2024-06-29 23:04:27 JPM redakcja1 K

Sieć sklepów wiejskich Tractor Supply likwiduje stanowiska DEI, wsparcie dla Pride i cele dotyczące emisji dwutlenku węgla

Tractor Supply, sieć detaliczna sprzedająca sprzęt do poprawy domostwa, zaopatrzenie dla zwierząt hodowlanych oraz artykuły rolnicze dla rolników i właścicieli zwierząt domowych, ogłosiła w tym tygodniu, że likwiduje stanowiska związane z różnorodnością, równością i inkluzją.

Klienci widziani są na parkingu sklepu Tractor Supply Co. w pobliżu Bloomsburg. Zdjęcie: Getty’ego

Kluczowe punkty:

• Tractor Supply ogłosił, że zlikwiduje stanowiska DEI, wycofa cele dotyczące emisji dwutlenku węgla oraz zaprzestanie wsparcia dla społeczności LGBTQ.
  • Tractor Supply obsługuje głównie wiejskich klientów, oferując sprzęt do poprawy domu, zaopatrzenie dla zwierząt hodowlanych oraz artykuły rolnicze.
  • Zmiany te następują w kontekście rosnącej fali negatywnych nastrojów wobec DEI po decyzji Sądu Najwyższego USA z 2023 roku o unieważnieniu akcji afirmatywnej na uczelniach.

Wycofuje cele dotyczące emisji dwutlenku węgla oraz rezygnuje ze wsparcia dla społeczności LGBTQ jako część szerokich zmian w inicjatywach dotyczących środowiska, społeczeństwa i zarządzania. W czwartkowym komunikacie prasowym firma poinformowała, że nie będzie już przekazywać danych do Human Rights Campaign, organizacji zajmującej się obroną praw LGBTQ. Firma zaprzestanie również sponsorowania festiwali Pride i kampanii wyborczych. Tractor Supply wcześniej zdobyło maksymalną ocenę w Corporate Equality Index 2022 Fundacji Human Rights Campaign.

Ogłoszenie to następuje w ostatnich dniach Miesiąca Dumy.

Tractor Supply wycofuje także inicjatywy mające na celu zmniejszenie wpływu na środowisko i poprawę różnorodności pracowników. Firma miała wyznaczone cele, aby do 2040 roku osiągnąć zerowe emisje dwutlenku węgla w swoich operacjach oraz zmniejszyć zużycie wody do 2025 roku. Cele DEI obejmowały zwiększenie liczby pracowników koloru na stanowiskach menedżerskich i wyższych o 50% do 2026 roku. Tractor Supply twierdzi, że wprowadza te zmiany, aby lepiej odzwierciedlać wartości społeczności i klientów, którym służy. Sieć obsługuje głównie społeczności wiejskie, zatrudniając 50 000 pracowników w 2 250 sklepach w 49 stanach, zgodnie z danymi firmy.

„Społeczności wiejskie są kręgosłupem naszego narodu i tym, co czyni Amerykę wielką”, powiedział Tractor Supply w komunikacie prasowym. „Usłyszeliśmy od klientów, że ich rozczarowaliśmy. Wzięliśmy sobie tę opinię do serca”. Tractor Supply poinformował, że zainwestował miliony dolarów w pomoc weteranom, targi stanowe, schroniska dla zwierząt, rodea i targi rolnicze oraz że inwestuje w przyszłość wiejskiej Ameryki, będąc największym wsparciem dla FFA, organizacji non-profit promującej edukację rolniczą dla uczniów szkół średnich. Firma była wcześniej uwzględniona na liście Newsweeka Najlepszych Miejsc Pracy w Ameryce pod względem Różnorodności w 2023 roku i została wymieniona w Indeksie Równości Płci Bloomberga na lata 2022 i 2023. Notowana na giełdzie firma ma wartość rynkową około 29 miliardów dolarów.

CNBC skontaktowało się z Tractor Supply w celu uzyskania szczegółowych informacji na temat zmian, ale firma odmówiła komentarza poza komunikatem prasowym. Zmiany następują w kontekście rosnącej fali negatywnych nastrojów wobec DEI po decyzji Sądu Najwyższego USA z 2023 roku o unieważnieniu akcji afirmatywnej na uczelniach. Eksperci przewidywali wtedy, że orzeczenie to może mieć wpływ na zatrudnianie i rekrutację w korporacjach. Firmy takie jak Starbucks, Disney i Target stanęły w obliczu wyzwań prawnych dotyczących inicjatyw DEI dla klientów i pracowników LGBTQ. W lutym 2023 roku gigant farmaceutyczny Pfizer zrezygnował z wymogów dotyczących rasy w programie stypendialnym przeznaczonym dla studentów pochodzenia czarnego, latynoskiego i rdzennego amerykańskiego, jak donosi Associated Press.

Dział: Firma

Autor:
Ece Yildirim | Tłumaczenie: Klaudia Krupa - praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

INNE WIADOMOŚCI

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE