Czym jest alergia na orzeszki ziemne?
Badania wykazały, że alergia na orzeszki ziemne stanowi około 28% wszystkich alergii pokarmowych u dzieci i rozwija się przed ukończeniem pierwszego roku życia w około połowie przypadków. Alergia ta rzadko rozwija się u dzieci powyżej 15. roku życia.

Zdjęcie: Albany Times Union, Hearst Newspapers/getty images
Alergia na orzeszki ziemne jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych i w
krajach zachodnich uważa się, że występuje nawet u 1 na 200 osób w niektórych
populacjach. W rzeczywistości badania sugerują, że częstość występowania alergii
na orzeszki ziemne u amerykańskich dzieci poniżej piątego roku życia podwoiła się
w latach 1998-2003. W Wielkiej Brytanii około 0,4 do 0,6% populacji cierpi na alergię
na orzeszki ziemne. Badania wykazały, że alergia na orzeszki ziemne stanowi około
28% wszystkich alergii pokarmowych u dzieci i rozwija się przed ukończeniem
pierwszego roku życia w około połowie przypadków. Alergia ta rzadko rozwija się u
dzieci powyżej 15. roku życia.
Objawy
Niektóre z objawów alergii na orzeszki ziemne obejmują:
- Czerwoną, wypukłą, swędzącą wysypkę zwaną pokrzywką,
- Obrzęk twarzy, warg, oczu, jamy ustnej i gardła, zwany obrzękiem
naczynioruchowym, - Zwężenie dróg oddechowych prowadzące do uczucia ucisku w klatce
piersiowej, świszczącego oddechu i nasilenia objawów astmy, - Katar, łzawienie i zaczerwienienie oczu (alergiczne zapalenie spojówek) oraz
zatkany nos, - Nudności, wymioty i biegunka,
- Oleje, kremy, balsamy lub kosmetyki zawierające orzeszki ziemne mogą
powodować kontaktowe zapalenie skóry i egzemę.
Wstrząs anafilaktyczny (Anafilaksja)
Anafilaksja to bardzo poważna i zagrażająca życiu reakcja alergiczna, która
prowadzi do gwałtownego spadku ciśnienia krwi, zwężenia dróg oddechowych oraz
obrzęku krtani, co może spowodować uduszenie. Mogą również wystąpić pokrzywka
i obrzęk naczynioruchowy.
Mechanizm alergii na orzeszki ziemne
Około 70% dzieci z alergią na orzeszki ziemne rozwija ją już przy pierwszym znanym
kontakcie z orzeszkami. Jednak wcześniej zazwyczaj dochodzi do nieznanego
narażenia na kontakt z orzeszkami, które nie wywołało zauważalnych objawów, ale
spowodowało uczulenie, czyli „przygotowanie” organizmu do reakcji alergicznej.
Podczas tego pierwotnego, pierwszego kontaktu z orzeszkami ziemnymi układ
odpornościowy reaguje na obecne w nich białka, produkując przeciwciało –
immunoglobulinę E (IgE). IgE wiąże się z receptorami znajdującymi się na
powierzchni komórek tucznych i bazofilów. Przy kolejnym kontakcie z orzeszkami
ziemnymi dochodzi do reakcji zapalnej wywołanej przez te komórki - białko
orzeszków powoduje połączenie kompleksów IgE z receptorami, co prowadzi do ich
aktywacji i uwolnienia mediatorów zapalnych (np. histaminy) z wnętrza komórek.
Histamina i inne mediatory zapalne są odpowiedzialne za wywołanie objawów
reakcji alergicznej. Przykłady niezauważonego pierwszego kontaktu z białkiem
orzeszków ziemnych obejmują:
- Narażenie płodu na białko orzeszków ziemnych spożywane przez matkę,
- Obecność alergenu w mleku matki,
- Kontakt z ekstraktem z orzeszków ziemnych obecnym w olejkach i balsamach
używanych przez inne osoby.
Diagnostyka i leczenie
Rozpoznanie alergii na orzeszki ziemne obejmuje dokładną ocenę historii diety
pacjenta oraz analizę nasilenia i czasu trwania objawów po kontakcie z orzeszkami.
Następnie może zostać wykonany test skórny w kierunku alergii lub pobrana próbka
krwi w celu oznaczenia poziomu IgE. W rzadkich przypadkach wykonuje się tzw. test
prowokacyjny - pacjentowi podaje się białko orzeszków ziemnych, aby sprawdzić
reakcję alergiczną. Najczęstszym sposobem postępowania w przypadku alergii na
orzeszki ziemne jest całkowite unikanie białka orzeszków. Może to być trudne do
osiągnięcia i wymaga stałej czujności, zwłaszcza podczas czytania etykiet
produktów, które mogą zawierać orzechy.
Dział: Medycyna
Autor:
Dr. Ananya Mandal | Tłumaczenie: Aleksandra Sitarzewska — praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/
Źródło:
https://www.news-medical.net/health/What-is-Peanut-Allergy.aspx