2023-04-21 14:38:10 JPM redakcja1 K

Ziemniaki czy słodkie ziemniaki?

Jakie są różnice? Polska jest jednym z największych producentów ziemniaków na świecie.

Nie tylko dużo ziemniaków produkuję się w Polsce, ale też dużo jest konsumowanych. Słodkie ziemniaki stają się coraz bardziej popularne. Dlaczego?

Te dwa rodzaje warzyw mają ta samą nazwę, ale botanicznie pochodzą z dwóch różnych rodzin. Słodkie ziemniaki (bataty) potrzebują ciepłego klimatu, by dobrze rosnąć. Tylko bulwy rośliny kartofla są zjadane, podczas gdy zjada się całe części batatów. Ziemniaki muszą zostać ugotowane przed jedzeniem. Bataty mają liście, które można zjeść nieugotowane. A batat można nawet zjeść na surowo. 

Batat mają mniej kalorii i tłuszczu? To jest mit. Ziemniaki mają tylko 0.02 g tłuszczu na 100 g, a bataty 0.13 g, czyli znacznie więcej. Ziemniak ma 73 kalorie na 100 g, a bataty 93 kcal.

Czy oznacza to, że ziemniaki są zdrowsze? Nie, nie całkiem: Bataty mają znacznie więcej witamin. Mają wiele witamin A, C, E, wapń, cynk, kwasy foliowe, potas i magnez. Bataty mają też lepszy index glikemiczny. 

Co jest zdrowsze? To jest trudne pytanie. Kto potrzebuje więcej witamin, dlatego batat jest lepszy. Kto chcę zjeść mniej tłuszczu i kalorii, powinien wybrać zwykle ziemniaki. 

Większość batatów uprawia się w Chinach. Około 50 milionów ton rocznie. W Europie słodkie ziemniaki, są nazywane batatami, przede wszystkim są one uprawiane w Hiszpanii, Portugali i we Włoszech.

Dział: Styl życia

Autor:
admin | Tłumaczenie: Aneta Zaczkiewicz

Źródło:
https://drugijezyk.pl/kartoffel-oder-suskartoffel/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE