2025-02-10 11:07:41 JPM redakcja1 K

Za Dużo Białka Szkodzi Nerkom? Dobrze się zastanów

Nowe badania nie wykazują jednoznacznego związku między dietami wysokobiałkowymi a pogorszeniem zdrowia nerek.

Zdjęcie: https://barbend.com/too-much-protein-kidneys/

Białko, często nazywane budulcem życia, składa się z aminokwasów. Organizm wykorzystuje aminokwasy do naprawy mięśni, wzmacniania kości i dostarczania energii do codziennych czynności. Chociaż białko jest niezbędne dla wzrostu mięśni i ogólnego funkcjonowania organizmu, powszechnie uważa się, że jego nadmiar może zaszkodzić nerkom. Jednak nowe badania podważają to założenie. Dr Layne Norton poruszył ten temat na początku grudnia 2024 roku, analizując wyniki najnowszych badań i przedstawiając wnioski dotyczące związku między spożyciem białka a zdrowiem nerek.

Spożycie Białka a Wpływ na Zdrowie Nerek

Dr Norton omówił najnowsze badanie dotyczące spożycia białka przez osoby starsze, zarówno z prawidłową funkcją nerek, jak i przewlekłą chorobą nerek (PChN). Badanie obejmowało 14 399 obserwacji z próby 8 543 uczestników. Co istotne, badacze wykluczyli około jednej trzeciej uczestników z bardziej zaawansowanymi stadiami PChN (stadium czwarte i piąte). Ryzyko śmiertelności wśród osób z PChN zmniejszyło się o 8% do 23% w zakresie spożycia od 0,8 do 1,6 g białka na kilogram masy ciała. W przypadku osób bez PChN ryzyko spadło o prawie 50% przy takim samym poziomie spożycia.

Białko i Zła Reputacja dla Nerek

Wpływ białka na zdrowie nerek od lat jest tematem debat w literaturze medycznej. Osobom z problemami nerek zazwyczaj zaleca się ograniczenie spożycia białka do minimum. Wielu lekarzy sugeruje stosowanie diety niskobiałkowej w celu skutecznego zarządzania chorobą. 

„To pochodzi z mieszanki epidemiologii i pewnych spekulacji mechanistycznych,” wyjaśnił Norton, zaznaczając, że aminokwasy w białkach zawierają komponent azotowy, a konkretnie grupę aminową. Jednak nie jest to wolna amoniak, który jest silnie toksyczny i potencjalnie śmiertelny. Gdy grupa aminowa jest związana w aminokwasie, nie stanowi zagrożenia.

Gdy organizm nie wykorzystuje aminokwasów do syntezy białek, przekształca je, utleniając lub używając ich szkieletów węglowych do innych funkcji. Aby to osiągnąć, organizm usuwa grupę aminową w procesie deaminacji. To uruchamia sekwencję reakcji metabolicznych, które ostatecznie przekształcają grupę amonową w mocznik – nietoksyczny związek, który jest bezpiecznie wydalany przez nerki. „Ponieważ nerki są zaangażowane w ten proces, niektórzy wysunęli hipotezę, że diety wysokobiałkowe obciążają nerki,” wyjaśnił Norton.

Więcej Badań

Inne badania pokazują, że spożycie białka nie szkodzi zdrowym nerkom. Eksperci nadal zalecają ograniczenie spożycia białka u osób z chorobami nerek. Norton twierdzi jednak, że coraz więcej badań wskazuje, iż te zalecenia mogą nie być najlepszym rozwiązaniem. Niektóre z badań wykazały, że nie tylko zmniejszenie spożycia białka zwiększa śmiertelność, ale jego zwiększenie ma ochronny wpływ zależny od dawki.

Białko Zwierzęce a Roślinne

Analizując badanie, dr Norton zauważył, że osoby z PChN i bez niej, które spożywały więcej białka roślinnego niż zwierzęcego, odnotowały większą redukcję ryzyka. Przypisuje to dodatkowym korzyściom zdrowotnym roślin, takim jak błonnik i niezbędne minerały. Chociaż zarówno białka roślinne, jak i zwierzęce miały efekt ochronny, białka roślinne przyniosły większe korzyści.

Badanie ujawniło również różnice związane z wiekiem w korzyściach wynikających ze spożycia białka: Dla uczestników poniżej 75 roku życia, zarówno białka roślinne, jak i zwierzęce były korzystne, osiągając maksimum przy około 1,2 g na kilogram masy ciała. W przypadku osób powyżej 75 roku życia, korzyści ze spożycia białka roślinnego rosły liniowo do poziomu 1,6 g na kilogram masy ciała.

Podsumowanie

„Nie ma mocnych dowodów na to, że białko negatywnie wpływa na zdrowe nerki,” stwierdził dr Layne Norton. Podsumowując, dr Norton apeluje o przemyślenie dotychczasowych poglądów na temat związku między spożyciem białka a chorobami nerek. Badanie sugeruje, że białko nie jest tak szkodliwe, jak powszechnie się uważa, a wręcz może mieć działanie ochronne.

„Mamy całkiem sporo danych, które pokazują, że białko nie jest złe, a może nawet chronić. Przez lata mówiliśmy ludziom z PChN, żeby jedli mało białka; możliwe, że wyrządziliśmy im tym więcej szkody.”

Dział: Dieta

Autor:
Autor Terry Ramos | Tłumaczenie: Jakub Polewaczyk - praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://barbend.com/too-much-protein-kidneys/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się