Zdjęcie: https://www.newsinlevels.com/products/powdered-beer-level-3/
Łyżka pełna piwa brzmi niecodziennie; może to być jednak przyszłość napoju popularnego na całym świecie.
Browar we wschodnich Niemczech opracował bezalkoholowe piwo w proszku, aby zmniejszyć ciężki ślad węglowy eksportu piwa. To zupełnie nowy produkt, a takiego podejścia jeszcze nie było. Według wynalazców użycie piwa w proszku może zaoszczędzić około 3 do 5% emisji CO2 w samych Niemczech, a na całym świecie byłoby to około pół procenta emisji CO2.
Z proszku można zrobić lagera, pilznera czy ciemnego piwa, a pierwsze degustacje piwa z naparem proszkowym są obiecujące.
Firma jest przekonana, że do końca 2023 r. produkt będzie gotowy do wprowadzenia na rynek. W przyszłości browary będą mogły otrzymywać piwo w proszku i dodawać do niego wodę przed rozlewaniem go do butelek.