2025-04-01 06:31:03 JPM redakcja1 K

7 tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych z całego świata

Boże Narodzenie jest obchodzone na wiele sposobów w wielu zakątkach świata, a potrawy związane z tym świętem są tak różnorodne, jak ludzie, którzy je celebrują. Tradycje kulinarne mogą być źródłem komfortu, a świąteczne potrawy - od przystawek i zup po desery - są szczególnie wyjątkowe w wielu domach. Sam świąteczny posiłek może różnić się w zależności od miejsca docelowego, ale idea oddawania się uczcie, czy to w sam dzień, czy w noc poprzedzającą, jest czymś wspólnym dla wielu kultur. Oto spojrzenie na to, jak miejscowi świętują Boże Narodzenie poprzez kuchnię w siedmiu krajach.

Zdjęcie: Shutterstock

Zapytaliśmy ekspertów ds. hotelarstwa o te tradycje, a oni podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, co jest typowe dla nich oraz ich rodzin i przyjaciół.

Francja

Francuzi cieszą się obfitym świątecznym posiłkiem 24 grudnia, mówi François Payard, znany cukiernik, który dorastał w Nicei. Miejscowi zasiadają do kolacji około godziny 20:00 i delektują się pierwszym daniem z owoców morza. Zwykle oznacza to danie z homara - pieczonego skorupiaka zmieszanego z musztardą, żółtkami jaj i brandy - lub krewetki scampi. Następnie podawany jest duży kapłon - samiec kurczaka, który słynie ze swojej delikatności - oraz zestaw dodatków, w tym tłuczone ziemniaki i kasztany smażone na maśle i posypane szałwią. „Kasztany są dla nas stałym elementem każdego świątecznego posiłku” - mówi Payard. Deser, wielki finał, to yule log lub bûche de Noël - francuska wersja świątecznego ciasta. Często podawane są dwa - jeden czekoladowy, drugi kasztanowy. Do picia podaje się najlepsze wino, jakie można dostać w swoje ręce, zwykle czerwone z Burgundii. W Boże Narodzenie Francuzi często delektują się obfitym brunchem, który może obejmować kremową jajecznicę, wędzonego łososia i tosty. Posiłek kończą różne sery, takie jak Brie, Gruyere i Munster, mówi Payard.

Włochy 

Podobnie jak we Francji, Włosi świętują Boże Narodzenie z największym rozmachem w przeddzień tego wielkiego dnia. Luca Finardi, który był dyrektorem generalnym Mandarin Oriental w Mediolanie przed objęciem sterów w Mandarin Oriental w Paryżu, mówi, że miejscowi zwykle uczestniczą w mszy o północy i cieszą się wystawnym posiłkiem przed udaniem się do kościoła. Wędzony łosoś z maślanym crostini lub wędzony solony dorsz jest prekursorem głównego posiłku. Włosi z obszarów przybrzeżnych, takich jak Wybrzeże Amalfi, mogą zacząć od crudo, takiego jak okoń morski z ziołami i solą morską, mówi Finardi. Następnym daniem jest tortellini in brodo - nadziewany makaron gotowany w gorącym bulionie z kurczakiem i parmezanem - ten ostatni musi pochodzić z regionu o tej samej nazwie. Na główny posiłek północni Włosi wybierają nadziewanego indyka, podczas gdy ci z obszarów nadmorskich zazwyczaj jedzą dużego pieczonego okonia morskiego otoczonego pieczonymi ziemniakami i warzywami.  „Bez względu na to, skąd pochodzisz, obowiązkowym daniem jest panettone - typowy słodki chleb” - mówi Finardi. „Sekretem jest podgrzanie go przez kilka minut”. Spumante, wino musujące, to ulubiony napój. Jeśli chodzi o słynny włoski posiłek bożonarodzeniowy w postaci uczty siedmiu ryb, Finardi mówi, że ogranicza się on głównie do regionu Kampanii, który obejmuje Wybrzeże Amalfi i Neapol. Jak mówi Finardi, w Boże Narodzenie bardziej chodzi o łączenie się z rodziną, a mniej o jedzenie. „Jemy resztki i regenerujemy siły po poprzednim dniu”.

Anglia 

Brytyjczycy zazwyczaj nie jedzą wielkiego świątecznego posiłku w Wigilię. „24. dzień jest przeznaczony na gotowanie z rodziną i wyjście do lokalnego pubu na kufel piwa” - mówi Nicola Butler, właścicielka londyńskiej firmy NoteWorthy zajmującej się luksusowymi podróżami. Prawdziwe święta dla Butler zaczynają się w bożonarodzeniowy poranek od lampki szampana i śniadania z wędzonym łososiem. Później tego samego dnia, po wyemitowaniu corocznego bożonarodzeniowego przemówienia króla, przychodzi czas na kolację. Oznacza to indyka lub pieczeń wołową i wiele dodatków, takich jak pieczony pasternak i marchewka, groszek z masłem i brukselka. Niektóre rodziny podają także Yorkshire pudding, pikantny wypiek z mąki, jajek i mleka, przyrządzany na bazie mięsnych skwarek. Deserem jest pudding bożonarodzeniowy, który jest w rzeczywistości ciemnym i gęstym ciastem z suszonymi owocami, przyprawami i zwykle odrobiną brandy. „Do jedzenia podajemy dużo wina” - mówi Butler.

Grecja

Maria Loi, słynna grecka szefowa kuchni, mówi, że uroczystości świąteczne rozpoczynają się w Wigilię około godziny 19:00. „Rodziny siadają wokół kominka i jedzą specjalny pszenny chleb, który robimy tylko w Boże Narodzenie” - mówi. „Niektóre gospodarstwa domowe jedzą również kiełbaski wieprzowe”. Jak mówi, okres świąteczny to rzadka okazja, kiedy Grecy jedzą wieprzowinę, „ponieważ mięso to nie jest powszechne w naszej kuchni”.  Jak mówi Loi, po uczestnictwie w porannej mszy świętej w Boże Narodzenie, wielu Greków wraca do domu na całodniowe święto jedzenia. Jako pierwsze pojawiają się domowe ciasteczka miodowe z orzechami włoskimi lub migdałami, a następnie zupa z kurczaka z orzo. Kilka godzin później podaje się pieczonego kurczaka nadziewanego kasztanami lub różne potrawy z grillowanej lub duszonej wieprzowiny. Dodatki, takie jak smażona zielenina, drobno posiekana sałata rzymska z szalotką i serem feta oraz pieczone ziemniaki cytrynowe, towarzyszą daniu głównemu. Deser jest lekki i mogą to być pieczone jabłka z miodem i orzechami włoskimi lub grecki jogurt z miodem. Do picia, według Loi, Grecy preferują czerwone wino.

Meksyk 

Według Pablo Carmony i Josha Kremera, współzałożycieli Paradero Hotels, Meksykanie rozpoczynają świąteczne uroczystości 24 grudnia.  „Rodziny zaczynają od rozbicia piniaty wypełnionej różnego rodzaju lokalnymi cukierkami o smaku chilli i tamaryndowca” - mówi Kremer. Kolacja odbywa się zwykle między 19:00 a 22:00 Posiłek rozpoczyna się od posole - gulaszu z dużymi ziarnami kukurydzy i wieprzowiną lub wołowiną, któremu towarzyszy aż 20 dodatków, takich jak pietruszka, kolendra, chili i różne sery. W ramach ukłonu w stronę amerykańskich wpływów w Meksyku, daniem głównym - przynajmniej w przypadku Carmony i Kremera - jest indyk ze wszystkimi dodatkami, takimi jak tłuczone ziemniaki i zielona fasolka. Słodkim zakończeniem jest często kremowy flan z truskawkami i śmietaną. Ale posiłek nie jest kompletny bez tequili i mezcali, które pasują do jedzenia. 25. dnia wielu Meksykanów odgrzewa resztki z poprzedniego wieczoru. „Jesteśmy zmęczeni, więc nie chcemy zawracać sobie głowy gotowaniem” - mówi Carmona.

Kostaryka 

Jak mówi Leo Ghitis, właściciel kilku ośrodków wypoczynkowych Nayara Resorts na północnych wyżynach kraju, wielu Kostarykańczyków świętuje Boże Narodzenie organizując nocną imprezę. Ludzie „idą na mszę o północy, wracają do domu i jedzą ogromny posiłek o 2 nad ranem”, mówi. Domowe tamales, wypełnione kurczakiem, wieprzowiną lub warzywami i serem, rozpoczynają posiłek. Następnie podawane jest arroz con pollo, narodowe danie ryżowe Kostaryki, przygotowywane z zielonej fasolki, groszku, marchewki, szafranu, kolendry i posiekanego kurczaka. Trzecie danie to asortyment grillowanych protein. Kostarykańczycy mieszkający wzdłuż wybrzeża mają do dyspozycji owoce morza, takie jak marlin, tuńczyk, mahi-mahi, krewetki i homary, podczas gdy mieszkańcy głębi lądu delektują się wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem. Dodatki są takie same w obu przypadkach: ryż z czarną fasolą, gotowane owoce palmy z kwaśną śmietaną i sałatka z serc palmowych z awokado. Deser to zazwyczaj flan kokosowy i arroz con leche - ryż z mlekiem, cukrem i cynamonem. „Posiłek uzupełniamy dużą ilością ponczu rumowego i ajerkoniaku, a kończymy dopiero o 4 lub 5 rano” - mówi Ghitis. Jak mówi, sam dzień Bożego Narodzenia polega na dokończeniu resztek i wyjściu na ulice, by wziąć udział w imprezach na świeżym powietrzu.

Bahamy 

 Boże Narodzenie to wielkie święto jedzenia dla mieszkańców Bahamów, mówi Vonya Ifill, dyrektorka ds. talentów i kultury w Rosewood Baha Mar. Miejscowi jedzą dużą kolację, która obejmuje indyka, szynkę, makaron z serem, groszek i ryż z mlekiem kokosowym oraz sałatkę ziemniaczaną. „Mamy tę ucztę wieczorem, a następnie o północy świętujemy Boxing Day z festiwalem Junkanoo” - mówi. „Po tańcach i paradach przez cały wieczór i do wczesnych godzin porannych, kończymy uroczystości gotowaną rybą lub gulaszem rybnym”. Owocom morza zawsze towarzyszy chleb ziemniaczany lub Johnny Cake, płaski placek z mąki kukurydzianej.

Dział: Świat

Autor:
Shivani Vora | Tłumaczenie: Ewa Dołęga – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/

Źródło:
https://edition.cnn.com/travel/christmas-feasts-dinner-food-world/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE