2025-04-17 12:38:55 JPM redakcja1 K

Co dzieje się z ciałem, gdy jesteśmy na diecie?

Organizm zaczyna reagować na zdrowe zmiany w diecie niemal natychmiast po ich wprowadzeniu. Może to przynieść korzyści, ponieważ odpowiednia dieta z czasem może zmniejszyć ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób serca, a także poprawić ogólne samopoczucie.

Źródło grafiki: WikimediaCommons

Kontrola poziomu glukozy we krwi
Spożywanie węglowodanów podnosi poziom cukru we krwi, jednak stopień tego wzrostu zależy od indeksu glikemicznego danego produktu. Indeks glikemiczny to system klasyfikacji w skali od 1 do 100, który określa wpływ żywności na poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko rozkładane, co prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a następnie jego równie szybkiego spadku. Nagłe wahania poziomu glukozy mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości oraz chorób serca. Z tego wynika, że unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym - takich jak napoje gazowane, słodycze czy białe pieczywo - może zmniejszyć to ryzyko. Utrzymywanie stabilnego poziomu cukru we krwi poprzez wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym pomaga zachować stały poziom energii w organizmie. Dzięki temu unika się gwałtownego wzrostu glukozy i następującego po nim spadku, a poziom energii zostaje wyrównany. Stabilny poziom cukru we krwi ma także inne zalety - spadek glukozy, który często następuje po wcześniejszym skoku, może zaburzać zdolność koncentracji i uczenia się.

Kawa a kortyzol
Ograniczenie spożycia kawy może obniżyć poziom „hormonu stresu” - kortyzolu - w organizmie. Wysoki poziom kortyzolu może osłabić zdolność radzenia sobie ze stresem, a także negatywnie wpływać na układ odpornościowy. Kofeina nasila niekorzystne skutki działania kortyzolu, dlatego zmniejszenie ilości wypijanej kawy może od razu pomóc w ograniczeniu szkodliwego wpływu kortyzolu.

Drastyczny deficyt kaloryczny
Skrajne ograniczenie kalorii utrudnia utratę wagi, zamiast jej sprzyjać, ponieważ uniemożliwia organizmowi efektywne spalanie tłuszczu. Organizm traktuje to jak głodzenie się, jako mechanizm obronny, i staje się bardzo wydajny w wykorzystywaniu dostępnej energii. Zaczyna chronić zapasy tłuszczu, czerpiąc energię z mięśni i tkanki chudej. To prowadzi do utraty mięśni, a w efekcie do spadku metabolizmu, przez co organizm potrzebuje mniej kalorii. Obniżony metabolizm z kolei spowalnia utratę wagi. Tempo przemiany materii jest zależne od ilości masy mięśniowej – osoby z większą ilością mięśni mają wyższe tempo przemiany materii. Mięśnie spalają znacznie więcej kalorii niż tłuszcz, a utrata mięśni zmniejsza tempo przemiany materii oraz liczbę spalanych kalorii. 
Ważne jest, aby osoby utrzymywały zdrowe tempo przemiany materii, szczególnie podczas diety, co wymaga zarówno rozsądnego odchudzania, jak i ćwiczeń. Ćwiczenia wzmacniające mięśnie są szczególnie skuteczne w zwiększaniu masy mięśniowej. Na każdy dodatkowy funt (około 0,45 kg) mięśni, który osoba rozwija, organizm spala około 50 dodatkowych kalorii dziennie.
Aby uniknąć niezdrowego spadku tempa przemiany materii, eksperci zazwyczaj zalecają, aby spożycie kalorii nigdy nie było ograniczone do mniej niż 1000-1200 kalorii dziennie.
 

Dział: Medycyna

Autor:
Sally Robertson | Tłumaczenie Aleksandra Siatrzewska— praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.news-medical.net/health/What-Happens-to-the-Body-When-we-Diet.aspx

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE