Francja odzyskuje rekord świata po upieczeniu ponad 140-metrowej bagietki
Paryscy piekarze ogłosili zwycięstwo nad rywalami z Włoch, którzy w 2019 upiekli bagietkę o długości 133 metrów.
Szacuje się, że co sekundę we Francji sprzedaje się około 320 bagietek, ale nie powstrzymuje to innych krajów od rywalizacji o tytuł najdłuższej bagietki świata. Zdjęcie: Chesnot/Getty Images.
Przez ostatnie pięć lat, to nie mieszkańcy małej francuskiej wioski, a grupka piekarzy z odległego o 800 km włoskiego Como mogła szczycić się faktem upieczenia najdłuższej bagietki na świecie.
W niedzielę grupka 12 piekarzy z Francji postanowiła zmienić ten stan rzeczy, spędzając wiele godzin nad ugniataniem, kształtowaniem i wypiekaniem swojej drogi do zwycięstwa.
Około 14 godzin później ich wysiłki zakończyły się sukcesem. „Rekord świata został pobity”, napisały w mediach społecznościowych władze miasta Suresnes na zachodnich obrzeżach Paryża. „Upieczona w Suresnes bagietka mierzy 140,53 m!”
Piekarze rozpoczęli pracę o 3 nad ranem z nadzieją pobicia ówczesnego rekordu.
Chociaż uważa się, że co sekundę we Francji sprzedaje się 320 bagietek, to wyczyn Włochów z 2019 roku nie był pierwszym tego typu. Bagietka upieczona w trakcie Mediolańskiego Expo w 2015 miała 122 metry długości i została uznana za rekordową.
„We Włoszech?” – powiedział pewien mieszkaniec gazecie Le Parisien w tym tygodniu, gdy wychodził z piekarni i trzymał pod ręką bagietkę. „To szaleństwo. Jeśli jakiś rekord powinien należeć do Francji, to właśnie ten”.
Słowa te odbiły się szerokim echem pośród piekarzy, którzy zebrali się na tarasie widokowym Terrase du Fécheray w Suresnes z widokiem na wieżę Eiffla, gdzie pobili rekord świata.
„Mam nadzieję, że rekord wróci do Francji” – napisał w specjalnym poście Sylvain Lecarpentier, jeden z uczestników wydarzenia.
W oświadczeniu promującym wydarzenie organizatorzy przedstawili, z jak wyczerpującym wyzwaniem zmierzą się piekarze. „Ciasto będzie ugniatane, uformowane na miejscu, a następnie upieczone przed publicznością w specjalnym piecu pod namiotem”. „Zostanie upieczona zgodnie ze sztuką, z użyciem mąki pszennej, wody, drożdży i solą, jako jedynymi składnikami” – dodano.
Szacuje się, że bagietka, która musi mieć przynajmniej 5 centymetrów grubości przez całą długość, będzie pieczona przez około 8 godzin.
13 godzin po rozpoczęciu pieczenia, władze przekazały, że bagietka jest już gotowa. „No to mamy pytanie: jak długa jest #bagietka?” – zapytały władze, dodając zdjęcie wypieku w trakcie jego mierzenia.
Bagietka zostanie pokrojona i rozdana ludziom, oraz rozprowadzona pośród ludzi mieszkających na ulicach Suresnes.
Dział: Europa
Autor:
Ashifa Kassam | Tłumaczenie: Mateusz Stasiński