15.03.2025 JPM Redakcja

Od burritos po baklawę: najlepsze potrawy do przygotowania z serem wiejskim

Kuchnie świata, które często wykorzystują sery typu curd, zastępują je serem wiejskim nawet w słodkich potrawach – czytaj dalej, aby znaleźć inspirację

Nadaj naleśnikom wspaniałego, pikantnego smaku poprzez dodanie serka wiejskiego do ciasta. 
Zdjęcie: Uyen Luu/The Guardian

Dlaczego wszyscy mówią o serku wiejskim i czy można zrobić z niego coś naprawdę smacznego?

„Nigdy nie rozumiałem, dlaczego ser wiejski ma tak złą reputację” - mówi Tommy Banks, szef/dyrektor restauracji The Black Swan w Oldstead, Roots York i The Abbey Inn w North Yorkshire, i prawdziwy fan wszystkiego rodzaju nabiału.„Jest przepysznie kremowy i można go dodać do każdego dania. W mojej lodówce jest podstawą, a w domu używam go zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych”. I wcale nie żartuje: Banks je ser wiejski na lunch prawie każdego dnia albo z jajecznicą, albo z rybą z puszki. „Smaczne, przystępne i bogate w białko rozwiązanie” – komentuje Banks.

Nie da się zaprzeczyć, że jedzenie dietetyczne z lat 80. przeżywa swoisty renesans, dzięki filmikom na TikToku, na których pojawiają się lody, podpłomyki i naleśniki robione z sera curb i które w ciągu ostatniego roku zdobyły miliony wyświetleń. Jest to jednak także dobra alternatywa dla urdy, bałkańskiego sera wytwarzanego z pozostałej serwatki, który – gdy Irina Janakievska przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii 20 lat temu, nie dało się go znaleźć w tym kraju. „W zamian zaczęłam używać serka wiejskiego” – powiedziała autorka książki The Balkan Kitchen. „I choć nie jest to bezpośredni zamiennik, jest uniwersalny”. Aby przygotować swoją wersję bałkańskiego ciasta filo lub elastyczne i wytrawnego ciasta („takiego jak gibanica, banitsa czy burek”), Janakievska łączy serek wiejski, smażony por oraz blanszowane i grubo posiekane zieleninę (np. szpinak, botwina, szczaw, pokrzywy), a następnie wbija jajko przed zawinięciem w ciasto filo i pieczeniem.

Gustavo Giallonardo, szef restauracji Oriole w Londynie, z kolei proponuje dodanie serka wiejskiego do huevos rancheros: „Zapewnia on pikantny, kremowy kontrast. Najpierw zblenduj go lub wymieszaj z limonką i queso fresco, aby wzmocnić ten pikantny smak”. W przeciwnym razie, dodaje Giallonardo, ser wiejski będzie świetną alternatywą dla śmietany w burrito, lub można dodać go do tej ponadczasowej potrawy, shakshuki: „Wymieszaj trochę w sosie, nałóż na wierzch bezpośrednio przed podaniem lub po prostu podaj na boku”.„Każdą ochotę na ser wiejski można również zaspokoić wytrawnym puddingiem chlebowym mamy Janakievskiej, który „niesprawiedliwie nazywa wypiekiem ze starego chleba”. „A jednak jest to niesamowite danie, które wykorzystuje resztki chleba i ser wiejski, tworząc coś w rodzaju zapiekanki,” – wyjaśnia Janakievska. „To świetna opcja na początek dnia”.

Teraz przechodzimy do deseru, w którym wiśnie – czy to mrożone, świeże (gdy nadejdzie pora), czy kwaśne – stanowią doskonały farsz w połączeniu z serkiem wiejskim i odrobiną semoliny do strudla – dodaje Janakievska. Można ugotować coś w rodzaju nowatorskiej baklawy kadaif. Proces gotowania polega na układaniu warstw seru wiejskiego wymieszanego z miodem, skórką cytrynową lub pomarańczową oraz mieloną cynamonem, a następnie układanie mieszanki prażonych i grubo posiekanych orzechów (na przykład orzechów włoskich, laskowych, migdałów). „Można również dodać owoce [jabłka, gruszki, mrożone wiśnie] duszone z sokiem cytrusowym, a na górze położyć ciasto kadaif posmarowane masłem i upieczone w piekarniku aż się lekko zezłoci” - mówi Janakievska.  Na końcu polewa baklawę odrobiną miodu i posypuje szczyptą prażonych orzechów. „To także świetny sposób na wykorzystanie resztek ciasta kadaif, które jest obecnie popularne, ponieważ wszyscy próbują zrobić w domu czekoladę dubajską.” - dodaje Janakievska. Tak się składa, że Ravneet Gill, autorka „The Guardian”, wkrótce podzieli się swoją wersją tego batona, więc warto śledzić artykuł, który pojawi się w dzienniku w okresie przed Wielkanocą."

Dział: Świat

Autor:
Anna Berrill | Tłumaczenie: Oleg Konetski — praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki

Źródło:
https://www.theguardian.com/food/2025/mar/11/from-burritos-to-baklava-the-best-things-to-make-with-cottage-cheese

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE