2025-01-01 12:38:49 JPM redakcja1 K

Czy suplement diety z błonnikiem może okazać się długo wyczekiwanym lekarstwem dla osób cierpiących na alergie pokarmowe?

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Michigan zidentyfikowało w inulinie – naturalnie występującym błonniku roślinnym powszechnie stosowanym jako suplement, prebiotyk w napojach gazowanych, zamiennik substancji słodzących oraz do innych produktów i celów – potencjalne nowe leczenie alergii pokarmowych.

Zdjęcie: apomares Getty Images

Ważnym postępem, który daje obietnicę ulgi cierpiącym na alergie pokarmowe na całym świecie, znajduje się w artykule opublikowanym w Nature Materials, gdzie opisano sukces doustnej immunoterapii opartej na żelu inulinowym w powstrzymywaniu reakcji alergicznych u myszy poprzez częściowe zwalczanie bakterii w jelitach. Żel zapobiegał ciężkim reakcjom alergicznym w trakcie i nawet po podaniu, w tym reakcjom na powszechne czynniki wyzwalające, takie jak orzeszki ziemne, białko jaja oraz mleko.

Badania, przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców z dziedziny nauk farmaceutycznych, inżynierii biomedycznej i chemicznej, medycyny wewnętrznej oraz innych specjalności, sugerują, że żel inulinowy zajmuje się podstawową przyczyną alergii pokarmowych, a nie tylko leczeniem objawów.

Badaniami kierował James Moon z U-M's College of Pharmacy. Od lat badał on potencjał inuliny w leczeniu chorób. Powiedział, że terapia oparta na żelu inulinowym jest bardzo obiecująca ze względu na jej profil bezpieczeństwa, a także potencjał do produkcji na dużą skalę. „Inulina – powszechnie spożywany błonnik pokarmowy uznany za bezpieczny przez FDA, stanowi podstawę żelu, co czyni go wykonalną oraz przekładalną opcją do użytku klinicznego” powiedział Moon, którego laboratorium opracowuje technologie dostarczania leków w połączeniu z farmaceutyką i inżynierią w celu zidentyfikowania sposobów zwalczania chorób przez organizm. Moon jest profesorem nauk farmaceutycznych J. G. Searle'a.

Chociaż potrzebne są dalsze badania, jak i próby kliniczne w celu przetestowania wyników, badanie, które podkreśliło rolę mikrobioty jelita cienkiego oraz metabolitów w regulacji alergii pokarmowej, otwiera potencjalnie zmieniające życie nowe możliwości interwencji terapeutycznych, powiedział. Inne, nowsze opcje leczenia odnotowały niskie przyjęcie z powodu niepożądanych reakcji i nierównomiernej skuteczności.

Nawet 1 na 3 dorosłych i ponad 1 na 4 dzieci ma alergie pokarmowe – zmieniająca życie przypadłość, która staje się coraz trudniejsza do opanowania z racji tego, że alergeny mogą być ukryte w różnych produktach spożywczych i napojach, zgodnie z informacjami Centers for Disease Control and Prevention. Alergie pokarmowe stały się poważnym problemem na całym świecie, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, ponieważ przypadkowe narażenie na alergeny może wywołać poważne reakcje, w tym śmierć.

Badania wykazały, że żel inulinowy, specjalnie opracowany z alergenem, znormalizował niezrównoważoną mikroflorę jelitową i metabolity u myszy z alergią. Ta normalizacja doprowadziła do ustanowienia specyficznej dla alergenu tolerancji doustnej, skutecznie tłumiąc reakcje alergiczne na różne alergeny pokarmowe. „Terapia wykazała długotrwałą ochronę nawet po zaprzestaniu leczenia, co wskazuje na jej potencjał w zakresie długotrwałej ulgi w alergiach pokarmowych” powiedział Fang Xie, doktorant, który również kierował badaniami.

Inuliny to grupa polisacharydów i naturalnych węglowodanów magazynowych występujących w ponad 36 tys. gatunków roślin, w tym w pszenicy, cebuli, szparagach oraz cykorii, która jest najczęściej wykorzystywana do produkcji suplementów. Błonnik jest również przedmiotem badań i prób klinicznych badających jego rolę w leczeniu lub prowadzeniu do lepszego zrozumienia guzów nowotworowych, chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy, a także innych chorób.

Naukowcy, których praca została wykorzystana w badaniu, reprezentują instytucje na całym świecie, w tym University of Texas M.D. Anderson Cancer Center, Dongguk University (Seul, Republika Korei), Michigan State University, University of Washington i WPI Immunology Frontier Research Center (Osaka University, Japonia). Ponadto naukowcy z Uniwersytetu Michigan reprezentują Biointerfaces Institute, wydziały nauk farmaceutycznych, inżynierii biomedycznej, inżynierii chemicznej, a także medycyny wewnętrznej oraz Centrum Alergii Pokarmowej Mary H. Weiser.

Dział: Farmacja

Autor:
University of Michigan | Tłumaczenie: Urszula Kalemba - praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.sciencedaily.com/releases/2024/07/240709184219.htm

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE