Ryby bogate w tłuszcz mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia
Wyniki nowych badań sugerują, że osoby, których bliscy krewni cierpią na choroby układu krążenia, mogą odnieść korzyści ze spożywania większej ilości tłustych ryb.
Zdjęcie: Forskning.se
Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź i sardynki, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla wielu funkcji organizmu. Jednak organizm nie jest w stanie sam wytwarzać tych kwasów tłuszczowych, muszą one pochodzić z pożywienia.
Liczne badania wykazały, że każdy powinien spożywać produkty zawierającą kwasy omega-3. Nowe międzynarodowe badanie sugeruje jednak, że jest to szczególnie ważne w przypadku rodzinnego występowania chorób układu krążenia.
Naukowcy prowadzący badanie przyjrzeli się mniej poważnym chorobom wieńcowym, ale także zawałom serca, zatrzymaniu akcji serca i udarom. "Choroby sercowo-naczyniowe są w pewnym stopniu dziedziczne, jak wykazały badania bliźniąt, ale trudno było znaleźć geny, które je kontrolują. Silna hipoteza zakłada zatem, że jest to połączenie genetyki i środowiska" mówi Karin Leander, badaczka epidemiologii w Karolinska Institutet.
Ryzyko wzrasta, jeśli w rodzinie występowały choroby serca
W badaniu naukowcy zebrali dane od ponad 40 000 osób bez chorób układu krążenia. W okresie obserwacji u prawie 8 000 z nich rozwinęła się choroba sercowo-naczyniowa. Analiza wykazała, że osoby, które miały rodzica lub rodzeństwo z chorobą serca - i które miały również niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 - miały o ponad 40% zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. U osób, u których stwierdzono optymalny poziom kwasów, a choroba wystąpiła wśród bliskich krewnych, ryzyko wynosiło 25 procent. "Badanie sugeruje, że osoby z rodzinną historią chorób sercowo-naczyniowych mogą więcej zyskać na spożywaniu większej ilości tłustych ryb niż inni" mówi Karin Leander.
Obiektywny pomiar kwasów tłuszczowych
U wszystkich uczestników badania zmierzono poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Według naukowców, ponieważ te kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane w organizmie, ich poziom jest wiarygodną miarą spożycia tłustych ryb w diecie.
„Fakt, że pomiary kwasów tłuszczowych we krwi są obiektywne, w przeciwieństwie do danych dotyczących nawyków żywieniowych, jest ważną zaletą” mówi Karin Leander. Według badaczki badanie obserwacyjne zostało przeprowadzone w obszarze, w którym istnieje już wiele badań klinicznych, ale mimo to wyniki stanowią zupełnie nową wiedzę.
"Jako pierwsi badamy wpływ połączenia historii rodzinnej i spożycia tłustych ryb przy użyciu pomiarów kwasów tłuszczowych" podsumowuje. Badanie zostało przeprowadzone w ramach sieci badawczej obejmującej ponad 100 naukowców i ekspertów. Obejmuje ono dane z 15 badań przeprowadzonych w 10 różnych krajach.
Dział: Medycyna
Autor:
Karolinska institutet/forskning.se | Tłumaczenie: Zofia Świercz
Źródło:
https://www.forskning.se/2023/12/05/fet-fisk-kan-minska-risken-for-hjart-karlsjukdom/