12.12.2023 JPM Redakcja

To, co powinieneś wiedzieć na temat proponowanego przez FDA zakazu bromowanego oleju roślinnego

The US Food and Drug Administration ogłosiła propozycję odwołania ogólnokrajowego przepisu upoważniającego do stosowania bromowanego oleju roślinnego, zwłaszcza BVO, w żywności.

Tom_Young67/E+/Getty Images/FILE

The US Food and Drug Administration ogłosiła propozycję odwołania ogólnokrajowego przepisu upoważniającego do stosowania bromowanego oleju roślinnego, zwłaszcza BVO, w żywności.

Po przeanalizowaniu dostępnych dowodów „zaplanowane zastosowanie BVO w żywności nie jest już uważane za bezpieczne po wynikach badań przeprowadzonych we współpracy z Narodowymi Instytutami Zdrowia (NIH), które wykazały potencjalne szkodliwe skutki zdrowotne u ludzi”, ogłosiła FDA w oświadczeniu z 2 listopada.

Czym dokładnie jest BVO, do czego służy i w jakich rodzajach żywności go zawiera? Jakie są dowody na odwołanie jego autoryzacji? A co z innym dodatkiem do żywności, czerwonym barwnikiem nr 3? Kalifornia już uchwaliła ustawę zakazującą go, razem z BVO i dwoma innymi dodatkami do żywności. Jak bardzo ludzie powinni się martwić o produkty zawierające BVO i czerwony barwnik nr 3, i czy istnieją kroki, które mogą podjąć, aby zminimalizować jakiekolwiek ryzyko?

Aby pomóc nam odpowiedzieć na te pytania, rozmawiałem z naszym ekspertem ds. zdrowia CNN Wellness, Dr Leana Wen. Wen to lekarz medycyny ratunkowej i profesor polityki zdrowotnej i zarządzania na George Washington University Milken Institute School of Public Health. Wcześniej była komisarzem zdrowia w Baltimore.

Czym jest bromowany olej roślinny (BVO)? Do czego jest używany i jakie rodzaje żywności go zawierają?

Dr. Leana Wen: BVO to olej roślinny zmodyfikowany związkami chemicznymi bromu. Obecnie jest on zezwolony do stosowania w niewielkich ilościach w produkcji napojów o smaku cytrusowym, szczególnie w celu zapobieżenia oddzielaniu się i unoszeniu na powierzchnię aromatu cytrusowego w tych napojach.

Ten dodatek istnieje od lat 20. W 1970 roku FDA zareagowała na obawy dotyczące potencjalnych problemów ze zdrowiem i usunęła go z listy „ogólnie uznawanych za bezpieczne”, znanej jako GRAS. Jednakże, ponieważ federalni regulatorzy uznali, że nie ma wystarczających danych, aby całkowicie wycofać jego autoryzację, FDA podjęła środek pośredni: Ograniczyła jego stosowanie do niższego poziomu i dla konkretnego zastosowania jako emulgatora w napojach o smaku owocowym.

Od tego czasu niektóre duże firmy podjęły dobrowolne kroki w celu usunięcia BVO ze swoich list składników. W 2013 roku PepsiCo ogłosiło, że usunie BVO z Gatorade, a w 2014 roku Coca-Coca i PepsiCo oświadczyły, że zamierzają usunąć BVO ze wszystkich swoich napojów. Jest on zakazany w Europie i Japonii, ale nadal jest dozwolony w Stanach Zjednoczonych i znajduje się głównie w mniejszych napojach bezalkoholowych marek sklepowych.

Jakie są dowody sugerujące, że autoryzacja powinna zostać cofnięta?

Wen: Pytania dotyczące bezpieczeństwa BVO są podnoszone od dziesięcioleci. Obejmują to badanie z 1976 roku, które wykazało, że spożycie BVO przez świnie uszkodziło ich serca, nerki, wątrobę i jądra. Bardziej niedawne badanie, opublikowane w 2022 roku i specjalnie cytowane przez FDA w jej ostatnim zaleceniu, wykazało, że szczury podane BVO miały nagromadzenia pochodnych BVO w sercu, wątrobie i tkance tłuszczowej. Co więcej, to badanie, przeprowadzone we współpracy z Narodowymi Instytutami Zdrowia, wykazało, że BVO prowadzi do zmian w tarczycy, przy czym komórki tarczycy stają się większe, a produkcja hormonu stymulującego tarczycę wzrasta.

BVO jest jednym z czterech produktów, których Kalifornia już zakazała. Jak ogłoszenie FDA wpływa na to, co dzieje się w Kalifornii?

Wen: Ustawa w Kalifornii została podpisana w październiku przez gubernatora Gavina Newsoma. Zakazuje ona produkcji, sprzedaży lub dystrybucji żywności w Kalifornii, która zawiera BVO, a także czerwony barwnik nr 3, bromek potasu i propyloparyben. Ta ustawa wchodzi w życie w 2027 roku i dotyczyć będzie tylko Kalifornii. Wycofanie autoryzacji BVO przez FDA wpłynęłoby na cały kraj. FDA ogłosiła, że przegląda czerwony barwnik nr 3, a "decyzja FDA jest nadchodząca".

Co możesz nam powiedzieć o czerwonym barwniku nr 3 i badaniach łączących go z zagrożeniami dla zdrowia?

Wen: Faktycznie, FDA zakazała stosowania czerwonego barwnika nr 3 ponad dwie dekady temu do użytku w kosmetykach, po tym jak jego stosowanie zostało skojarzone z rakiem u szczurów. Inne badanie, opublikowane w 2012 roku, dostarczyło dodatkowych dowodów na związek z rakiem u zwierząt. Kilka badań również łączyło spożycie tego barwnika z nadpobudliwością i innymi trudnościami behawioralnymi u dzieci. Stosowanie czerwonego barwnika nr 3 jest surowo ograniczone w innych krajach, w tym w Unii Europejskiej; niemniej jednak pozostaje dozwolone do użycia w jedzeniu i napojach w Stanach Zjednoczonych, również w wielu rodzajach cukierków. 

Ponieważ produkty te nie zostały jeszcze zakazane w USA, czy ludzie powinni martwić się o produkty zawierające BVO i czerwony barwnik nr 3? Czy istnieją kroki, które powinni podjąć, aby zmniejszyć ryzyko?

Wen: Uważam, że to bardzo dobrze, że mamy rygorystyczną agencję regulacyjną w postaci FDA, która stale ocenia bezpieczeństwo produktów konsumenckich. Kiedy pojawiają się nowe dowody, naukowcy FDA analizują dane i dostosowują wytyczne zgodnie z nimi. Ponadto FDA reaguje na komentarze społeczeństwa, w tym organizacji działających na rzecz konsumentów, które często bardzo aktywnie badają potencjalne ryzyka. Moje wrażenia z badań są takie, że liczy się ilość i częstotliwość spożywania. Jeśli ktoś wypije jednego dnia jednego coli zawierającego BVO na grillu, to nie jest duża sprawa. Jednak jeśli ktoś pije coli każdego dnia, powinien uważać i sprawdzić składniki.

Jeśli chodzi o czerwony barwnik nr 3, obecnie jest obecny w wielu produktach spożywczych, co może sprawić, że dla większości ludzi będzie trudno go całkowicie unikać. Rodzice dzieci, które są nadpobudliwe lub szczególnie wrażliwe na nadpobudliwość i problemy behawioralne, powinni sprawdzać etykiety składników w jedzeniu i lekach. W jedzeniu, czerwony barwnik nr 3 często jest wymieniany jako "FD&C Red #3", a w lekach jako barwnik wymieniony w sekcji nieaktywnych składników.

Oczywiście istnieją również inne powody, dla których warto ograniczyć spożycie napojów gazowanych i słodyczy. Spożywanie dużych ilości słodkiej, bardzo przetworzonej żywności wiąże się z niezliczonymi problemami zdrowotnymi, w tym cukrzycą, otyłością i problemami z sercem. Spróbuj zastąpić niektóre napoje gazowane wodą i dodaj do swojej diety świeże owoce i inne zdrowe przekąski, takie jak orzechy, hummus i jogurt.

Dział: Świat

Autor:
Katia Hetter | Tłumaczenie: Daria Kondratiuk

Źródło:
https://edition.cnn.com/2023/11/10/health/food-additives-dye-brominated-vegetable-oil-wellness/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE