2023-02-22 09:15:08 JPM redakcja1 K

Badanie wykazało związek między spożyciem „wolnego cukru” a chorobami układu krążenia

Jedzenie dużej ilości wolnych cukrów - znanych również jako cukry dodane – może czuć się nieszkodliwe w chwili, ale może zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, wykazało nowe badanie.

altitudevisual/Adobe Stock

Wolne cukry to te dodawane podczas przetwarzania żywności; pakowane jako cukier stołowy i inne słodziki; i naturalnie występujące w syropach, miodzie, soku owocowym, soku warzywnym, przecierach, pastach i podobnych produktach, w których struktura komórkowa żywności została rozłożona, zgodnie z United States Food and Drug Administration. Nie obejmują one cukrów naturalnie występujących w nabiale lub strukturalnie całych owocach i warzywach.

Wcześniejsze badania donosiły, że powiązania między spożyciem węglowodanów a chorobami układu krążenia mogą zależeć od jakości, a nie ilości spożywanych węglowodanów – wynika z nowego badania opublikowanego w poniedziałek w czasopiśmie BMC Medicine. Aby przetestować tę teorię, autorzy stojący za najnowszymi badaniami ocenili dietę i dane zdrowotne od ponad 110 000 osób, które uczestniczyły w UK Biobank, badaniu kohortowym, które zbierało dane w latach 2006-2010 od ponad 503 000 dorosłych osób z siedzibą w Wielkiej Brytanii.

Osoby objęte nowym badaniem uczestniczyły w dwóch do pięciu 24-godzinnych ocenach diety online, rejestrując spożycie żywności i napojów wielokrotnie w ciągu każdego 24-godzinnego okresu. Po ponad dziewięciu latach obserwacji badacze stwierdzili, że całkowite spożycie węglowodanów nie było związane z chorobami układu krążenia. Ale kiedy przeanalizowali, jak wyniki różniły się w zależności od rodzajów i źródeł spożywanych węglowodanów, odkryli, że wyższe spożycie wolnego cukru było związane z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia i większym obwodem talii.

Im więcej wolnych cukrów niektórzy uczestnicy spożywali, tym większe było ich ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, chorób serca i udaru. Wszystkie choroby serca są chorobami układu krążenia, ale choroba sercowo-naczyniowa jest terminem dla wszystkich rodzajów chorób, które wpływają na serce lub naczynia krwionośne, takie jak udar, wrodzone wady serca i choroba tętnic obwodowych, zgodnie z US National Heart, Lung and Blood Institute (PDF).

Wyższe spożycie wolnych cukrów było również związane z wyższym stężeniem trójglicerydów – rodzaj tłuszczu, który pochodzi z masła, olejów i innych tłuszczów, które ludzie jedzą, plus dodatkowe kalorie, których ich ciała nie potrzebują natychmiast. Posiadanie wysokich poziomów trójglicerydów – zdefiniowanych jako więcej niż 150 miligramów na decylitr - może zwiększyć ryzyko chorób serca, takich jak choroba wieńcowa.

„To badanie dostarcza bardzo potrzebnych niuansów do dyskusji o zdrowiu publicznym na temat wpływu węglowodanów w diecie”, powiedziała dr Maya Adam, dyrektor Health Media Innovation i asystent kliniczny pediatrii w Stanford University School of Medicine, za pośrednictwem poczty elektronicznej. Adam nie brała udziału w badaniu. „Główne wnioski są takie, że wszystkie węglowodany nie są stworzone równe”.

Wolne cukry a cukier w całych produktach spożywczych

Związek między wyższym spożyciem wolnego cukru a ryzykiem chorób sercowo- naczyniowych leży w różnicach między tym, jak organizm metabolizuje wolny cukier w porównaniu z cukrem w całych pokarmach.

„Dodane spożycie cukru może promować stan zapalny w organizmie, a to może powodować stres na sercu i naczyniach krwionośnych, co może prowadzić do zwiększenia ciśnienia krwi”, powiedział Brooke Aggarwal, asystent profesora nauk medycznych w oddziale kardiologii w Columbia University Irving Medical Center. Aggarwal nie brał udziału w badaniu.

„Cukry dodane często znajdują się w przetworzonej żywności, która ma niewielką wartość odżywczą i może prowadzić do przejadania się i nadmiernego spożycia kalorii, co z kolei prowadzi do nadwagi / otyłości, dobrze ugruntowanego czynnika ryzyka chorób serca”, powiedział Aggarwal za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Na podstawie swoich ustaleń autorzy sugerują zastąpienie wolnych cukrów nie- wolnymi cukrami naturalnie występującymi w całych owocach i warzywach, aby obniżyć swoje ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej – a eksperci w dziedzinie żywienia i zdrowia sercowo-naczyniowego zgadzają się z tym.

„Węglowodany z całej żywności dłużej rozkładają się na cukry proste, a część z nich – błonnik – nie może być w ogóle rozkładana” – dodał Adam. „Oznacza to, że całe, nienaruszone ziarna nie powodują takich samych skoków cukru we krwi, jakich doświadczamy, gdy jemy cukry proste. Skoki cukru we krwi wywołują skoki insuliny, które mogą zdestabilizować nasz poziom glukozy we krwi i ... być podstawową przyczyną problemów zdrowotnych w dłuższej perspektywie”.

Dodatkowo, błonnik w węglowodanach z całego pożywienia działa jak „wewnętrzna szczotka do szorowania”, kiedy przechodzi przez układ trawienny, dodał Adam. „Dlatego, ogólnie rzecz biorąc, potrzebujemy pewnej ilości tych 'dobrych węglowodanów' w naszej diecie, aby pozostać zdrowym”.

Całkowite spożycie błonnika powinno wynosić co najmniej 25 gramów dziennie, według FDA.

Zmniejszenie spożycia wolnego cukru

Świadomość jest pierwszym krokiem w kierunku zmniejszenia spożycia wolnych cukrów, więc patrz na etykiety żywieniowe podczas zakupów, powiedział analityk medyczny CNN dr Leana Wen, lekarz medycyny ratunkowej i profesor zdrowia publicznego na George Washington University. Wen nie brała udziału w badaniu.

„Wiele razy ludzie myślą o cięciu kalorii lub nie spożywaniu tłustych pokarmów, ale mogą nie być świadomi zagrożeń związanych z wolnymi cukrami” – powiedziała Wen.

„Kiedy kupujemy pakowane produkty – nawet te, o których nie myślimy jako o słodkich, jak chleb, płatki śniadaniowe, jogurty smakowe lub przyprawy - te
produkty zazwyczaj mają mnóstwo dodanego cukru, a to się sumuje” – powiedział Adam.

Ograniczaj słodkie napoje i zamiast nich wybieraj wodę słodzoną plasterkami owoców – sugeruje Aggarwal. Na deser zjedz świeże lub mrożone owoce zamiast ciast, ciasteczek czy lodów. Żywność z większą zawartością błonnika może również pomóc Ci dłużej pozostać sytym, dodała.

Gotowanie i pieczenie w domu częściej jest jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie cukru w diecie, powiedział Adam.

„American Heart Association zaleca, aby cukry dodane stanowiły mniej niż 6% kalorii dziennie, co sprawdza się do około 6 łyżeczek cukru dziennie dla kobiet i 9 łyżeczek dziennie dla mężczyzn”, powiedział Aggarwal.

Wreszcie, wysiłki na rzecz zmiany diety nie powinny odbywać się tylko w kuchni lub sklepie spożywczym. „Dąż do uzyskania co najmniej siedmiu do ośmiu godzin dobrej jakości snu w nocy, ponieważ mamy tendencję do wybierania żywności o wyższej zawartości cukru, gdy jesteśmy zmęczeni”, powiedział Aggarwal.

Dział: Chemia

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE