2024-09-09 13:37:59 JPM redakcja1 K

Władze zdrowotne stanu Wisconsin wycofują kurze jaja po wybuchu epidemii salmonelli w kilku stanach

CDC potwierdziło w oświadczeniu na swojej stronie internetowej, że 65 osób w dziewięciu stanach zostało zakażonych szczepem salmonelli, z 24 przypadkami hospitalizacji i bez ofiar śmiertelnych do piątku.

Władze zdrowotne stanu Wisconsin zarządziły wycofanie jaj po wybuchu epidemii salmonelli, która dotknęła 65 osób w dziewięciu stanach, a której źródłem była farma w Wisconsin. / aol.com

Departament Zdrowia Stanu Wisconsin poinformował w piątek, że wśród osób zakażonych salmonellą jest 42 osoby z Wisconsin, gdzie podejrzewa się, że jaja były sprzedawane. 

„Jaja były dystrybuowane w Wisconsin, Illinois i Michigan za pośrednictwem sklepów detalicznych i dystrybutorów usług gastronomicznych”, podał departament. „Wycofanie obejmuje wszystkie rodzaje jaj, takie jak konwencjonalne, z wolnego wybiegu, organiczne i bez GMO, w różnych rozmiarach kartonów i z różnymi datami ważności, oznaczone etykietami »Milo's Poultry Farms« lub »Tony’s Fresh Market«”. 

Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) potwierdziły w oświadczeniu na swojej stronie internetowej, że 65 osób w dziewięciu stanach zostało zakażonych szczepem salmonelli, z 24 przypadkami hospitalizacji i bez zgonów do piątku. Stany te obejmują Wisconsin, Illinois, Michigan, Minnesotę, Iowa, Virginię, Kolorado, Utah i Kalifornię. 

CDC podało, że wycofanie jaj zostało przeprowadzone przez Milo’s Poultry Farms LLC z Bonduel, Wisconsin. 

„Każdemu, kto zakupił wycofane jaja, zaleca się, aby ich nie spożywać ani nie używać do gotowania, lecz wyrzucić. Restauracje nie powinny sprzedawać ani serwować wycofanych jaj”, podał departament zdrowia stanu Wisconsin. 

Departament zaleca każdemu, kto zjadł jaja i doświadcza objawów, skontaktowanie się z lekarzem. Objawy obejmują biegunkę, ból brzucha, gorączkę i wymioty, trwające przez kilka dni, podano w oświadczeniu. 

W lipcu Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych ogłosił nowe środki mające na celu ograniczenie salmonelli w produktach drobiowych. Proponowana dyrektywa obejmowała wymaganie od firm drobiarskich utrzymania poziomu salmonelli poniżej określonego progu i testowanie obecności sześciu szczególnie groźnych form bakterii, z czego trzy występują w indyku, a trzy w kurczaku. 

Bakterie przekraczające proponowany standard oraz wykrycie któregokolwiek z tych szczepów spowodowałoby zakaz sprzedaży drobiu i poddanie produktów wycofaniu z rynku. 

CDC szacuje, że salmonella powoduje rocznie 1,35 miliona zakażeń, głównie przez żywność, oraz około 420 zgonów. Departament Rolnictwa szacuje, że każdego roku dochodzi do 125 tysięcy zakażeń kurczakiem i 43 tysięcy zakażeń indykiem. 

Dział: Świat

Autor:
The Associated Press | Tłumaczenie: Kacper Dzięgielowski – praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.nbcnews.com/news/us-news/wisconsin-health-officials-recall-eggs-multistate-salmonella-outbreak-rcna170043

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE