Naukowcy stworzyli nowy rodzaj hybrydowej żywności – „mięsny” ryż, który ich zdaniem mógłby stanowić niedrogie i przyjazne dla środowiska źródło białka
Porowate ziarna są wypełnione komórkami mięśni wołowych i tłuszczu, uprawianymi w laboratorium. Ryż najpierw został pokryty żelatyną rybną, aby pomóc komórkom mięsa przyczepić się, a ziarna pozostawiono w szalkach petriego do hodowli przez maksymalnie 11 dni. Badacze twierdzą, że żywność ta może posłużyć jako,ulga dla głodu, racja wojskowa, a nawet kosmiczna żywność” w przyszłości. Pozostaje zobaczyć, czy konsumenci się na to zdecydują, jeśli trafi na rynek.
Zdjęcie: dzienniknaukowy.pl
Hybrydowy ryż jest rzekomo nieco bardziej sztywny i kruchy niż zwykły, ale zawiera więcej białka - donosi czasopismo „Matter”. Według zespołu z Uniwersytetu Yonsei w Korei Południowej, zawiera on o 8% więcej białka i 7% więcej tłuszczu. I w porównaniu do zwykłej wołowiny, ma mniejszy ślad węglowy, ponieważ metoda produkcji eliminuje potrzebę hodowli dużej ilości zwierząt. Za każde wyprodukowane 100g (3.5 uncji) białka, hybrydowy ryż ma szacowany uwalnia poniżej 6.27kg (13.8 funta) dwutlenku węgla, podczas gdy produkcja wołowiny wydala osiem razy więcej - 49.89kg. Badaczka Sohyeon Park wyjaśniła: „Zazwyczaj uzyskujemy potrzebne nam białko z hodowli zwierząt, ale produkcja zwierzęca zużywa wiele zasobów i wody oraz emituje dużo gazów cieplarnianych. Wyobraź sobie, że otrzymujesz wszystkie potrzebne nam składniki odżywczych z białka ryżu z hodowli komórkowej” Ryż ma już wysoki poziom składników odżywczych, ale dodanie komórek z hodowli zwierząt może to dodatkowo wzmocnić.” Dodała: „Nie spodziewałam się, że komórki będą tak dobrze rosły w ryżu. Teraz widzę świat możliwości dla tej hybrydowej żywności opartej na ziarnach.”
Ludzie potrzebują przekonania
Wygląda na to, że ryż zapewnia szkielet lub strukturę dla komórek mięsa do wzrostu, a także zapewnia im składniki odżywcze. Ten zespół nie jest pierwszym, który bada produkty mięsne hodowane w laboratorium. Od czasu premiery pierwszej wyprodukowanej w laboratorium kiełbasy w Londynie w 2013 roku, dziesiątki firm z całego świata dołączyły do wyścigu, aby wprowadzić na rynek niedrogie mięso hodowlane. Singapur niedawno rozpoczął sprzedaż pierwszego na świecie hodowlanego produktu z kurczaka.
W międzyczasie Włochy poparły projekt ustawy zakazującej mięsa produkowanego w laboratorium, aby chronić tradycje kulinarne kraju. Krytycy zauważają, że w hodowli mięsa w laboratorium nie ma niczego syntetycznego - jest ono wytwarzane poprzez hodowlę naturalnych komórek. Profesor Neil Ward, specjalista ds. agro żywności i klimatu na Uniwersytecie Wschodniej Anglii, powiedział, że tego rodzaju badania dają nadzieję na rozwój zdrowszych i bardziej przyjaznych dla klimatu diet w przyszłości, ale niektóre osoby potrzebują przekonania.
„Mimo że dane dotyczące kosztów i wpływu na klimat wyglądają bardzo pozytywnie, krytycznym testem jest zainteresowanie społeczne tego rodzaju żywnością wyprodukowaną w laboratorium” - powiedział. „Zamiast najwyższej jakości kawałków mięsa, największy potencjał tkwi prawdopodobnie w zastąpieniu przetworzonego mięsa.” Bridget Benelam z Brytyjskiej Fundacji Żywienia powiedziała: „Rozwinięcie diety, która wspiera zdrowie zarówno ludzi, jak i planety, stanowi duże wyzwanie. To badanie pokazuje innowacyjne podejście, które może przyczynić się do rozwiązania problemu.” Ale dodała: „Wyniki stanowią stosunkowo niewielki wzrost zawartości białka w ryżu, który nie jest wysokobiałkowym produktem spożywczym. Więc dalsze prace byłyby potrzebne, gdyby ta technologia miała być stosowana jako alternatywne źródło białka w stosunku do tradycyjnych produktów zwierzęcych.”
Dział: Eko-Technologie
Autor:
Michelle Roberts | Tłumaczenie: Łukasz Topolski