2023-01-30 13:15:45 JPM redakcja1 K

FDA proponuje nowe poziomy ołowiu w żywności dla dzieci, ale krytycy mówią, że potrzeba więcej działań

Dopuszczalne poziomy ołowiu w niektórych pokarmach dla niemowląt i małych dzieci powinny być ustalone na poziomie 20 części na miliard lub mniej, zgodnie z nowym projektem wytycznych wydanym we wtorek przez amerykańską Agencję Żywności i Leków

„Dla niemowląt i małych dzieci, które jedzą żywność objętą dzisiejszym projektem wytycznych, FDA szacuje, że te poziomy działania mogą spowodować aż 24-27% zmniejszenie ekspozycji na ołów z tej żywności” – powiedział w oświadczeniu komisarz FDA dr Robert Califf. 

Żywność dla dzieci objęta nową propozycją – która szuka publicznego komentarza - obejmuje przetworzoną żywność dla dzieci sprzedawaną w pudełkach, słoikach, woreczkach i tubach dla niemowląt i małych dzieci poniżej 2 roku życia, powiedziała agencja. 

Podczas gdy każde działanie ze strony FDA jest mile widziane, sugerowane poziomy ołowiu nie są na tyle niskie, aby poruszyć igłę, powiedział Jane Houlihan, krajowy dyrektor nauki i zdrowia dla Healthy Babies Bright Futures, koalicji adwokatów zaangażowanych w zmniejszenie ekspozycji niemowląt do neurotoksycznych substancji chemicznych.

„Prawie wszystkie odżywki dla dzieci na rynku już spełniają to, co zaproponowali” - powiedział Houlihan, który był autorem raportu z 2019 roku, który znalazł niebezpieczne poziomy ołowiu i innych metali ciężkich w 95% produkowanej żywności dla dzieci.

Ten raport wywołał dochodzenie kongresowe z 2021 roku, które wykazało, że wiodący producenci żywności dla dzieci świadomie sprzedawali produkty o wysokim poziomie toksycznych metali.

„FDA nie zrobiła wystarczająco dużo z tymi proponowanymi limitami ołowiu, aby chronić niemowlęta i małe dzieci przed szkodliwymi skutkami ołowiu. Nie jest znany bezpieczny poziom ekspozycji na ołów, a dzieci są szczególnie narażone” – powiedział Houlihan. 

Dyrektor ds. polityki żywnościowej Consumers Reports, Brian Ronholm, również wyraził obawy. W 2018 roku Consumer Reports przeanalizował 50 pokarmów dla dzieci i znalazł "niepokojące" poziomy ołowiu i innych metali ciężkich. W rzeczywistości „15 z nich stanowiłoby ryzyko dla dziecka, które zjadło jedną porcję lub mniej dziennie” - według Consumer Reports. 

„FDA powinna zachęcać przemysł do cięższej pracy w celu zmniejszenia niebezpiecznego ołowiu i innych metali ciężkich w żywności dla dzieci, biorąc pod uwagę, jak bardzo małe dzieci są podatne na toksyczne narażenie” - powiedział Ronholm w oświadczeniu. 

Narażenie na toksyczne metale ciężkie może być szkodliwe dla rozwijającego się mózgu niemowląt i dzieci. „To zostało powiązane z problemami z uczeniem się, poznawaniem i zachowaniem” - zgodnie z American Academy of Pediatrics. 

Toksyczne metale w glebie

Ołów, arsen, kadm i rtęć znajdują się w pierwszej dziesiątce chemikaliów Światowej Organizacji Zdrowia, które stanowią zagrożenie dla niemowląt i dzieci.

Jako pierwiastki naturalne znajdują się one w glebie, na której uprawiane są rośliny i dlatego nie można ich uniknąć. Na niektórych polach uprawnych i w niektórych regionach poziom tych pierwiastków jest jednak wyższy niż u innych, co częściowo wynika z nadmiernego stosowania pestycydów zawierających metale oraz z zanieczyszczenia przemysłowego.

Nowe wytyczne FDA sugeruje produkowane żywności dla dzieci custards, owoce, mieszanki żywności – w tym ziarna i mieszanki na bazie mięsa – puddingi, warzywa, jogurty, i jednoskładnikowych mięs i warzyw zawierają nie więcej niż 10 części na miliard ołowiu. 

Wyjątkiem od tego limitu są jednoskładnikowe warzywa korzeniowe, takie jak marchewki i słodkie ziemniaki, które nie powinny zawierać więcej niż 20 części na miliard, zgodnie z nowymi wytycznymi.

Suche płatki śniadaniowe sprzedawane dla niemowląt i małych dzieci również nie powinny zawierać więcej niż 20 części na miliard ołowiu - powiedział nowy przewodnik FDA.

Jednak FDA nie zaproponowała żadnego limitu ołowiu dla ptysiów zbożowych i ciasteczek na ząbkowanie, powiedział Houlihan, mimo że produkty te stanowią „7 z 10 najwyższych poziomów ołowiu, które znaleźliśmy w ponad 1000 testach żywności dla dzieci, które oceniliśmy”.

