2025-01-09 08:44:49 JPM redakcja1 K

Badania sugerują, że poranna kawa może obniżać ryzyko śmierci z powodu chorób serca

Pora dnia, w której wypijasz filiżankę kawy, może obniżać ryzyko przedwczesnej śmierci – sugerują nowe badania. Wyniki badania wykazały, że osoby pijące kawę rano miały niższe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych i niższe ryzyko śmiertelności niż osoby pijące kawę przez cały dzień – ale badanie nie mogło udowodnić, czy kawa była jedyną przyczyną.

Zdjęcie: GettyImages

Dr Lu Qi, główny badacz i dyrektor Centrum Badań nad Otyłością Uniwersytetu Tulane, powiedział, że chociaż badanie nie wykazało, dlaczego picie kawy rano zmniejsza ryzyko, jednym z wyjaśnień może być to, że spożywanie kawy w późniejszych godzinach może zakłócać wewnętrzny zegar organizmu. Badanie zostało opublikowane w środę w European Heart Journal. Dr Qi powiedział, że potrzebne są dalsze badania, aby sprawdzić, czy ich wyniki można zaobserwować również w innych populacjach, dodając: „Potrzebujemy badań klinicznych, aby przetestować potencjalny wpływ zmiany pory dnia, w której ludzie piją kawę” .

„To badanie nie mówi nam, dlaczego picie kawy rano zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia” – wyjaśnił. „Możliwym wyjaśnieniem jest to, że spożywanie kawy po południu lub wieczorem może zakłócać rytm okołodobowy (24-godzinny cykl zmian fizycznych, psychicznych i behawioralnych w naszym organizmie) oraz poziom hormonów, takich jak melatonina”. „To z kolei prowadzi do zmian w czynnikach ryzyka sercowo-naczyniowego, takich jak stany zapalne i ciśnienie krwi”.

Naukowcy z Tulane University w Nowym Orleanie przyjrzeli się 40 725 dorosłym, którzy wzięli udział w National Health and Nutrition Examination Survey w USA w latach 1999-2018. Zapytano ich o codzienne spożycie żywności i napojów oraz o to, czy pili kawę, ile i kiedy. „Biorąc pod uwagę wpływ kofeiny na nasz organizm, chcieliśmy sprawdzić, czy pora dnia, w której pijesz kawę, ma jakikolwiek wpływ na zdrowie serca” – wyjaśnił dr Qi. Podczas gdy wcześniejsze badania wykazały, że umiarkowane picie kawy może przynosić korzyści zdrowotne, było to „pierwsze badanie testujące wzorce czasu picia kawy i wyniki zdrowotne” – dodał.

Według badań, 36% osób biorących udział w badaniu piło poranną kawę, a 14% piło ją przez cały dzień. Dr Qi i jego zespół monitorowali uczestników przez prawie dekadę, analizując ich dane i przyczyny zgonów w tym okresie. Podczas obserwacji po prawie 10 latach zmarło 4 295 osób, w tym 1 268 zgonów związanych z chorobami układu krążenia. Naukowcy odkryli, że osoby pijące poranną kawę były o 16% mniej narażone na zgon w porównaniu z osobami, które nie piły kawy, oraz o 31% mniej narażone na zgon z powodu chorób serca. Nie zaobserwowano również zmniejszenia ryzyka u osób pijących kawę przez cały dzień w porównaniu do osób niepijących kawy. „Picie kawy rano może być silniej związane z niższym ryzykiem śmiertelności niż picie kawy później w ciągu dnia” – napisali w artykule badawczym. Naukowcy stwierdzili, że wyższe ilości spożywanej kawy były „znacząco” związane z niższym ryzykiem zgonu, ale tylko wśród osób, które piły kawę rano w porównaniu z tymi, które piły kawę przez cały dzień.

W artykule redakcyjnym profesor Thomas F. Luscher z Royal Brompton and Harefield Hospitals w Londynie zapytał: „Dlaczego pora dnia miałaby mieć znaczenie?”. „Zazwyczaj występuje wyraźny wzrost aktywności współczulnej (aktywność, która stawia układy organizmu w stan gotowości) w godzinach porannych, kiedy budzimy się i wstajemy z łóżka, efekt ten zanika w ciągu dnia i osiąga najniższy poziom podczas snu”. Prof. Luscher powiedział, że, jak sugerują naukowcy, „możliwe” jest, że picie kawy w późniejszych godzinach może zakłócać wewnętrzny zegar naszego organizmu w czasie, gdy powinniśmy odpoczywać. „Rzeczywiście, wiele osób pijących kawę w ciągu dnia cierpi na zaburzenia snu” – wyjaśnił, dodając, że „w tym kontekście interesujące jest to, że kawa wydaje się tłumić melatoninę, ważny mediator indukujący sen w mózgu”. 

Badanie sugeruje również, że wśród osób pijących kawę, uczestnicy, którzy pili kawę rano, częściej spożywali herbatę i napoje gazowane zawierające kofeinę, ale spożywali mniej kawy – zarówno bezkofeinowej, jak i kofeinowej – w porównaniu do tych, którzy pili kawę przez cały dzień.

Dział: Nauka

Autor:
Hafsa Khalil | Tłumaczenie: Karolina Łukowska – praktykantka fundacji https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.bbc.com/news/articles/cgj6j7yvz55o

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE