Francesco Rivella, wynalazca Nutelli, zmarł w wieku 97 lat
Włoski chemik Francesco Rivella, najbardziej znany jako wynalazca Nutelli, zmarł w Walentynki, według różnych serwisów informacyjnych. Miał 97 lat. Nazywany przez włoskie media „ojcem” Nutelli, Rivella pomógł stworzyć najsłynniejsze na świecie smarowidło z orzechów laskowych.

Zdjęcie: Jam Press
Rivella rozpoczął pracę w Ferrero – włoskiej firmie produkującej czekoladę i słodycze – w 1952 roku, kilkanaście lat przed wprowadzeniem Nutelli na rynek światowy, podała agencja prasowa Jam Press. Miał 25 lat i był świeżo po uzyskaniu dyplomu z chemii bromatologicznej w Turynie.
Rivella pracował w „pokoju chemicznym” Ferrero, gdzie narodziły się niektóre z najbardziej kultowych kreacji marki. Był częścią zespołu Ferrero odpowiedzialnego za badanie surowców w celu opracowania nowych produktów poprzez mieszanie, rafinację i degustację składników w poszukiwaniu idealnych smaków. W trakcie swojej długiej kariery w Ferrero, Rivella ostatecznie został kierownikiem wyższego szczebla w firmie, która została założona przez imiennika Pietro Ferrero w 1946 roku. Rivella ściśle współpracował z synem Ferrero, Michele Ferrero, który przejął rodzinny biznes, służąc jako jego prawa ręka, według Jam Press.
Zdjęcie: Getty Images
Pierwsza wersja tego, co stało się Nutellą, nosiła pierwotnie nazwę Giandujot, pochodzącą od gianduja – słodyczy z czekolady i orzechów laskowych – i była sprzedawana w 1946 roku. „Słodka pasta z pierwszego przepisu została uformowana w bochenek, który można było pokroić i rozsmarować na chlebie, nazwany na cześć lokalnej postaci karnawałowej”, zgodnie ze stroną internetową Nutelli.
Do 1951 roku pasta została „przekształcona w nowy, kremowy produkt, który był łatwiejszy do rozprowadzenia”, jak podaje strona internetowa Nutelli. Nazwano ją SuperCrema. Minęło ponad dziesięć lat, zanim przepis został ulepszony – co doprowadziło do stworzenia pierwszego w historii słoika kremu z orzechów laskowych i kakao w 1964 roku, jak podano na stronie internetowej. W swojej książce „Mondo Nutella” włoski dziennikarz Gigi Padovani wspomina, że Rivella i Michele Ferrero podróżowali po świecie, aby kupować słodycze „nie po to, by je kopiować, ale by je ulepszyć”.
Zdjęcie: M.studio – stock.adobe.com
Według strony internetowej Nutella składa się z siedmiu składników – cukru, oleju palmowego, orzechów laskowych, mleka, kakao, lecytyny i waniliny. Światowy Dzień Nutelli, ustanowiony w 2007 roku, obchodzony był 5 lutego. Po przejściu na emeryturę Rivella poświęcił się sadownictwu i tradycyjnemu włoskiemu sportowi pallapugno, donosi „Jam Press”.
Rivellę przeżyło trzech synów, córka i siedmioro wnucząt. Michele Ferrero zmarł 14 lutego 2015 roku –10 lat przed śmiercią Rivelli. Pogrzeb Rivelli zaplanowano na poniedziałek w Albie, gdzie mieszkał po przejściu na emeryturę. Według doniesień, zostanie pochowany w Barbaresco.
Dział: Świat
Autor:
Fox News | Tłumaczenie: Karolina Łukowska — praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/
Źródło:
https://nypost.com/2025/02/17/world-news/francesco-rivella-inventor-of-nutella-dead-at-97/