2022-09-01 17:55:59 JPM redakcja1 K

Wypijanie dwóch lub więcej filiżanek herbaty dziennie może pomóc ci żyć dłużej

Brytyjczycy, którzy piją kilka filiżanek angielskiego śniadania lub herbaty Earl Grey dziennie, mają tendencję do dostrzegania niższego ryzyka śmierci w porównaniu z tymi, którzy prawie nie piją tego napoju, jak wynika z opublikowanych w poniedziałek badań.

Zdjęcie: Filepic

Z badania obserwacyjnego, przeprowadzonego poprzez śledzenie prawie pół miliona mieszkańców Wielkiej Brytanii przez 14 lat, wynika, że u osób pijących dwie lub więcej filiżanki czarnej herbaty zaobserwowano niższe ryzyko śmierci. Wyższe spożycie herbaty jest również związane z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu, jak wynika z badania finansowanego przez National Cancer Institute.

Podczas gdy herbata jest ogólnie uważana za zdrowy napój, wcześniejsze badania sugerowały tylko powiązania między zdrowszymi wynikami a częstym piciem zielonej herbaty, która jest głównie spożywana w krajach azjatyckich, takich jak Chiny i Japonia. Związek między śmiertelnością a czarną herbatą był mniej ostateczny.

W badaniu przeprowadzonym w Wielkiej Brytanii stwierdzono, że niższe ryzyko śmiertelności związane z wyższym spożyciem herbaty utrzymuje się wśród osób, które dodają do herbaty mleko i cukier, a także niezależnie od zdolności ludzi do rozkładania kofeiny. Osoby pijące herbatę w umiarkowanych ilościach wydają się być zdrowsze od tych, którzy spożywają jej duże ilości. Częściej są niepalący, spożywają mniej czerwonego i przetworzonego mięsa i mają tendencję do picia herbaty w niższej temperaturze, powiedzieli badacze.

Istnieją jednak pewne zastrzeżenia do tego badania. Większość uczestników badania to przeważnie biali ludzie, więc nie wiadomo, czy takie korzyści dotyczą również innych grup etnicznych o innym stylu życia i genetyce.

Jak każde obserwacyjne badanie epidemiologiczne, nie ustala ono również ostatecznie, że herbata jest przyczyną niższej śmiertelności osób pijących herbatę, powiedział Fernando Rodriguez Artalejo, profesor medycyny prewencyjnej i zdrowia publicznego na Uniwersytecie Autonomicznym w Madrycie.

„To dlatego, że nie można wykluczyć, że niższa śmiertelność wynika z innych czynników zdrowotnych związanych z konsumpcją herbaty”, powiedział.

Artalejo powiedział, że badanie nie odnosi się również do tego, czy osoby, które nie spożywają regularnie herbaty, poprawiłyby swoje zdrowie, gdyby zaczęły pić ten napój.

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE