2023-08-05 15:34:03 JPM redakcja1 K

Te kawałki ciasta są wykonane za pomocą drukarki 3D. Zjadłbyś je? Naukowcy stworzyli sernik wydrukowany w 3D.

W lodówce nigdy nie ma nic dobrego? Wyobraź sobie, że wystarczy nacisnąć przycisk, a maszyna zacznie robić dla Ciebie sernik!

Czy żywność drukowana w 3D to przyszłość? (Zdjęcie: Blutinger, J.D., Cooper, C.C., Karthik, S. et al. The future of software-controlled cooking. npj Sci Food 7, 6 (2023)  

Te kawałki ciasta są wykonane za pomocą drukarki 3D. Zjadłbyś je? Naukowcy stworzyli sernik wydrukowany w 3D. 

W lodówce nigdy nie ma nic dobrego? 

Wyobraź sobie, że wystarczy nacisnąć przycisk, a maszyna zacznie robić dla Ciebie sernik! Być może w przyszłości drukarka 3D do żywności mogłaby być tak powszechna jak dzisiaj kuchenka mikrofalowa. Niektórzy badacze zajęli się kwestiami związanymi z drukowaniem żywności w 3D. Jak żywność wydrukowana w 3D będzie się równać z żywnością, którą normalnie jemy? Czy żywność wydrukowana w 3D wpłynie na to, ile witamin i składników odżywczych otrzymamy? 

Kawałek sernika wydrukowanego w 3D. (Zdjęcie: Blutinger, J.D., Cooper, C.C., Karthik, S. et al. The future of software-controlled cooking. npj Sci Food 7, 6 (2023)) 

Od 2005 roku drukujemy żywność 

Od 2005 roku istnieje możliwość drukowania żywności. Jednak wtedy naukowcy mieli tylko możliwość użycia żywności, która nie wymagała obróbki cieplnej. Badacze rozwiązali ten problem, wprowadzając laser, który smaży jedzenie. W nowym badaniu naukowcy stworzyli drukarkę 3D, która mogłaby zrobić sernik. Powinien zawierać między innymi masło orzechowe, czekoladę i dżem. 

Czas na deser 

Naukowcy odkryli, że należało zbudować sernik jak dom. Użyli ciastek jako podłóg, sufitów i ścian, a jako nadzienia użyto czekolady i masła orzechowego. Wszystkie składniki zostały zamienione w papkę przed umieszczeniem w drukarce 3D. „Nadal potrzeba dużo pracy, aby zebrać dane, modelować i ulepszać drukowanie 3D” - mówi badacz Hod Lipson w komunikacie prasowym. 

Drukarka 3D, która wydrukowała sernik. Tutaj możesz zobaczyć różne składniki w probówkach. (Zdjęcie: Blutinger, J.D., Cooper, C.C., Karthik, S. et al. The future of software-controlled cooking. npj Sci Food 7, 6 (2023)) 

Robot-kucharz zamiast ludzkiego szefa kuchni 

Chociaż drukowanie żywności w 3D wciąż jest całkiem nowe, ma wiele zalet. Zdaniem naukowców, jeśli za gotowanie odpowiada maszyna, łatwiej jest kontrolować składniki odżywcze w żywności. Może zapewnić zdrowsze jedzenie i lepsze dostosowywanie pożywienia do własnych potrzeb, na przykład, jeśli jesteś na coś uczulony.  Naukowcy uważają, że żywność wytwarzana przez maszyny jest również dobra dla bezpieczeństwa żywności. Oznacza to, że żywność nie przenosi chorób, bakterii, czynników środowiskowych ani innych rzeczy, które mogą powodować choroby. „ Przy większym nacisku na bezpieczeństwo żywności po pandemii covid-19, żywność przygotowywana z mniejszym udziałem ludzi może zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność i przenoszenia chorób ludzkich” - mówi naukowiec Jonathan Blutinger w komunikacie prasowym. 

Za pomocą drukarki 3D można wykonać wiele różnych rzeczy. (Zdjęcie ilustracyjne: Stokkete/Shutterstock, NTB) 

Może służyć do wielu niezwykłych rzeczy 

Zwykła drukarka 3D może wykonać różne rzeczy np. z plastiku, metalu, gumy czy betonu. Możesz na przykład wydrukować obudowę telefonu, but lub zgubioną śrubkę. Druk 3D może być używany do wytwarzania leków, a nawet narządów ludzkich. Niektórzy wykonali również maski na twarz za pomocą drukarek 3D. 

Pozostałe źródła: 

https://www.nature.com/articles/s41538-023-00182-6 

https://forskning.no/3d-printing-helse-ntnu/ansiktsmasker-i-3d-utskrift-gir-bedre-smittevernutstyr-til-sykehus/1663658 

https://forskning.no/medisin/slik-skal-3d-printing-redde-liv/376437 

 

Dział: Technologia

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE