Dlaczego zwierzęta tak bardzo różnią się od siebie w środku?
Różne zwierzęta zachowują się zupełnie inaczej. Niektóre muszą być w stanie uciec od niebezpieczeństwa, inne godzinami biec za swoją ofiarą.
Kiedy na talerzu pojawią się kawałki mięsa pochodzące od kilku zwierząt, będą się różniły między sobą. Wieloryb ma ciemnoczerwone mięso, podczas gdy mięso świni jest jasne. My, ludzie, mamy mieszankę tych kolorów.
Dlaczego tak jest? Zapytaliśmy naukowca.
Sjannie Lefevre jest profesorem nadzwyczajnym na Wydziale Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Oslo. (Zdjęcie: Ine Eriksen/UiO)
Trzeba umieć wstrzymać oddech
„To białko o nazwie mioglobina określa kolor naszego mięsa" - mówi biolog Sjannie Lefevre. Im więcej mioglobiny, tym ciemniejsze mięso. Skala rozciąga się od bieli i jasnego brązu, do czerwieni i ciemnej czerwieni.
Dlaczego niektóre zwierzęta mają więcej mioglobiny niż inne?
„To dlatego, że niektóre zwierzęta potrzebują więcej tlenu w mięśniach niż inne" - mówi. Przez mięso w naszym ciele, mamy na myśli nasze mięśnie. To jest to samo.
Wieloryb musi być w stanie wstrzymać oddech przez długi czas. To sprawia, że jego mięso jest ciemnoczerwone. (Zdjęcie: Craig Lambert Photography/Shutterstock)
„Na przykład zwierzęta, które muszą wstrzymywać oddech przez długi czas, takie jak wieloryby i delfiny, mają dużo mioglobiny" - mówi. Potrzebują dużego zapasu tlenu w mięśniach, aby móc nurkować, dlatego ich mięso jest ciemnoczerwone.
Biorą życie na spokojnie
„Tuńczyk to kolejny interesujący przypadek" - mówi Lefevre. Mięso jest ciemniejsze niż u wielu innych ryb. „Potrzebuje również dużo tlenu, ale dla tuńczyka ważniejsze jest, aby był w stanie pływać szybko i przez długi czas" - mówi Lefevre.
Większość ryb jest biała. Często nie potrzebują tak dużo tlenu w mięśniach, a tym samym mają mniej mioglobiny. Mają dość tlenu, by oddalić się od niebezpieczeństwa, ale nie przez dłuższy czas. Potem się męczą. „Zwierzęta takie jak świnie i kurczaki mają również mniej mioglobiny" - mówi Lefevre. Prowadzą spokojny tryb życia i nie muszą tak intensywnie używać swoich mięśni. Przy mniejszej ilości mioglobiny ich mięso staje się jaśniejsze.
Stają się tym, co jedzą
Ale nie tylko mioglobina ma wpływ na kolor mięsa. Czy kiedykolwiek słyszałeś wyrażenie „jesteś tym, co jesz”? „To właśnie dzieje się z niektórymi zwierzętami" - mówi Lefevre. Wyobraź sobie łososia i pstrąga w różowym kolorze. Stają się różowe, bo jedzą kryl i krewetki w morzu. Te małe stworzenia zawierają karotenoidy. To naturalny barwnik.
Łosoś i pstrąg w niewoli są sztucznie karmione. Czasami żywność zawiera barwnik. (Zdjęcie: Parilov/Shutterstock)
Dodają barwnik do żywności
Jeśli ryby dorastają w niewoli, brakuje im różowych przysmaków z morza. Jeśli do żywności nie zostanie dodany barwnik, może skończyć się na tym, że będą miały szare mięso.
„Następnie ktoś dodaje barwnik do ich jedzenia. Może to wyglądać trochę jak oszustwo” - twierdzi Lefevre. Dopóki nie jest szkodliwy, nie stanowi to dużego problemu. „Myślę, że ważne jest, aby edukować ludzi na ten temat, aby wiedzieli, co jedzą" - mówi. Flaming to kolejne zwierzę, które ma różowe mięso. Zjada glony i skorupiaki, które zawierają karotenoidy.
Człowiek jest mieszanką
My, ludzie, również spożywamy pokarmy zawierające karotenoidy. Pomyśl tylko o angielskim słowie oznaczającym marchewkę "carrot". To wymaga wiele czasu, ale jeśli będziemy spożywać dużo marchwi, nasza skóra może uzyskać złoty odcień
Marchew zawiera naturalne barwniki. Jeśli jemy dużo marchwi, możemy uzyskać złotą skórę. (Zdjęcie: Marie C Fields/Shutterstock)
Jak wygląda ludzkie mięso?
„Ludzkie mięso jest czerwonawe, ale składa się również z mieszanych kolorów" - mówi. Powodem tego jest to, że my, ludzie, potrzebujemy różnych typów cech. Musimy być w stanie poruszać się szybko jak tuńczyk, kiedy musimy złapać autobus, i musimy być w stanie odpocząć jak świnia. „Dlatego nasze mięso składa się z różnych kolorów" - informuje Lefevre.
Dział: Nauka
Autor:
Ingrid Schou | Tłumaczenie: Dorota Kliś
Źródło:
https://ung.forskning.no/dyreverden-kjott/hvorfor-er-ulike-dyr-sa-forskjellige-pa-innsiden/2184137