2024-04-29 16:14:28 JPM redakcja1 K

Lerøy ma nowe znaleziska bakterii Listeria, która szalała w Szwecji

W 2022 r. w związku z listerią zmarło siedmiu Szwedów. Teraz w Lerøy Midt ponownie wykryto bakterię wywołującą epidemię. Producent łososia otrzymał jasne instrukcje dotyczące powiadamiania swoich klientów.

Rzeźnia Lerøy Midt w Hitra stara się pozbyć Listerii z produkcji. Źródło zdjęcia: NANNA RÅNES / NRK 

- To wzmacnia nasze podejrzenia. 

To właśnie Mats Lindblad mówi o nowych odkryciach. Jest koordynatorem ds. kontroli zakażeń w Szwedzkim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności, będącym odpowiedzią Szwedów na Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. W 2022 r. w bliskim związku z listerią zachorowało 19 Szwedów, a siedmiu zmarło. Lindblad i jego współpracownicy przeprowadzili dokładne badania. Doszli do wniosku, że prawdopodobnym źródłem ogniska listerii był łosoś z rzeźni Lerøy Midt w Hitra w Trøndelag. 

Taki sam typ 

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uważnie monitoruje fabrykę, odkąd Szwedzi wszczęli alarm. Z najnowszego raportu wynika, że ​​niewiele się zmieniło. Ponownie pojawił się ten sam wariant bakterii listeria. To znaczy ten, który Agencja ds. Żywności i Leków wyśledziła w Norwegii i Lerøy Midt. 

W raporcie stwierdza się: 

"Zbadaliście i stwierdziliście, że w waszym środowisku produkcyjnym występują cztery różne typy Listeria ST, a ST 37 znaleziono zarówno w dziale rzeźni, jak i w dziale filetowania. Jest to ten sam rodzaj Listerii, który szwedzkie władze zsekwencjonowały i który jest źródłem zakażeń w Szwecji." 

- „Nie zdołali pozbyć się konkretnej bakterii Listeria" - mówi Mats Lindblad dla NRK. 

 

Koordynator ds. kontroli zakażeń Mats Lindblad w Agencji ds. Żywności i Leków Zdjęcie: PRYWATNE 

Sytuacja bez zmian 

Raport Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdza ten wniosek: 

- „Wyniki przesłanych prób pokazują, że sytuacja jest prawie niezmieniona pod względem wyników prób." 

- Lerøy Midt ma większy obraz ryzyka niż jest to pożądane, mówi szef wydziału Ivar Eiken z Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Trondheim, który podpisał raport. 

- Najnowsze odkrycia potwierdzają, że w Lerøy Midt występuje domowy szczep bakterii listeria, mówi Eiken dla NRK. 

Lerøy Midt od dłuższego czasu boryka się z poważnymi problemami związanymi z tą bakterią. 

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pisze: 

- „Wyniki prób pokazują, że okresowo występują znaczne zanieczyszczenia w środowisku zarówno w dziale rzeźni, jak i w dziale filetowania." 

- „Wyniki przedstawiają także obecność zanieczyszczeń na tym samym sprzęcie w kolejne dni i przez dłuższy czas, oraz że stan środowiska produkcyjnego od jesieni 2022 roku do dzisiaj nie uległ istotnej zmianie. Wskazuje to na to, że nie są stosowane środki, które usuwałyby zanieczyszczenia codziennie." 

Niezdeterminowany 

Mimo to notowany na giełdzie gigant rolniczy uważa, że ​​nie jest pewne, czy infekcja w Szwecji pochodzi od Lerøy Midt: 

- Stwierdzony typ listerii to powszechnie występujący szczep listerii występujący w otaczającym nas środowisku i ogólnie w przemyśle, mówi Anne-Hilde Midttveit. Jest dyrektorem ds. jakości i odpowiedzialności społecznej w Lerøy Seafood. 

- Nie jest zatem zaskakujące, że szczep ten został wykryty także gdzie indziej i może ponownie wejść do fabryki. Zawsze mówiliśmy, że nasza rzeźnia w Jøsnøya może być jednym z możliwych źródeł. Nie ustalono jednak, skąd wzięła się epidemia w Smögen. 

Należy przekazać informację dalej 

Raport Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności zawiera również decyzję. Mówi, że Lerøy Midt jest teraz odpowiedzialny za powiadamianie kolejnego ogniwa w łańcuchu pokarmowym w przypadku wykrycia Listerii. Mam na myśli klientów, którzy produkują np. produkty wędzone. 

„W naszej ocenie ryzyko obecności listerii w rybach nie jest dostatecznie komunikowane odbiorcy” – pisze inspektorat. 

Pisze także, że gdy przez dłuższy czas występują regularne przypadki Listerii, zwiększa to ryzyko przenoszenia bakterii na powierzchnię produktu. W przypadku gotowej do spożycia, długoterminowej żywności morskiej, istnieje więc większe ryzyko wystąpienia produktów zakażonych. 

„Jeśli nie zostaną podjęte późniejsze etapy produkcji, które usuną to niebezpieczeństwo, bakterie mogą namnażać się w ilościach powodujących poważną chorobę. Przykładem jest incydent w Szwecji” – czytamy w raporcie. 

To wyjątkowa sytuacja 

Nowe postanowienie pojawiło się niespodziewanie. Jesienią 2022 roku Mattilsynet wycofało się z obowiązku ostrzegania zakładów rzeźniczych łososia o przekazywaniu informacji do kolejnego ogniwa w łańcuchu dostaw. Stało się to po długiej walce z dużymi hodowcami w Norwegii. Oni nie chcieli takiego nakazu. 

Zatrudnili oni drogich prawników, aby walczyć z tym postanowieniem. 

Ostatecznie Mattilsynet zmieniło zdanie. Teraz jednak ta kwestia zostaje ponownie poddana dyskusji. 

- „To może wydawać się trochę sprzeczne" - przyznaje szef działu Eiken. Jednakże zauważa, że problemy z Listerią w Lerøy Midt to specyficzna sytuacja. 

- „Mamy tu do czynienia z nieco skomplikowaną sprawą. W tym przypadku Lerøy powinno być bardziej ostrożne w wyborze odbiorców dla swojego łososia i w sposobie jego użytkowania." 

Szef jakości w Lerøy mówi, że firma prowadzi działania zapobiegawcze: 

- „Bezpieczeństwo żywności ma najwyższy priorytet w Lerøy. Dlatego już wprowadziliśmy to, co zostało ustalone przez Mattilsynet w naszej działalności na Jøsnøya" - mówi Anne-Hilde Midttveit. 

 

Manager ds. jakości Anne-Hilde Midttveit, Lerøy Seafood. Źródło zdjęcia: LERØY SEAFOOD / ØYSTEIN KLAAKEGG 

Dział: Medycyna

Autor:
Bjørn Olav Nordahl, Maria Hasselgård | Tłumaczenie: Agnieszka Wierzycka

Żródło:
https://www.nrk.no/dokumentar/leroy-har-nye-funn-av-listeriabakterien-som-herjet-i-sverige-1.16855292

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE