Ceny kakao poszybowały w górę w tym tygodniu
Złe warunki pogodowe niszczą uprawy w zachodniej Afryce, gdzie odbywał się około 75% światowej produkcji kakao. „Ceny kakao poszybowały do góry o około 1400 dolarów od początku nowego roku. W czwartek osiągnięto rekordowo wysoką cenę – 5874 dolarów za tonę. Jest to wzrost o kolejne 40%” - pisze CNBC
Wysokie temperatury i zmiany w rozkładzie opadów spowodowane zmianami klimatu i zjawiskiem pogodowym El-Niño wpłynęły na uprawy kakao. Zdjęcie: Sia Kambou
Zjawisko pogodowe El-Niño powoduje bardziej suchą pogodę w zachodniej Afryce, która znowu niszczy uprawy w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej – dwóch największych producentów ziaren kakao.
-„Te zmieniające się warunki pogodowe oznaczają, że potencjalne uprawy kakao są teraz trwale zniszczone”– mówi Humza Hussain, analityk ds. towarów w TD Asset Management.
Czekolada
Ziarna kakao są głównym składnikiem w czekoladzie, a BBC pisze, że rekordowe ceny mogą odczuć brytyjscy konsumenci i producenci. – „Oczekuje się, że historyczne ceny kakao ograniczą wzrost przychodów w tym roku” – mówi dyrektor generalny Hershey, jednego z największych producentów czekolady na świecie.
- „Nie chcę wykluczyć, że konsumenci odczują wzrost cen kakao. Nie możemy dyskutować o cenach na przyszłość. Biorąc pod uwagę ceny kakao, wykorzystamy wszystkie nasze narzędzia, w tym politykę cenową do zarządzania firmy” – kontynuuje.
Norweska firma Freia
W zeszłym miesiącu wypowiedziała się Luca Zaramella – dyrektor finansowa Mondelez – że rosnące koszty składników były jednym z wyzwań spółki stojącym naprzeciw nadchodzącego roku. Do spółki należy między innymi Freia – norweska firma produkująca czekoladę.
Norweski Mondelez mówi ABC Nyheter, że nie mogą komentować przyszłym cen swoich produktów i że to również sklepy ustalają ceny dla norweskich konsumentów.
Dział: Aktualności
Autor:
Elias Lund-Olsen │Tłumaczenie: Antonina Nowicka