2024-05-13 15:57:18 JPM redakcja1 K

Co się dzieje, gdy spożywa się zbyt dużo soli?

Istnieje powód, dla którego niektóre restauracje są zobowiązane do podawania informacji o zawartości sodu w menu.

Ile soli znajduje się w Twoich przekąskach? A co się stanie, jeśli zjesz przez nie za dużo soli?. Zdjęcie: GR Zapasy/Unsplash.

Sól robi znacznie więcej niż tylko poprawia smak jedzenia - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sód, jeden z kluczowych składników soli kuchennej, reguluje przepływ krwi i ciśnienie oraz pomaga w przekazywaniu sygnałów między nerwami a włóknami mięśniowymi. Chlor, drugi składnik soli kuchennej, wspomaga trawienie. Żywność w twojej diecie musi zawierać odpowiednią ilość soli, aby uzupełniać te składniki odżywcze i utrzymać zdrowie organizmu.

Ale zbyt duża ilość soli może być dla Ciebie szkodliwa. Przetworzone produkty są nasycone tą substancją; restauracje dodają więcej soli do swojego jedzenia, aby było smaczniejsze. W rezultacie coraz więcej Amerykanów spożywa wysokosodowe diety (czasami nawet nie zdając sobie z tego sprawy), co ma poważne skutki dla ich zdrowia. Gdy spożywasz zbyt dużo sodu w diecie, twoje ciało zatrzymuje dodatkową wodę. Wynika to z faktu, że nerki, które filtrują odpady z krwi, utrzymują specjalne proporcje elektrolitów, takich jak sód, w stosunku do potasu i wody.

Więcej soli w diecie oznacza, że nerki zatrzymują więcej wody w organizmie. Może to mieć wiele niepożądanych skutków, takich jak obrzęk (puchnięcie w miejscach takich jak ręce, ramiona, stopy, kostki i nogi); większa ilość płynów w ogóle oznacza większą ilość krwi przepływającej przez żyły i tętnice. Z czasem powoduje to ich sztywność, co może prowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Pewnie już wiesz, że sól może sprawić, że będziesz spragniony - to sposób organizmu na próbę poprawy proporcji sodu do wody. Picie dużej ilości wody może pogorszyć problemy z obrzękami i ciśnieniem krwi. Ale zbyt mała ilość płynów może zmusić organizm do pobierania wody z innych komórek, powodując odwodnienie. Osoby spożywające wysokosodowe diety zazwyczaj oddają więcej moczu ze względu na nadmiar wody. Za każdym razem, gdy oddajesz mocz, organizm traci wapń, minerał, który między innymi wzmacnia kości i zęby; zbyt częste oddawanie moczu może sprawić, że organizm straci zbyt dużo wapnia, osłabiając kości i nasilając osteoporozę.

Są także skutki, których nikt nie do końca rozumie. Niektóre badania wykazały, że nadmiar soli może prowadzić do wrzodów, infekcji, a nawet przyspieszać rozwój raka żołądka. Nikt dokładnie nie wie, dlaczego, ale niektórzy badacze podejrzewają, że sól może zakłócać błonę śluzową żołądka - donosi Live Strong. Dodatkowo, sól może negatywnie wpływać na funkcje poznawcze, zgodnie z przeglądem metaanaliz z 2020 roku. Chociaż niektóre z analizowanych badań miały charakter czysto obserwacyjny, nie ma jeszcze jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, dlaczego dochodzi do tego zjawiska.

Dowody są jednoznaczne: Zbyt duża ilość soli może mieć poważne długoterminowe konsekwencje dla zdrowia. Niemniej jednak, wiele osób prowadzi dietę, w których spożycie sodu dalece przekracza dzienne zalecane wartości wynoszące 2300 miligramów. W celu zwiększenia świadomości społecznej, w 2014 roku Nowy Jork podjął decyzję o wprowadzeniu wymogu oznaczania dań na menu restauracji, które przekraczają dzienne zalecane spożycie sodu; przepis ten wszedł w życie w następnym roku. Mamy nadzieję, że dzięki temu więcej Amerykanów stanie się świadomych spożywanej ilości soli, dostosuje swoje diety odpowiednio i będzie cieszyć się lepszym zdrowiem. Ogólnie rzecz biorąc, warto zwrócić większą uwagę na ilość spożywanej soli.

Dział: Człowiek

Autor:
Alexandra Ossola | Tłumaczenie: Anna Mazur

Źródło:
https://www.popsci.com/heres-what-happens-to-your-body-if-you-eat-too-much-salt/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE