2022-09-03 16:10:45 JPM redakcja1 K

Imbir: Przy jakich dolegliwościach go stosować

Imbir nie jest znany tylko jako przyprawa z Azji, ale także jest ceniony jako roślina lecznicza. Składniki odżywcze ostrego korzenia pomagają przy przeziębieniu, bólach i łagodzą nudności.

Imbir nie jest znany tylko jako przyprawa z Azji, ale także jest ceniony jako roślina lecznicza. Składniki odżywcze ostrego korzenia pomagają przy przeziębieniu, bólach i łagodzą nudności.

Przy drapaniu w gardle i nudnościach nie każdy chcę sięgać po silne leki. Można najpierw spróbować imbir. Ponieważ rośliny bulwiaste zawierają w sobie substancje lecznicze i aktywne.

Dlatego imbir w medycynie naturalnej jest cenionym środkiem leczniczym. Wiele z jego zastosowań nie jest naukowo potwierdzone, lecz opierają się na doświadczeniach medycyny ludowej.

Imbir: pochodzenie, wzrost i uprawa

Imbir (Zingiber officinale) jest rośliną korzenną i rośnie w regionach tropikalnych jako roślina liściasta do 1,50 metra wysokości. Największym na świecie eksporterem imbiru są Indie, wytwarzają około 250000 ton rocznie. Imbir jest również uprawiany i eksportowany w Japonii, Chinach, Sri Lance i Ameryce Południowej.

Tylko podziemna część imbiru jest wykorzystywana: silnie rozgałęziony korzeń (kłącze). Z niego można wyhodować nowe rośliny. Z uwagi na warunki klimatyczne nie jest możliwe uprawianie go na otwartym terenie.

Roślina imbiru z plantacji w Indonezji. (Quelle: Agus Subianto/Getty Images)

Długa tradycja rośliny leczniczej

W tradycyjnej medycynie chińskiej, jak i indyjskiej imbir ma tysiącletnią tradycję i jest stosowany jako naturalny środek leczniczy na następujące choroby i dolegliwości:

  • Przeziębienie
  • Bóle
  • Nudności
  • Choroby lokomocyjne
  • Migrenę

Uwaga: nawet jeśli imbir łagodzi liczne dolegliwości, korzeń nie zastąpi wizyty u lekarza. Tylko on może wyjaśnić medyczne przyczyny, mające związek z objawami i zalecić odpowiednie leczenie.

Jakie substancje czynne zawiera imbir?

Zdrowotne i skuteczne składniki  znajdują się w kłączu. Należą do nich olejki eteryczne, które zawierają substancję zinigiberenu, kurkuminy i beta-eudesmolu.

Oprócz tego zawiera również substancje cierpkie jak gingerol i shogaol. Nadają one imbirowi jego specjalny owocowo-ostry aromat. Imbir jest również bogaty w witaminę C, magnez, wapno, sód i fosfor.

Imbir jako środek przeciw przeziębieniu

Korzeń imbiru od tysięcy lat zajmuje  stałe miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej. Przy przeziębieniu i w przypadku podatności na infekcję, przy gorączce z dreszczami i aby się rozgrzać, jest preferowanym wyborem.

Badania potwierdzają, że imbir ma pewien wpływ na wirusy przeziębienia. Zostało to pokazane w probówce: składniki imbiru hamują reakcje, które mogą wywoływać zapalenia.

Oczywiste jest, że ostre substancje zawarte w imbirze poprawiają krążenie krwi. Filiżanka herbaty imbirowej przy dreszczach, zimnych dłoniach i stopach może okazać się bardzo przyjemna.

Imbir jako lekarstwo na nudności

Przez uruchomienie produkcji soku żołądkowego, śliny i żółci imbir wspomaga trawienie. Przy nudnościach, wymiotach i chorobie lokomocyjnej imbir powinien pomóc. Ale i tutaj sytuacja badawcza jest niezbyt dokładna.

W jednym z badań dotyczących choroby morskiej, wykazano, że po zażyciu preparatów z imbirem objawy zmniejszyły się. Czy efekt ten jest jednak wystarczający, żeby ludzie brali go pod uwagę podczas podróży, nie da się na podstawie tego badania dokładnie stwierdzić.

Działanie przeciwbólowe jest możliwe

Niektóre badania wskazują również, że imbir może nieznacznie łagodzić bóle menstruacyjne. Z powodu niedociągnięć przy ich przeprowadzeniu badania są znaczące jedynie w ograniczonym zakresie.

Istnieje podejrzenie, że gingerol ma działanie przeciwzapalne. W naturopatii bulwa jest stosowana w leczeniu reumatyzmu i artrozy.

Przyjmowanie imbiru: na co należy zwrócić uwagę?

Imbir można znaleźć w różnych postaciach: surowej jako bulwa, mielonej, w kapsułkach, jako krople lub olej oraz jako suplement diety.

Zewnętrzne stosowanie umożliwia olejek imbirowy. Podobno stymuluję krążenie krwi i działa odprężająco.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Kobiety w ciąży powinny przed spożyciem zapytać lekarza o działanie imbiru. Imbir może wywołać skurcze. Bulwa nie jest również odpowiednia jako naturalny środek przeciw mdłościom we wczesnym okresie ciąży, zwłaszcza, że nie zbadano jej wpływu na nienarodzone dziecko.

Przy wrażliwym żołądku lepiej jest zrezygnować z imbiru, ponieważ pobudza on produkcję kwasu żołądkowego. Może to prowadzić do zgag, odbijania się i bólu żołądka. Uznaje się również, że imbir zaburza krzepnięcie krwi. Dlatego szczególnie osoby z chorobami serca powinny przed jego spożyciem skonsultować się z lekarzem.

Herbata z imbirem a może shot: przygotuj sam

Herbata ze świeżego imbiru jest szybka do przygotowania: najpierw bulwę pokrojoną na cienkie plastry gotuje się w gorącej wodzie przez 10 minut. Następnie zostawia do zaparzenia na co najmniej 5 minut. Można się rozkoszować rozgrzewającą herbatą.

Przygotowanie imbirowych shotów pójdzie sprawnie, jeśli użyjesz sokowirówki. Można pokroić imbir na małe kawałki, a następnie dodać sok z cytryny i zrobić z nich puree. Jeśli będzie zbyt kwaśne, można dodać miód lub syrop z agawy. Zatrzyma swoją trwałość w lodówce nawet do tygodnia.

Własny imbir: oto jak to zrobić

Ten, kto chce samodzielnie posadzić imbir, może to zrobić na parapecie albo w szklarni. W tym celu, wczesną wiosną należy kupić kłącza z widocznymi „oczkami” na końcach rozgałęzień. Następnie je odciąć i moczyć w wodzie przez noc.

Następnego dnia w dużej donicy z ziemią umieścić kawałki z pąkami do góry, podlewać codziennie. Po kilku miesiącach wyrośnie roślina. Gdy jej liście żółkną, można przestać ją podlewać i wykopać korzeń z ziemi. I oto wyrósł świeży imbir.

Szczypta imbiru nada ciastkom pikantną nutę. (Quelle: Mariha-kitchen/Getty Images)

Imbir w kuchni cieszy się dużą popularnością jako przyprawa, zarówno świeży, jak i w postaci suchej. W zupach, daniach mięsnych i rybnych dba o to, aby miały one owocową ostrość. Przede wszystkim w chutneys, daniach z woka, curry i innych azjatyckich potrawach jest nieodłącznym elementem.

Służy również jako przyprawa do ciast, czekolady czy deserów. Kandyzowany, dodaje korzennej nuty do świątecznych ciastek lub słodyczy. Ale imbir nadaje charakterystyczny aromat również piwu i lemoniadom.

Ważna wskazówka: informacje te w żaden sposób nie zastępują profesjonalnej porady czy leczenia przez wykształconych i znanych lekarzy. Zawartość t-online nie może i nie powinna być wykorzystywana, żeby samodzielnie wystawić diagnozę lub rozpocząć leczenie.

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.