2024-04-02 16:19:18 JPM redakcja1 K

Roślinne diety „fleksitariańskie" mogą pomóc ograniczyć globalne ocieplenie, wynika z badania

Naukowcy twierdzą, że globalne przyjęcie diety ubogiej w mięso pomogłoby zdrowiu, ziemi i systemom żywnościowym, a także zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych.

Globalne przejście na dietę bogatą w rośliny może pomóc ograniczyć ocieplenie do 1,5C, twierdzą naukowcy. Fot: KateSmirnova/Getty Images/iStockphoto.

Nowe badanie pokazuje, że globalne przejście na dietę „fleksitariańską" opartą głównie na roślinach może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i pomóc ograniczyć globalne ocieplenie do 1,5C.

Wcześniejsze badania ostrzegały, że emisje z samej żywności przy obecnym tempie spowodują, że świat przekroczy ten kluczowy międzynarodowy cel.

Jednak nowe badania, opublikowane w czasopiśmie Science Advances, pokazują, jak można temu zapobiec poprzez powszechne przyjęcie diety fleksitariańskiej opartej na ograniczeniu spożycia mięsa i dodaniu większej ilości żywności pochodzenia roślinnego.

„Przejście na zdrową dietę przyniosłoby korzyści nie tylko ludziom, ziemi i systemom żywnościowym", powiedział Florian Humpenöder, autor badania i starszy naukowiec w Poczdamskim Instytucie Badań nad Wpływem Klimatu, „ale także miałoby wpływ na całą gospodarkę pod względem tego, jak szybko należy zmniejszyć emisje".

Opodatkowanie lub wprowadzenie wyraźnej ceny emisji gazów cieplarnianych (GHG) w celu odzwierciedlenia ich rzeczywistych kosztów ekonomicznych mogłoby zachęcić zanieczyszczających do zmniejszenia śladu węglowego, chociaż rządy odniosły niewielki sukces w próbach wprowadzenia takich polityk.

Naukowcy odkryli, że przyjęcie diety fleksitariańskiej może obniżyć emisję metanu i podtlenku azotu z rolnictwa oraz zmniejszyć wpływ produkcji żywności na wodę, azot i różnorodność biologiczną. To z kolei mogłoby zmniejszyć koszty ekonomiczne związane ze zdrowiem ludzkim i degradacją ekosystemów oraz obniżyć ceny emisji gazów cieplarnianych, czyli koszty ograniczenia emisji dwutlenku węgla, o 43% w 2050 roku.

Modele zmiany diety pokazują również, że ograniczenie szczytowego ocieplenia do około 1,5 ° C można osiągnąć do 2045 r. Przy mniejszym usuwaniu dwutlenku węgla, w porównaniu z utrzymaniem obecnej diety.

„Ważne jest, aby podkreślić, że fleksitarianizm nie jest wegetarianizmem ani weganizmem" - mówi Humpenöder. „To mniej produktów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w regionach o wysokich dochodach, a dieta opiera się na tym, co byłoby najlepsze dla ludzkiego zdrowia".

W Stanach Zjednoczonych rolnictwo odpowiada za ponad 10% całkowitej emisji gazów cieplarnianych. Większość z nich pochodzi od zwierząt hodowlanych. Zmniejszenie spożycia mięsa może zwolnić grunty rolne wykorzystywane do produkcji zwierzęcej, co z kolei może obniżyć emisję metanu. Metan, będący silnym gazem cieplarnianym, jest wydalany głównie przez krowy i inne zwierzęta hodowane na potrzeby hodowli. Produkcja zwierzęca jest głównym czynnikiem wpływającym na zdrowie związane z jakością powietrza w amerykańskich systemach żywnościowych.

„Ten artykuł potwierdza to, co wykazały inne badania, a mianowicie, że jeśli zmienimy naszą dietę na bardziej elastyczną, możemy znacznie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych" - powiedział Jason Hill, profesor na wydziale bioproduktów i inżynierii biosystemów Uniwersytetu Minnesota.

Według autorów badania, jednym ze sposobów na przejście na zdrowszą dietę są zachęty cenowe, takie jak nałożenie podatków na najbardziej emisyjne produkty zwierzęce, w tym wołowinę i jagnięcinę. Inną opcją jest informowanie konsumentów o konsekwencjach środowiskowych wysokiego spożycia mięsa.

„Cały system żywnościowy ma wielu graczy" - powiedział Hill. „Są to producenci, konsumenci, którzy wybierają, co jedzą, a zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, rząd, który wspiera ten rodzaj rolnictwa, który prowadzi do nadmiernej produkcji czerwonego mięsa".

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE