Zdjęcie: https://pixabay.com/photos/oats-milk-bowl-bowl-of-oats-5619200/
Alergia
Mleko owsiane to idealna opcja, jeśli masz alergię na soję, orzechy lub kokos, które są głównymi składnikami innych mlek alternatywnych, mówi Megan Byrd, zarejestrowana dietetyczka i założycielka The Oregon Dietitian . „Może być również bezglutenowe, jeśli mleko owsiane jest produkowane w certyfikowanym zakładzie bezglutenowym” – mówi Agyeman, co czyni go świetną opcją, jeśli cierpisz na celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
Korzyści zdrowotne
Wielu konsumentów wybiera mleko owsiane ze względu na jego właściwości zdrowotne. „Mleko owsiane ma bogaty profil składników odżywczych, które odżywiają i zaspokoją” – mówi Valerie Agyeman (dietetyczka). Na początek mleko owsiane oferuje około 3 do 4 gramów białka na porcję 1 filiżanki. „To nie jest tak wysokie, jak w przypadku zwykłego mleka krowiego czy sojowego, ale wyższe niż w przypadku mleka migdałowego czy kokosowego” – mówi. Mleko owsiane zawiera również więcej węglowodanów niż inne rodzaje mleka, co oznacza, że może być doskonałym źródłem energii. I chociaż proces produkcji mleka owsianego usuwa z owsa część błonnika, „mleko owsiane zawiera około 2 do 3 gramów błonnika na filiżankę, czyli więcej niż typowe mleko migdałowe” – tłumaczy Agyeman. Co więcej, mleko owsiane kupowane w sklepie jest często wzbogacane w składniki odżywcze, takie jak witamina B12, ryboflawina, witamina A, wapń i witamina D – mówi. Według USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) filiżanka mleka owsianego zawiera ok. 120 kalorii, 3 gramy białka, 5 gramów tłuszczu, 16 gramów węglowodanów, 2 gramy błonnika i 7 gramów cukru.
Wady
Pierwszą, a zarazem mało zadziwiającą wadą jest tak zwana “biała śmierć”. “Mleko owsiane może zawierać [dużą ilość] dodanych cukrów, zwłaszcza w wersjach smakowych” – mówi Agyeman. „Na szczęście wersje niesłodzone są równie smaczne bez dodatku cukru”. Możesz określić, czy mleko owsiane jest niesłodzone, patrząc na przód kartonu, na którym na etykiecie powinien znajdować się napis “niesłodzone”. Ponadto; Niektóre marki dodają niewielkie ilości dodatków, takich jak gumy, oleje i stabilizatory. Jeśli starasz się unikać dodatków i innych składników syntetycznych, Agyeman sugeruje sprawdzenie etykiet produktów i znalezienie marek z prostszymi listami składników. Oprócz tego węglowodany mogą być zaletą w mleku owsianym, jeśli w przeszłości chorowałeś na cukrzycę lub wysoki poziom cukru we krwi, może to być wadą. Jak wspomniano powyżej, proces produkcji mleka owsianego usuwa część błonnika z owsa . Błonnik jest ważny, ponieważ spowalnia wchłanianie węglowodanów, co powoli zwiększa poziom cukru we krwi. Ale ponieważ mleko owsiane ma mniej błonnika niż prawdziwy owies, węglowodany zawarte w mleku owsianym spowodują szybsze skoki poziomu cukru we krwi niż całe płatki owsiane, mówi Byrd. To powiedziawszy: „jeśli martwisz się skokami poziomu cukru we krwi, mleko owsiane może nie być najlepszą opcją” – mówi. W tym przypadku Byrd sugeruje zamiast tego sięgnięcie po zamienniki o niższej zawartości węglowodanów, takie jak mleko migdałowe lub kokosowe.
Dobra opcja?
Dla niektórych na pewno jest znakomitym zamiennikiem, jednakże diabetykom może bardziej zaszkodzić niż pomóc, dlatego kluczem jest czytanie etykiet.