2022-11-22 07:38:59 JPM redakcja1 K

Indyjska zupa z soczewicy z kokosem

Nie ma nic bardziej rozgrzewającego niż miska dhalu lub indyjskiej zupy z soczewicy.

Nie ma nic bardziej rozgrzewającego niż miska dhalu lub indyjskiej zupy z soczewicy.

Zdjęcie: Mia Frogner / Green Bonanza

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki na 2 porcje:

  • 200ml czerwonej soczewicy
  • 800ml wody
  • 1 cebula
  • 4–6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 pomidory
  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki całych nasion kminku
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  • sok cytrynowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • olej

Dobrze opłucz soczewicę w zimnej wodzie i włóż do garnka z 800ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica całkowicie się rozpuści. Gdy soczewica się gotuje, przygotuj koncentrat pomidorowy. Znajdź wszystkie przyprawy. Wymieszaj nasiona gorczycy i kminek w małej misce, a płatki chili, kolendrę i kurkumę w drugiej. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir, grubo posiekaj pomidory. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni i dodaj nasiona gorczycy i kminek. Następnie włóż cebulę do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka, około 3–5 minut. Następnie dodaj suche przyprawy i sporą szczyptę soli, dobrze wymieszaj i dodaj grubo posiekane pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory lekko się rozpuszczą, a przyprawy dobrze ugotują, około 5–7 minut. Gdy soczewica całkowicie rozpadnie się na kawałki, a pasta się zagotuje, wlej koncentrat pomidorowy do garnka z soczewicą, dobrze wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i sokiem z cytryny, posyp płatkami chili i wiórkami kokosowymi.


 


 

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE