2022-09-01 09:09:32 JPM redakcja1 K

Odpowiednie nawodnienie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca

Zdjęcie: d3sign/Getty ImagesW badaniu wzięło udział ponad 11 000 dorosłych w wieku od 45 do 66 lat, których nawyki były obserwowane przez 25 lat.Nowe badanie sugeruje, że...

Zdjęcie: d3sign/Getty Images

W badaniu wzięło udział ponad 11 000 dorosłych w wieku od 45 do 66 lat, których nawyki były obserwowane przez 25 lat.

Nowe badanie sugeruje, że utrzymywanie „dobrego nawodnienia” w średnim wieku może zmniejszyć ryzyko rozwoju niewydolności serca w późniejszym okresie życia.

Badacze przeanalizowali informacje uzyskane od ponad 11 000 dorosłych w wieku od 45 do 66 lat i obserwowali ich przez 25 lat. 

Aby zbadać poziom nawodnienia, naukowcy sprawdzili poziom sodu we krwi uczestników, znanego również jako sód w surowicy, który wzrasta wraz ze spadkiem poziomu płynów w organizmie. „Normalny zakres dla sodu w surowicy wynosi od 135 do 146 milimoli na litr (mmol/L), chociaż wartości w górnej części tego zakresu spowodowałyby, że organizm danej osoby zacząłby oszczędzać wodę” — powiedziała Live Science w e-mailu główna autorka badania Natalia Dmitrieva, naukowiec z Laboratory of Cardiovascular Regenerative Medicine w National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI).

Badacze odkryli, że u osób z wysokim poziomem sodu w surowicy krwi, powyżej 143 mmol/l, ryzyko rozwoju niewydolności serca w ciągu 25 lat było o 39% wyższe niż u osób z niższym poziomem sodu w surowicy krwi. Niewydolność serca to stan, w którym mięsień sercowy nie jest w stanie pompować wystarczającej ilości krwi, aby zaspokoić normalne potrzeby organizmu.

Badanie, które zostało opublikowane 29 marca w czasopiśmie „European Heart Journal”, wykazało również, że na każdy 1 mmol/l wzrostu stężenia sodu w surowicy w normalnym zakresie, prawdopodobieństwo wystąpienia niewydolności serca wzrastało o 5%.

Nowe wyniki utrzymały się nawet po uwzględnieniu czynników, które mogą wpływać na ryzyko wystąpienia niewydolności serca, takich jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała, poziom cholesterolu, palenie tytoniu, wysokie ciśnienie krwi oraz to, czy uczestnicy badania zazwyczaj dodawali sól do jedzenia. Z badań wykluczono osoby, które w momencie rozpoczęcia projektu chorowały na cukrzycę, otyłość lub niewydolność serca.

Mimo to badanie wykazało jedynie związek między wyższym stężeniem sodu w surowicy a niewydolnością serca. Aby potwierdzić te wyniku autorzy badania twierdzą, że konieczne jest przeprowadzenie kontrolowanego eksperymentu, w którym ludzie byliby losowo przydzielani do picia większej ilości wody.

Picie wystarczającej ilości płynów jest ważne dla wielu funkcji organizmu, w tym dla ułatwienia sercu pompowania krwi. Autorzy badania zalecają, aby kobiety wypijały około 6 do 8,5 szklanki (1,5 do 2 l), a mężczyźni około 8,5 do 12,5 szklanki (2 do 3 l) płynów dziennie.

Dr Ragavendra Baliga, profesor chorób wewnętrznych i kardiologii w The Ohio State University Wexner Medical Center, który nie brał udział w badaniu, powiedział portalowi Live Science, że wyniki są „intrygujące” i sugerują, że w tej wybranej grupie osób „nawodnienie tych pacjentów może zapobiec niewydolności serca w przyszłości”.

„Wyniki badań nie odnoszą się jednak do wszystkich, ponieważ wyłączono z niego osoby z cukrzycą, otyłością i niewydolnością serca” — powiedział Baliga.

Zwrócił też uwagę, że zapotrzebowanie na nawodnienie może się różnić w zależności od wielu czynników, takich jak poziom wysiłku fizycznego, schorzenia i przyjmowane leki. Na przykład, osoby z niewydolnością serca mogą zostać poproszone o ograniczenie ilości przyjmowanych płynów do 8,5 szklanki (2 l) dziennie, ponieważ niewydolność serca może prowadzić do gromadzenia się płynów w organizmie. Natomiast osoby przyjmujące leki moczopędne, które pomagają usunąć sól i wodę z organizmu, nie będą proszone o zwiększenie ilości wypijanych płynów, ponieważ byłoby to „jak jednoczesne wciskanie gazu i hamulca” — powiedział Baliga.

Baliga powiedział, że jeśli poziom sodu w surowicy jest wyższy, pacjenci mogą chcieć skonsultować się z lekarzem o tym, czy „są dobrymi kandydatami do utrzymywania dobrego nawodnienia”.

Jednym z ograniczeń badania jest to, że nie mierzono w nim bezpośrednio ilości wypijanego napoju, ale raczej używano sodu w surowicy jako wskaźnika poziomu nawodnienia. Chociaż sól w diecie danej osoby również może potencjalnie wpływać na poziom sodu w surowicy, dotychczasowe badania wykazały, że nawet duże różnice w ilości soli spożywanej przez ludzi mają bardzo mały wpływ na poziom sodu w surowicy, ponieważ nerki zazwyczaj bardzo dobrze radzą sobie z wydalaniem nadmiaru soli. Z kolei różnice w ilości wypijanych płynów mają znacznie większy wpływ na poziom sodu w surowicy — stwierdzili autorzy.

„Nie jest jasne, dlaczego nieoptymalne nawodnienie może zwiększać ryzyko niewydolności serca, ale kiedy człowiek pije mniej wody, jego organizm uwalnia substancję chemiczną zwaną hormonem antydiuretycznym (ADH), który nakazuje nerkom oszczędzać wodę i produkować mniejszą objętość bardziej zagęszczonego moczu” — powiedziała Dmitriewa. „W tym samym czasie organizm aktywuje układ renina-angiotensyna-aldosteron, który może przyczynić się do wysokiego ciśnienia krwi, co jest głównym czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego” — dodała.

Wyniki są również zgodne z wcześniejszymi badaniami grupy, w których myszy, którym przez całe życie łagodnie ograniczano dostęp do wody, miały większe ryzyko rozwoju stwardnienia mięśnia sercowego, zwanego zwłóknieniem mięśnia sercowego, które jest związane z niewydolnością serca.

Według Mayo Clinic ludzie mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju niewydolności serca, prowadząc zdrowy tryb życia, w tym zdrowo się odżywiając, nie paląc, utrzymując prawidłową masę ciała i kontrolując warunki zwiększające ryzyko wystąpienia niewydolności serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi.

Autor:
Rachael Rettner | Tłumaczenie: Patrycja Marcinkowska

Żródło:
https://www.livescience.com/hydration-heart-failure

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE