23.09.2024 JPM Redakcja

Opakowania żywności: dowiedz się, ile szkodliwych substancji wykryto w ludzkim organizmie

W najnowszym badaniu naukowcy wskazali, które substancje chemiczne stosowane w opakowaniach żywności zostały znalezione w próbkach pobranych od ludzi.

 

Ustalenia są niepokojące. Według badania opublikowanego w „Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology” w organizmie człowieka wykryto 3 601 substancji chemicznych stosowanych w opakowaniach żywności i innych artykułach mających kontakt z żywnością. To pierwszy raz, kiedy badanie ujawnia skalę narażenia ludzi na substancje chemiczne mające kontakt z żywnością.

Naukowcy szczegółowo opisują, które substancje chemiczne stosowane w opakowaniach żywności wykryto w próbkach ludzkich, takich jak mocz, krew i mleko matki. Autorzy tego badania porównali ponad 14 000 substancji chemicznych.

Lepsze zapobieganie

W sumie 25% z tych 14 000 produktów, czyli 3601, było obecnych w organizmie człowieka. „Nasze badanie wykazuje związek między substancjami chemicznymi mającymi kontakt z żywnością, ekspozycją na nie a zdrowiem ludzkim. Zwraca uwagę na te substancje, które dotychczas były pomijane w badaniach biomonitoringowych. Dodatkowo wskazuje ono na istotną szansę w zakresie prewencji i ochrony zdrowia”, wyjaśnia Birgit Geueke, współautorka badania. Jak stwierdzono we wnioskach badania, bisfenole, związki per- i polifluoroalkilowe (PFAS), ftalany, metale oraz lotne związki organiczne były powszechnie wykrywane w próbkach ludzkich i materiałach mających kontakt z żywnością.

Naukowcy są zaniepokojeni możliwymi konsekwencjami zdrowotnymi tych substancji: „Nasze badanie pokazuje, że przeciwutleniacze, mimo ich dużej produkcji i powszechnego stosowania w tworzywach sztucznych, są w dużej mierze nieobecne w programach monitorowania. Wiedza na temat metabolizmu, losu i skutków tych substancji jest ogólnie ograniczona”, informuje dr Ksenia Groh ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Nauki i Technologii Wodnej.

Opracowywanie alternatywnych rozwiązań

„Ta praca podkreśla fakt, że materiały mające kontakt z żywnością nie są całkowicie bezpieczne, nawet jeśli są zgodne z przepisami, ponieważ przekazują znane niebezpieczne chemikalia do organizmu człowieka. Chcielibyśmy, aby ta nowa baza danych została wykorzystana do poprawy bezpieczeństwa materiałów mających kontakt z żywnością, zarówno pod względem regulacji, jak i do opracowania bezpieczniejszych alternatyw” – zaleca współautorka dr Jane Muncke.

Autorzy wskazują, że potencjalne zagrożenia związane z wieloma chemikaliami nie zostały wystarczająco zbadane. Wyniki mogą być jeszcze bardziej niepokojące, ponieważ rzeczywista liczba substancji chemicznych występujących u ludzi może być jeszcze wyższa, ponieważ zbadano tylko ich część.

Dział: Świat

Autor:
Johanna Amselem | Tłumaczenie: Jagoda Wróbel – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-alimentation/emballages-alimentaires-decouvrez-combien-de-polluants-ont-ete-retrouves-dans-le-corps-humain-1103738

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE