2024-01-14 11:33:03 JPM redakcja1 K

Najlepszy przepis na ciasto na pizzę

To najprostszy, najlepszy przepis na ciasto do pizzy. Składa się z zaledwie 6 składników i uniwersalnej mąki (zamieściłam instrukcje dotyczące używania mąki uniwersalnej lub chlebowej), wymaga tylko jednej miski (nie potrzebujesz miksera stojącego, ale możesz go użyć, jeśli chcesz), około 3 sekund ugniatania i tylko 30 minut wyrastania.

Zdjęcie: https://sugarspunrun.com/the-best-pizza-dough-recipe/

Jeśli nie czujesz się komfortowo pracując z drożdżami lub robiąc własne ciasto do pizzy w domu, przeprowadzę Cię przez każdy etap procesu w moim filmie tuż pod przepisem. Dasz radę! 

To trochę zabawne, jak bardzo się cieszę, że mogę dziś podzielić się z Tobą tym przepisem. To ciasto, niezbyt efektowne lub seksowne, a fotografowanie było naprawdę nudne (jak sprawić, aby kulka ciasta wyglądała zachęcająco i atrakcyjnie na zdjęciach, powiedz mi!).

Ale jako ktoś, kto zmagał się z pieczeniem nawet najprostszych przepisów z drożdżami, doskonalenie tego ciasta do pizzy było dla mnie zdecydowanie triumfem i naprawdę cieszę się, że mogę ogłosić, że nie ma się, czego bać! Pieczenie drożdży nie jest takie straszne ani trudne, a Ty również możesz zrobić w domu bardzo prostą pizzę w ciągu kilku minut, bez konieczności stosowania wymyślnych składników.

 

Ten przepis na ciasto do pizzy jest tak proste i przystępne, jak to tylko możliwe. Jest wykonane z mąki pszennej (i uwag dotyczących tego, jak zastąpić tę mąkę, jeśli chcesz zaszaleć 😉), nie wymaga stojącego miksera, wymaga tylko minimalnej ilości ugniatania.

Poniżej postaram się odpowiedzieć na kilka najczęściej zadawanych pytań dotyczących robienia własnej pizzy. Zaczynajmy!

 

Folding over pizza dough to form a crust

Zdjęcie: https://sugarspunrun.com/the-best-pizza-dough-recipe/

Jaka jest najlepsza mąka do zrobienia domowego ciasta do pizzy?

Wielu producentów pizzy prawdopodobnie będzie twierdzić, że mąka chlebowa jest najlepsza do robienia domowej pizzy. Rzadko jednak trzymam w spiżarni mąki bardziej wyszukane niż mąka pszenna, dlatego pracując nad tym przepisem upewniłem się przede wszystkim, że doskonale sprawdzi się ze zwykłą mąką.

Starałam się przetestować ten przepis (wielokrotnie, w zeszłym tygodniu jedliśmy dużo pizzy) z mąką chlebową i ona też sprawuje się bardzo dobrze. Uważam, że największą różnicą jest to, że używanie mąki chlebowej nadaje ciastu do pizzy chrupiącą strukturę, podczas gdy mąka uniwersalna daje bardziej miękką.

Czy mogę doprawić to ciasto do pizzy?

Samo ciasto do pizzy jest oczywiście ważne jako baza, ale jest również… mdłe. Co szokujące, coś zrobionego głównie z mąki i wody nie jest super ekscytujące dla kubków smakowych, a większość smaku będzie pochodzić z dowolnych dodatków, które dodasz.

Przed dodaniem oleju i wody, zwykle jednak próbuję trochę przyprawić moje ciasto, dodając odrobinę czosnku w proszku (zwykle około ¼ łyżeczki), a czasami suszone liście bazylii (suszone oregano może również się sprawdzić, ale ja absolutnie nienawidzę oregano).

 

Zdjęcie: https://sugarspunrun.com/the-best-pizza-dough-recipe/

Jak rozciągać ciasto do pizzy?

Możesz użyć wałka do ciasta lub rąk. Jeśli jesteś szczególnie uzdolniony, możesz podrzucić ciasto w powietrze i zakręcić nim jak włoski artysta pizzy, ale zdecydowanie brakuje mi umiejętności, aby powiedzieć Wam, jak to zrobić.

Wolę użyć wałka do ciasta i rozwałkować ciasto w koło (lub bardziej w kształcie ameby, ponieważ nie umiem uformować idealnego koła). Alternatywnie możesz spłaszczyć i rozciągnąć ciasto rękami, aż osiągnie pożądaną szerokość.

Następnie palcami dociskaj krawędzie, aby były chrupiące, lub zagnij brzegi (zawsze zaginam swoją, dzięki temu uzyskuję grubszą skórkę, którą uwielbiam), obficie wysmaruj całą powierzchnię pizzy oliwą z oliwek, a następnie użyj widelca, aby zrobić dziurki w środku ciasta, aby zapobiec tworzeniu się pęcherzyków podczas pieczenia.

Zdjęcie: https://sugarspunrun.com/the-best-pizza-dough-recipe/

Jak zrobić domową pizzę?

Możesz użyć tego przepisu na ciasto do zrobienia własnej pizzy przy użyciu dowolnych dodatków (ja uwielbiam robić Margheritę, a nawet zrobiłam wersję z kurczakiem BBQ przy użyciu mojego przepisu na kurczaka z grilla)- link.

W przepisie znalazły się instrukcje, ale po przygotowaniu ciasta do pizzy wystarczy dodać ulubione dodatki i piec w piekarniku 220'C przez około 15 minut (czasem więcej, jeśli dodasz dużo dodatków). Upewnij się, że piekarnik jest odpowiednio nagrzany i sprawdź termometrem do piekarnika jeśli możesz, ponieważ osiągnięcie tej temperatury w moim zajmuje trochę czasu i zwykle „mówi” mi , że jest gotowy, gdy nie jest nawet blisko.

Zdjęcie: https://sugarspunrun.com/the-best-pizza-dough-recipe/

OK, masz już dość słuchania o moim ukochanym przepisie na ciasto do pizzy? Na wypadek, jeśli jeszcze nie masz dość, nakręciłam również film poniżej, który możesz obejrzeć, możesz dokładnie zobaczyć, jak powinno wyglądać Twoje ciasto na każdym etapie.

Najlepszy przepis na ciasto na pizzę

Wideo dostępne na https://www.youtube.com/watch?v=cjHJDseTsfQ

Jeśli lubisz oglądać te filmy, zasubskrybuj mój kanał YouTube, aby otrzymywać powiadomienia za każdym razem, gdy publikuję film!

Zdjęcie: Wycinek z https://sugarspunrun.com/the-best-pizza-dough-recipe/

Składniki:

▢ 2-2 ½ szklanki mąki lub drobnej mąki chlebowej (250-295 g)

▢ 1 opakowanie drożdży instant (2 ¼ łyżeczki)

 ▢1 ½ łyżeczki cukru

▢ ¾ łyżeczki soli

▢ ¼ łyżeczki czosnku w proszku i/lub suszone liście bazylii opcjonalnie

▢ 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatki

▢ ¾ szklanki ciepłej wody (175 ml)

Przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszaj 1 szklankę (125 g) mąki, drożdże instant, cukier i sól. W razie potrzeby dodaj również czosnek w proszku i suszoną bazylię.

2. Dodaj oliwę z oliwek i ciepłą wodę, a następnie dokładnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.

3. Stopniowo dosypuj kolejną szklankę mąki (125 g). W razie potrzeby dodaj więcej mąki (czasem okazuje się, że potrzebuję nawet 1/3 szklanki), mieszając, aż ciasto uformuje się w spójną, elastyczną kulkę i zacznie odrywać się od boków miski (zobacz na filmie powyżej). Ciasto nadal będzie lekko lepkie, ale wciąż powinno być łatwe do ugniatania rękami.

4. Do osobnej miski dodaj oliwy z oliwek i użyj pędzelka do ciasta, aby powierzchnie miski.

5. Lekko posyp dłonie mąką i uformuj ciasto do pizzy w okrągłą kulkę, a następnie przenieś je do miski z oliwą. Obracaj ciasto w misce, aż zostanie pokryte oliwą, a następnie szczelnie przykryj miskę folią i umieść ją w ciepłym miejscu.

6. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut lub do podwojenia jego rozmiaru. Jeśli zamierzasz je upiec, polecam również nastawienie piekarnika do temperatury 215°C, aby osiągnął temperaturę, gdy pizza będzie gotowa do pieczenia.

7. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie uciśnij ciasto, aby spuściło powietrze i przenieś na opruszony mąką blat, a następnie krótko ugniataj, aż będzie gładkie (około 3-5 razy). 

8. Wałkuj ciasto, aby uformować okrąg o średnicy 12 cali.

9. Przełóż ciasto na formę do pizzy wyłożoną papierem i zegnij krawędzie lub złóż je, aby były chrupiące.

10. Skrop pizzę dodatkową oliwą z oliwek (około łyżki stołowej) i użyj pędzla do ciasta, aby posmarować całą powierzchnię pizzy (w tym boki) oliwą z oliwek. 

11. Zrób dziurki widelcem na środku pizzy, aby ciasto nie bulgotało w piekarniku.

12. Dodaj ulubione dodatki (przejdz do uwagi, po linka do mojego ulubionego, 5-minutowego przepisu na sos do pizzy!) i piecz w rozgrzanym piekarniku (215C) przez 13-15 minut lub do momentu, gdy dodatki będą złocistobrązowe. Pokrój i podawaj.

Uwagi

¹Zauważyłam, że mąka uniwersalna nadaje ciastu więcej miękkości, a mąka chlebowa, powoduje że jest nieco bardziej chrupiące. usuń

²Wielu komentatorów zgłosiło użycie suszonych drożdży (użyj tej samej ilości, 2 ¼ łyżeczki). Niektórzy najpierw zalewali drożdże ¾ szklanki ciepłej wody, co polecam, a inni wymieszali je razem z ciastem zgodnie z instrukcjami. Oboje odnieśli sukces! 

³Najlepiej, aby woda znajdowała się w zakresie 40-46C (105-115F). Zwykle używam ciepłej wody z kranu, ale upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, w przeciwnym razie zabije Twoje drożdże!

Wykonywanie z wyprzedzeniem:

Pozwól ciastu rosnąć przykryte w temperaturze pokojowej, jak wskazano w przepisie, a następnie spuść powietrze, owiń je szczelnie, aby nie wyschło, i przechowuj w lodówce do kilku dni, w przeciwnym razie zamarznie na okres do miesiąca. 

Uzupełnij swoją pizzę moim ulubionym, łatwym, domowym sosem do pizzy!

Wartości odżywcze:

Porcja: 1 porcja | Kalorie: 113 kcal | Węglowodany: 19 g | Białko: 3 g | Tłuszcz: 3 g | Tłuszcz nasycony: 1 g | Sód: 146 mg | Potas: 32 mg | Błonnik: 1 g | Cukier: 1 g | Wapń: 4 mg | Żelazo: 1 mg

Informacje żywieniowe są oparte na obliczeniach stron trzecich i należy je traktować wyłącznie, jako szacunkowe. Rzeczywista zawartość składników odżywczych będzie się różnić w zależności od używanych produktów, metod pomiaru, metody gotowania, wielkości porcji i innych.

Dział: Kuchnia

Autor:
Sam | Tłumaczenie: Karolina Klebba

Żródło:
https://sugarspunrun.com/about-me/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE