Chińscy naukowcy spieszą się, aby uzyskać ziemniaki odporne na klimat
Ziemniaki odgrywają kluczową rolę w globalnym bezpieczeństwie żywnościowym, ale są podatne na zmiany klimatu, których wahania temperatur sprzyjają chorobom i zarazie ziemniaków.
Źródło: Florence Lo/Reuters
W ośrodku badawczym na północny zachód od Pekinu biolog molekularny Li Jieping i jego zespół zbierają kępkę siedmiu niezwykle małych ziemniaków, w tym jeden wielkości jajka przepiórczego, z rośliny doniczkowej. Ziemniaki uprawiane w warunkach symulujących prognozy wyższych temperatur pod koniec stulecia stanowią złowrogi znak przyszłego bezpieczeństwa żywnościowego. Bulwy ważą zaledwie 136 g (4,8 uncji), czyli mniej niż połowę tego, co typowy ziemniak w Chinach, gdzie najpopularniejsze odmiany są często dwa razy większe od piłki baseballowej.
Chiny są największym producentem ziemniaków na świecie, które mają kluczowe znaczenie dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego ze względu na ich wysokie plony w porównaniu z innymi podstawowymi uprawami. Są one jednak szczególnie wrażliwe na upały, a zmiany klimatyczne powodują wzrost temperatur do niebezpiecznie wysokich wartości, a także pogłębiają susze i powodzie.
W obliczu pilnej potrzeby ochrony dostaw żywności Li, badacz z International Potato Center (CIP) w Pekinie, prowadzi trzyletnie badanie nad wpływem wyższych temperatur na warzywo. Jego zespół koncentruje się na dwóch najpopularniejszych odmianach w Chinach. Wyniki ich badań, opublikowane w tym miesiącu w czasopiśmie Climate Smart Agriculture, wykazały, że wyższe temperatury przyspieszyły wzrost bulw o 10 dni, ale zmniejszyły plony ziemniaków o ponad połowę.
Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych opublikowanego w październiku, obecna polityka klimatyczna przewiduje, że do 2100 roku świat będzie musiał się zmierzyć z ociepleniem na poziomie nawet 3,1°C (5,6°F) w stosunku do okresu sprzed epoki przemysłowej. Rolnicy w Chinach twierdzą, że odczuwają już skutki ekstremalnych zjawisk pogodowych i coraz częściej domagają się odmian ziemniaków dających większe plony i mniej podatnych na choroby, zwłaszcza zarazę ziemniaka, która była przyczyną wielkiego głodu w Irlandii w połowie XIX wieku i która dobrze rośnie w ciepłych i wilgotnych warunkach.
Badania prowadzone przez CIP, z siedzibą w Limie w Peru, są częścią wspólnych działań z chińskim rządem, mających na celu pomoc rolnikom w przystosowaniu się do cieplejszych i wilgotniejszych warunków. W szklarni na zewnątrz laboratorium Li pracownicy pobierają wacikiem pyłek z białych kwiatów ziemniaka, aby wyhodować odmiany odporne na ciepło. Li mówi, że chińscy rolnicy będą musieli wprowadzić zmiany w ciągu najbliższej dekady, sadzić rośliny wiosną zamiast na początku lata lub przenieść się na jeszcze większe wysokości, aby schronić się przed upałem.
Dział: Eko-Technologie
Autor:
Al Jazeera | Opracowanie: Redakcja Michalina Szostek
Źródło:
https://www.aljazeera.com/gallery/2024/12/3/chinese-scientists-rush-to-climate-proof-potatoes