Naukowcy martwią się o przyszłość norweskiej marchwi
Specjalizacja norweskiej produkcji marchwi może prowadzić do namnażania się szkodników roślin.
„Dziś brakuje nam wiedzy na temat zasięgu i znaczenia szkodliwych nicieni w marchwi. Należy bardziej szczegółowo zbadać intensywną produkcję wraz ze wzrostem monokultury. Straty będą duże, gdy coś pójdzie nie tak z nicieniami” - twierdzi na swojej stronie internetowej badacz Solveig Haukeland z Norweskiego Instytutu Bioekonomii (NIBIO).
Gatunki nicieni są trudne w zwalczaniu i nie są na nie dostępne żadne pestycydy. W warunkach norweskich skutki ewentualnych środków są słabo udokumentowane.
NIBIO rozpoczęło projekt badawczy, aby przyjrzeć się temu bardziej szczegółowo. Produkty takie jak biowęgiel, odchody kurze i substancje bogate w chitynę wykazały obiecujące efekty w badaniach zagranicznych. Teraz zostaną przetestowane w tym kraju.
Dział: Europa
Autor:
NTB | Tłumaczenie: Dorota Kliś