Słodkie napoje spowodowały 2,2 mln przypadków cukrzycy typu 2 - badanie
Nowe badanie wykazało, że w 2020 roku zarejestrowano 2,2 miliona nowych przypadków cukrzycy typu 2 oraz 1,2 miliona chorób sercowo-naczyniowych, które mogły być spowodowane spożywaniem słodzonych napojów.

Zdjęcie: GetttyImages
W ramach badania naukowcy ocenili dane ze 184 krajów, aby określić globalną liczbę przypadków cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych spowodowanych spożywaniem napojów zawierających cukier. Spożycie słodzonych napojów stanowiło 9,8% wszystkich nowych przypadków cukrzycy i 3,1% chorób serca w 2020 roku. Wyniki badania wskazują, że spożycie słodkich napojów miało większy wpływ na mężczyzn, osoby z wyższym wykształceniem oraz mieszkańców obszarów zurbanizowanych.
Rozkład chorób różnił się również w zależności od regionów świata.
Okazało się, że tam, gdzie spożycie słodzonych napojów jest najwyższe, ludzie częściej mają nadwagę, podwyższony poziom glukozy i insulinooporności, co zwiększa ryzyko cukrzycy i problemów z sercem. Na przykład w Kolumbii słodkie napoje były związane z 48% nowych przypadków cukrzycy, w Meksyku z 30%, a w Południowej Afryce z 27%. Autorzy badania podkreślili, że dane wskazują na silną zależność statystyczną między spożywaniem takich napojów a ryzykiem cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, jednak nie dowodzą one jeszcze związku przyczynowo skutkowego.
Dodajmy, że inne badanie wskazuje, że słodkie napoje wiążą się z większym ryzykiem chorób sercowych niż wypieki czy lody. W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „Frontiers in PublicHealth”, przeprowadzono wywiady z prawie 70 000 mężczyzn i kobiet ze Szwecji na temat ich diety i stylu życia.Zebrano również dane na temat częstotliwości występowania chorób sercowo-naczyniowych. Badacze rozważali spożycie cukru w trzech kategoriach: słodkie napoje ,wypieki i miód lub cukier. Spożywanie słodkich napojów było związane z wyższym ryzykiem chorób sercowo- naczyniowych niż spożycie wypieków.
Według badaczy, płynne cukry szybciej się wchłaniają inie dają uczucia sytości ,podczas gdy stałe cukry często występują w produktach, które zawierają inne składniki odżywcze, takie jak błonnik, białka czy tłuszcze. Substancje te spowalniają trawienie, co skutkuje stopniowym uwalnianiem cukru do krwi. Badanie wskazuje jednak, że nie trzeba całkowicie eliminować cukru z diety, ale „napoje słodzone są idealnymi produktami do ograniczenia”.
Dział: Medycyna
Autor:
bukvy.org | Tłumaczenie: Mariia Ivanova – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/