Limit ustalony dla warzyw korzeniowych będzie pomocny, dodał Houlihan. Ponieważ rosną pod ziemią, warzywa korzeniowe mogą łatwo absorbować metale ciężkie. Na przykład słodkie ziemniaki często przekraczają limit 20 części na miliard, który zaproponowała FDA, powiedziała.

Trzeba zrobić więcej

Przed tym ogłoszeniem FDA ustaliła limity dla metali ciężkich tylko w jednej żywności dla dzieci – płatkach ryżowych dla niemowląt, powiedział Houlihan. W 2021 roku agencja ustaliła limit 100 części na miliard dla arsenu, który został powiązany z niekorzystnymi wynikami ciąży i toksycznością neurorozwojową. 

Jest o wiele więcej, co można zrobić, według Scotta Fabera, starszego wiceprezesa ds. rządowych w Environmental Working Group, organizacji non-profit zajmującej się zdrowiem środowiskowym.

„Możemy zmienić miejsce, gdzie uprawiamy i jak uprawiamy, aby zmniejszyć ilość toksycznych metali wchłanianych przez rośliny” – powiedział Faber. „Nalegamy również na producentów żywności dla dzieci, aby prowadzili ciągłe badania metali ciężkich we wszystkich swoich produktach i udostępniali publicznie wszystkie wyniki badań.”

Firmy mogą wymagać od dostawców i hodowców testowania gleby i żywności, którą produkują, i wybierać zakupy od tych, którzy mają najniższe poziomy metali ciężkich - dodał Houlihan.

„Hodowcy mogą stosować dodatki do gleby, różne metody uprawy i odmiany roślin, o których wiadomo, że zmniejszają zawartość ołowiu w ich produktach” – powiedziała.

Działania dla rodziców 

Co mogą zrobić rodzice, aby zmniejszyć narażenie dziecka na kontakt z toksycznymi metalami? Niestety, kupowanie produktów organicznych lub przygotowywanie jedzenia dla dzieci w domu nie rozwiąże problemu, ponieważ produkty kupowane w sklepie spożywczym również mogą zawierać wysoki poziom zanieczyszczeń, twierdzą eksperci.

Raport Healthy Babies, Bright Futures z 2022 roku wykazał, że ołów znajduje się w 80% domowych przecierów lub żywności kupowanej w sklepie. Arsen został znaleziony w 72% żywności rodzinnej zakupionej lub przygotowanej w domu.

Eksperci twierdzą, że najlepszym sposobem na zmniejszenie narażenia dziecka na metale ciężkie jest zróżnicowanie spożywanych codziennie pokarmów i wybieranie głównie tych, które prawdopodobnie są najmniej zanieczyszczone. Healthy Babies, Bright Futures stworzyło tabelę mniej do bardziej zanieczyszczonych pokarmów na podstawie przeprowadzonych przez siebie badań.

Świeże banany, z poziomem metali ciężkich na poziomie 1,8 części na miliard, były najmniej zanieczyszczoną żywnością testowaną na potrzeby raportu. Po bananach, najmniej zanieczyszczoną żywnością była kasza, wyprodukowane mięso dla niemowląt, kabaczek, jagnięcina, jabłka, wieprzowina, jajka, pomarańcze i arbuz, w tej kolejności.

Inne pokarmy o niższym poziomie zanieczyszczenia obejmowały zieloną fasolkę, groszek, ogórki i miękkie lub oczyszczone domowe mięsa - stwierdzono w raporcie.

Najbardziej zanieczyszczone pokarmy spożywane przez niemowlęta były oparte na ryżu - tak wynika z raportu. Ciastka ryżowe, ptysie ryżowe, chrupiące płatki ryżowe i brązowy ryż bez usunięcia wody z gotowania były silnie zanieczyszczone nieorganicznym arsenem, bardziej toksyczną formą arsenu.

Po żywności opartej na ryżu, analiza wykazała najwyższy poziom metali ciężkich w rodzynkach, nieryżowych krakersach, batonikach z rodzynkami i płatkach owsianych. Ale to nie były jedyne produkty, które wzbudziły niepokój: Suszone owoce, sok winogronowy, marchewkowe krakersy na ząbkowanie i masło słonecznikowe zawierały wysokie ilości co najmniej jednego toksycznego metalu, zgodnie z raportem.

Podczas gdy zakup organiczny nie może zmniejszyć poziomu metali ciężkich w żywności dla niemowląt, może pomóc uniknąć innych toksyn, takich jak herbicydy i pestycydy - dr Leonardo Trasande, dyrektor pediatrii środowiskowej w NYU Langone Health powiedział CNN wcześniej.

„Istnieją inne korzyści z jedzenia żywności ekologicznej, w tym zmniejszenie ilości syntetycznych pestycydów, o których wiadomo, że są równie złe dla niemowląt, jeśli nie nawet bardziej problematyczne” – powiedział Trasande. 

Autor:
Sandee LaMotte | Tłumaczenie: Agata Jakubiak

Żródło:
https://edition.cnn.com/2023/01/24/health/baby-food-lead-levels-fda-wellness

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE