Poznaj nowojorskiego szefa kuchni, który chce zmienić naszą dietę po jednym robaku na raz
Próbowałeś bezmięsnych poniedziałków? A może piątki z czarną muchą lub niedziele ze skorpionem? Nowojorski szef kuchni Joseph Yoon zaczął gotować owady cztery lata temu w ramach projektu artystycznego. Teraz chce zmienić nasze postrzeganie pełzaczy, abyśmy mogli mieć "pyszną", "bogatą w składniki odżywcze" i "zrównoważoną" dietę owadów.
Brooklyn Bugs
"Absolutnie uwielbiam owady" - mówi Yoon, który jest dyrektorem wykonawczym Brooklyn Bugs, organizacji promującej jadalne owady. "Fakt, że są one tak różnorodne, fakt, że istnieje tak wiele gatunków owadów, że tak bardzo polegamy na owadach dla naszego własnego ekosystemu i bioróżnorodności, jest absolutnie fascynujący". Na świecie istnieje ponad 2100 rodzajów jadalnych owadów i mają one różne smaki, takie jak orzechowy, cytrusowy, serowy i kokosowy, mówi Yoon. "Staram się przedstawić ludziom ten wspaniały róg obfitości smaków, tekstur i pomysłów na gotowanie z jadalnymi owadami".
Zrównoważone źródło białka
Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 2013 roku, owady są regularnie spożywane przez około 2 miliardy ludzi. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 2013 r. Jednak raport stwierdza, że w większości krajów zachodnich spożywanie owadów wiąże się z uczuciem obrzydzenia.
Wyżywienie świata jest coraz trudniejszym wyzwaniem. Lądów jest mało, a oceany są przełowione, jednak według raportu FAO obecna produkcja żywności będzie musiała zostać niemal podwojona, aby pomieścić 9 miliardów ludzi, którzy mają zaludnić Ziemię do 2050 roku. A produkcja żywności odbija się na środowisku. Najnowsze badania pokazują, że przemysł hodowlany generuje od 14 do 17% emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych przez człowieka.
Według FAO świerszcze potrzebują sześć razy mniej paszy niż bydło, cztery razy mniej niż owce i połowę paszy potrzebnej świniom i kurczakom brojlerom do wyprodukowania tej samej ilości białka. Bogate w białko diety owadów mogą stanowić zrównoważone rozwiązanie, jeśli zachodnie nastawienie do nich zmieni się z "ew" na "yum".
Aby pomóc zmniejszyć wpływ naszych nawyków kulinarnych na środowisko, Yoon chce "znormalizować jadalne owady na całym świecie, szczególnie tutaj, gdzie mieszkam w Ameryce".
Świerszcze, mac i ser
Ale nawet dla tych, którzy chcą spróbować, nie zawsze jest oczywiste, jak najlepiej włączyć owady do swojej diety.
"Kiedy ludzie pytają mnie, jak powinni włączyć świerszcze lub owady do swojego jedzenia, jednym z ulubionych sposobów, w jaki lubię to robić, jest po prostu dodawanie ich do moich ulubionych potraw" - mówi Yoon. "Nie musisz myśleć o przygotowaniu nowego dania z nowym składnikiem, ale jeśli lubisz robić smażony ryż, tak jak ja, uwielbiam robić smażony ryż ze świerszczami. Uwielbiam dodawać świerszcze do mojego makaronu z serem. Możesz dodać proszek ze świerszczy do sosu serowego".
Podąża on śladami innych owadzich innowatorów próbujących zmienić zachodnie nastawienie. Brooklyn Bugs
W 2012 roku amerykański przedsiębiorca Patrick Crowley wprowadził na rynek amerykański produkt zawierający białko owadzie - baton energetyczny Chapul Cricket, który został wzbogacony mąką ze świerszczy. Farma jadalnych owadów, Next Millennium Farms, została otwarta w Kanadzie w 2014 roku. W 2019 r. około 9 milionów ludzi w Europie spożywało owady i ich produkty pochodne, według Międzynarodowej Platformy Owadów dla Żywności i Pasz. Prognozuje ona, że do 2030 r. liczba ta wyniesie 390 milionów konsumentów.
"Kiedy myślimy o owadach - prawdopodobnie jednych z najmniejszych organizmów, o jakich możemy pomyśleć... czy jeden owad może coś zmienić? Czy jeden człowiek może coś zmienić?" mówi Yoon. "Jednym z najważniejszych czynników napędzających moją pracę jest to, że tak, każdy z nas ponosi odpowiedzialność. Włączenie jadalnych owadów do diety raz w tygodniu może wiele zmienić".
Dział: Jedzenie
Autor:
Amarachi Orie | Tłumaczenie: Daria Kondratiuk