — patrząc na ciebie, Ben Affleck — preferują kawę mrożoną przez cały rok. Słodzona czy czarna? Mocna czy bezkofeinowa? Przygotować w domu czy kupić? To bardzo spersonalizowane doświadczenie, które często wymaga nieco prób i błędów.

 

Czy śmietanka do kawy jest dla ciebie szkodliwa?
Śmietanka do kawy z pewnością nie jest dobra dla zdrowia — nie dostarcza ważnych witamin i minerałów do diety, jak owoce czy warzywa — ale to nie znaczy, że nie może być obecna w twojej diecie. Tak jak każde jedzenie bogate w cukry, śmietanka najlepiej sprawdza się w umiarkowanych ilościach. Dodany cukier może łatwo się kumulować.

Według American Heart Association mężczyźni powinni spożywać nie więcej niż 36 gramów cukru dziennie, a kobiety nie więcej niż 25 gramów. Śmietanka Coffee Mate, jeden z popularnych wyborów, zawiera 5 gramów cukru na łyżkę stołową. Jeśli dodasz dwie łyżki tej śmietanki do kawy i wypijesz dwie filiżanki dziennie, to już 20 gramów cukru — niemal cała zalecana dzienna dawka.

Wiele śmietanek do kawy zawiera również gumy i emulgatory, które nie są korzystne dla naszego układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego, mówi Amy Bragagnini, dietetyk onkologiczny i rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki. Niektóre badania pokazują pozytywny związek między ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych a emulgatorami stosowanymi w żywności. Ale ogólnie rzecz biorąc, to bardziej skomplikowane niż nazywanie jedzenia „dobrym” lub „złym”, „zdrowym” lub „niezdrowym”, mówi Bragagnini.

„Uważam, że jest zbyt dużo stygmatyzacji”, mówi. Istnieją sposoby na znalezienie „zdrowszej” śmietanki do kawy, która odpowiada twoim preferencjom smakowym i strukturze, poświęcając trochę więcej czasu w sklepie spożywczym, korzystając z tych wskazówek.

 

Jaka jest najzdrowsza śmietanka do kawy?

Najzdrowsza śmietanka do kawy to ta, która ma najmniej cukru, tłuszczów nasyconych, mało składników i, jeśli to możliwe, zawiera trochę białka. Upewnij się, że możesz wymówić i rozpoznać większość składników oraz porównuj etykiety odżywcze, doradza Bragagnini. Zwróć uwagę na dodane gumy i emulgatory i sprawdź, czy możesz znaleźć opcję z ich mniejszą ilością.

Ostatecznie, śmietanka do kawy, jak każdy inny wybór żywieniowy, jest bardzo subiektywna. Używanie nawet niewielkiej ilości „mniej zdrowej” marki jest lepsze niż nadmierne korzystanie ze „zdrowszej” opcji.

„Nawet jeśli śmietanka do kawy jest uważana za ‘najzdrowszą’, co oznacza, że ma najmniej dodanego cukru, najmniej kalorii i niewiele składników… jeśli ktoś nie lubi jej smaku, to i tak jej nie wypije lub nie będzie cieszył się kawą”, mówi Bragagnini.

Zależy to również od twoich celów zdrowotnych. Na przykład, Bragagnini osobiście nie jest fanką śmietanek bezcukrowych, ale dla kogoś z cukrzycą byłyby one najzdrowszą i najlepszą opcją. Śmietanki roślinne mogą zawierać mniej tłuszczów nasyconych niż produkty mleczne, ale mogą mieć więcej dodanych składników, aby zagęścić i osłodzić produkt.

 

Co dodać do kawy zamiast śmietanki?

Dobre wieści — nie musisz rezygnować z dnia na dzień, aby prowadzić zdrowe życie z kawą. Nie musisz nawet rezygnować ze śmietanki. Zacznij od oceny, ile jej dodajesz do swojej kawy każdego poranka. Może polegasz na smaku lub kolorze, nie zdając sobie sprawy z ilości dodanego cukru.

„Nie mówię moim pacjentom, aby chodzili z miarkami, jednak często też jestem ciekawa, kiedy czuję, że chcę wprowadzić jakąś zmianę… po prostu wracając do podstaw, ile już spożywam?”, mówi Bragagnini.

Ograniczanie wielkości porcji stopniowo może również pomóc bardziej docenić smak kawy. Możesz też spróbować innego rodzaju kawy — lepszej jakości ziarna mogą wzbogacić naturalne smaki.

Jeśli szukasz zamiennika, Bragagnini sugeruje rozpoczęcie od niesłodzonego roślinnego mleka lub zwykłego i dosładzania go w naturalny sposób. Spróbuj, na przykład, owoców mnicha, miodu lub syropu klonowego. Możesz też być kreatywny z przyprawami — dodaj trochę przyprawy do dyni lub cynamonu, aby uzyskać świąteczny smak jesieni, ekstrakt waniliowy lub kakao w proszku.

Jeśli jesteś sfrustrowany i potrzebujesz pomocy, Bragagnini poleca wizytę u dietetyka, który może dostosować plan do twoich potrzeb żywieniowych i celów. „To może być mylące, zwłaszcza gdy Internet krzyczy, że powinieneś to robić lub nie robić tego,” mówi. „Dietetycy mogą wyjaśnić sytuację i dostarczyć naukowych informacji oraz dostosować dietę dla ciebie”.

Dział: Styl życia

Autor:
Clare Murloy | Tłumaczenie: Alicja Samborska – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://eu.usatoday.com/story/life/food-dining/2024/09/29/healthiest-creamer-for-coffee/75395182007/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE