Pandy jedzą bambus, zamiast słuchać własnego instynktu. Naukowcy wyjaśniają przyczynę
Hong Kong (CNN) – Pandy słyną z zamiłowania do bambusa, ale ich układ trawienny przypomina raczej ten u mięsożerców. Chińscy naukowcy twierdzą, że w końcu poznali przyczynę tego fenomenu.

Panda o imieniu Qing Bao zajada się bambusem po całym dniu zabawy w Smithsonian National Zoo w Waszyngtonie. | Zdjęcie: Kayla Bartkowski/Getty Images/File
Tłumaczą, że objadanie się tą wysoką, szybko rosnącą rośliną może wpływać na zachowanie skrytych mięsożerców oraz regulować ich zmysł węchu i smaku.
Według badań opublikowanych w piątek w czasopiśmie „Frontiers”, pochodzące z południowo-zachodnich Chin, pandy spędzają do 16 godzin dziennie na pożeraniu bambusa, wchłaniając do krwiobiegu materiał genetyczny zwany mikroRNA (miRNA).
Cząsteczka ta może wpływać na sposób przekazywania informacji genetycznej w organizmach pand, kształtując ich zachowanie, jak wynika z badań prowadzonych przez China West Normal University w prowincji Syczuan.
MiRNA odgrywa „rolę w regulowaniu ekspresji genów u pand wielkich”, jak oświadczył dr Li Feng, główny autor badań z uniwersytetu.
Li i jego współpracownicy odkryli, że cząsteczka ta może kształtować procesy fizjologiczne w ciałach pand, w tym wzrost, rytmy biologiczne, zachowanie oraz reakcje immunologiczne.
„MiRNA w bambusie jest również zaangażowane w regulację węchu, smaku i szlaków dopaminowych pand wielkich, które są związane z ich nawykami żywieniowymi” – powiedział.
Naukowcy uważają, że gdy młoda panda dorasta, rozwija zdolność wybierania najświeższego i najbardziej odżywczego bambusa, co pozwala jej dostosować się do diety roślinnej.
Badanie oparte było na próbkach krwi sześciu dorosłych pand i jednej młodej pandy. Wśród tych próbek naukowcy wykryli 57 śladów miRNA, które prawdopodobnie pochodzą z bambusa.
Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie pomoże lepiej zrozumieć wpływ roślinnego miRNA na zwierzęta, co może otworzyć drogę do leczenia lub zapobiegania chorobom, zgodnie z wynikami badania.
Chociaż dieta pand składa się niemal wyłącznie z liści, łodyg i pędów bambusa, około 1% ich pokarmu pochodzi z innych roślin, a nawet mięsa, takiego jak małe gryzonie, jak podaje Światowy Fundusz na rzecz Przyrody (WWF).
Według WWF, około 1800 pand żyje na wolności, wędrując po łańcuchach górskich w chińskich prowincjach Syczuan, Shaanxi i Gansu.
Utrata siedlisk i ich fragmentacja stanowią największe zagrożenie dla dzikich pand, podczas gdy ich niewielka chęć do rozmnażania sprawia, że ich ochrona jest wyzwaniem. Kiedy matki w końcu rodzą, nowo narodzone pandy są bardzo delikatne.
Chiny znacznie zwiększyły wysiłki na rzecz ratowania pand w ostatnich dekadach, zwiększając liczbę rezerwatów dla pand z 12 do 67.
Dział: Przyroda
Autor:
Chris Lau, CNN | Tłumaczenie: Aleksandra Stawiarska — praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/
Źródło:
https://edition.cnn.com/2025/02/28/science/china-study-panda-bamboo-diet-intl-hnk-scli/index.html