2023-03-31 13:13:58 JPM redakcja1 K

11 pokarmów, które negatywnie wpływają na twoje zdrowie

Wszystkie pokarmy mają swoje miejsce w zbilansowanej diecie. Jednak zbyt wiele produktów o niskiej zawartości składników odżywczych może odbić się na twoim zdrowiu.

Biblioteka fotografii naukowej/Getty Images

Im więcej dowiadujemy się o żywieniu, tym więcej naukowców odkrywa, że ​​wiele procesów, których używamy, aby żywność była smaczna i trwała, pozbawia ją tego, co czyni ją odżywczą. 

Podczas gdy okazjonalne spożywanie wysoko przetworzonej żywności może być zrównoważone dietą bogatą w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i białka, niektóre przetwory spożywcze po prostu nie dostarczają wielu składników odżywczych. Kiedy następujące produkty spożywcze stanowią główną część Twojej diety (lub nie korzystasz również z pokarmów o niższej zawartości oleju i większej zawartości błonnika), wiąże się to z negatywnymi skutkami zdrowotnymi.

11 produktów spożywczych, które mogą negatywnie wpłynąć na twoje zdrowie

Podczas gdy następujące produkty spożywcze są szczególnie pozbawione wartości odżywczych, zwracanie uwagi na tę listę nie polega na całkowitym wyeliminowaniu każdego elementu, a bardziej na uświadomieniu sobie, jak mało wnoszą do diety. Nie zalecamy całkowitego unikania tych pokarmów, ponieważ ograniczenia w jedzeniu mogą potencjalnie wywołać zaburzenia odżywiania. Głównym wnioskiem jest to, że można jeść produkty z tej listy, o ile jesz również pokarmy bogate w składniki odżywcze, które dostarczają potrzebnych witamin i minerałów. 

Wiele z poniższych produktów zawiera wysoko rafinowane zboża, duże ilości tłuszczów trans lub innych przetworzonych tłuszczów, które są trudne do efektywnego wykorzystania przez organizm. W źródłach żywności po prostu brakuje wielu kluczowych składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, który sprzyja zdrowiu jelit . Z biegiem czasu pozbawianie organizmu wielu witamin, minerałów  i składników odżywczych z całych produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, może powodować niedobory, które mają objawy medyczne. 

Chleb pszenny 

Biały chleb jest wytwarzany z rodzaju mąki chlebowej, która jest przetwarzana z pszenicy. Przetwarzanie usuwa otręby i zarodki: części ziarna pszenicy. Pełnoziarnista będzie generalnie ciemniejsza i gęstsza, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych i błonnika. Te dwa aspekty doskonale wpływają na trawienie i dostarczają organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Biały chleb ma przyjemny lekki smak, ale składa się tylko z warstwy bielma ziarna pszenicy i zawiera mniej wartości odżywczych. Zamiast tego wybierz chleb pełnoziarnisty, który jest pełen niezbędnych składników odżywczych.

Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak złożone węglowodany pomagają zachować zdrowie, sprawdź, dlaczego powinieneś jeść więcej węglowodanów, a nie mniej .

Chipsy 

Wiele powodów, dla których spożywanie zbyt dużej ilości chipsów może być szkodliwe, wynika z faktu, że nie zapewniają one zbilansowanego źródła kalorii. Ilość oleju i prostych węglowodanów, które zawierają, sprawia, że ​​są one gęste kaloryczne, ale nie są odpowiednio pełne przydatnych składników odżywczych, takich jak witaminy. Chipsy, które nie zawierają żadnych konserwantów, są dobrą opcją na okazjonalną pyszną przekąskę, ale zjedzenie tylko chipsów w posiłku sprawi, że Twój organizm będzie chciał więcej witamin, białka i błonnika.

Frytki

Frytki zawierają wiele takich samych składników odżywczych jak chipsy, chociaż we frytkach jest więcej ziemniaków. Chrupkość frytek nie musi jednak wynikać ze smażenia w głębokim tłuszczu, który zawiera dużo olejów, jeśli często jesz. We frytkownicy cienka warstwa oleju (lub nawet zero oleju) nadal może zapewnić domowej roboty, niskosolną partię frytek zrobionych w zasadzie tylko z ziemniaków. Jeśli Twoja dieta zawiera już wystarczającą ilość oleju, może to być dobry sposób na uzyskanie chrupiącej przekąski bez przekraczania dziennej wartości. 

Smażony kurczak 

Kurczak jest pysznym chudym białkiem, ale panierka na smażonym kurczaku zwykle zawiera tonę białej mąki, oleju i soli. Te trzy składniki są w porządku z umiarem, ale wybór kurczaka z grilla może pomóc w zmniejszeniu ilości niezdrowych składników, jeśli już otrzymujesz więcej niż zalecana ilość. 

Przetworzone mięso 

Ogólnie rzecz biorąc, przetworzone mięso zawiera niewiele składników odżywczych, które spożywane w nadmiarze wiążą się z negatywnymi skutkami medycznymi. Przetwarzanie mięsa czasami wiąże się z dodawaniem azotanów i azotynów, które są powiązane z wyższym ryzykiem raka , gdy są spożywane z umiarem. Ponadto sód jest wbudowany w przetworzone mięso w dość znacznych ilościach. Jeśli to możliwe, gotuj i jedz świeże mięso.

Słodkie płatki zbożowe 

Podobnie jak jedzenie cukierków, słodkie płatki zbożowe często zawierają dużo prostych węglowodanów i cukrów w porównaniu z niższą zawartością białka, błonnika i witamin. Jako opcja śniadaniowa, słodkie płatki zbożowe mogą również spowodować spadek poziomu cukru we krwi, co powoduje uczucie głodu wkrótce po zjedzeniu płatków. Wybór płatków zbożowych o niższej zawartości cukru, które zawierają więcej białka i błonnika, a także mleka roślinnego lub mlecznego, może pomóc Ci dłużej czuć się pełnym i pełnym energii.

Margaryna 

Jednak margaryny są różne: w niektórych krajach zawierają szkodliwe tłuszcze trans, które nie są łatwo przetwarzane przez organizm, a w wielu przypadkach mają podobną ilość przetworzonych tłuszczów nasyconych. Przeczytaj etykietę lub wybierz mniej przetworzony olej, taki jak oliwa z oliwek, jako dodatek do chleba, jeśli naprawdę chcesz wyeliminować masło ze swojej diety.

Mrożone przystawki 

Wszystkie mrożone przystawki nie są sobie równe – na przykład mrożone warzywa i gotowany kurczak czasami mają niską zawartość konserwantów i są świetnym sposobem na jedzenie, jeśli potrzebujesz wygodnego jedzenia. Jednak w przypadku gotowych posiłków sprawdź, jakie rodzaje żywności i innych produktów znajdują się w Twoim posiłku, zwłaszcza jeśli martwisz się konserwantami lub barwnikami w swojej diecie.

Makaron z serem w pudełku 

Chociaż stwierdzono, że niektóre znane marki makaronów i serów zawierają dużo szkodliwych chemikaliów, głównym powodem, dla którego są one uważane za niezdrowe, jest duża zawartość prostych węglowodanów i tłuszczów oraz niska wartość odżywcza. Jeśli jednak kochasz serowy makaron, nie rozpaczaj: obecnie istnieje wiele wersji, które zawierają pełne ziarna, warzywa, takie jak kalafior, oraz niższy poziom konserwantów i tłuszczów. 

Wypieki

Ciasta, pączki i inne wypieki mogą być pyszne. Ale mogą być również naładowane prostymi węglowodanami i tłuszczami nasyconymi. Ponadto mają bardzo mało błonnika, białka lub witamin. Jeśli jednak robisz własne wypieki, łatwo jest przygotować smakołyk, który dostarczy więcej składników odżywczych, czy to z zastąpioną mąką pełnoziarnistą, tłuszczem nienasyconym zamiast masła lub dodaniem owoców lub startej cukinii w celu zwiększenia zawartości witamin.

Dział: Styl życia

Autor:
Laura Leavitt, Amelia Ty I Tłumaczenie: Joanna Gańska

Źródło:
https://www.cnet.com/health/nutrition/11-foods-that-are-negatively-hurting-your-health/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE