Dwie siostry z Kalifornii przebywające na oddziale intensywnej terapii z zatruciem jadem kiełbasianym w związku z wybuchem choroby spowodowanej domowej roboty konserwą
Spotkanie rodzinne doprowadziło do hospitalizacji 10 osób w związku z zatruciem jadem kiełbasianym, rzadką chorobą, która może powstać w wyniku niewłaściwego przetwarzania lub przechowywania żywności w puszkach.
Bakteria jadu kiełbasianego. Cavallini James / BSIP/Universal Images Group via Getty Images
Impreza rodzinna blisko Fresno w Kalifornii zaowocowała dziesięcioma osobami zatrutymi jadem kiełbasianym, rzadką, lecz poważną chorobą spowodowaną bakteriami, które atakują system nerwowy, powiedzieli urzędnicy państwowi.
Winowajca wybuchu choroby? Domowej roboty konserwy z kaktusa nopal.
Dwie siostry aktualnie przechodzą rekonwalescencję na oddziale intensywnej terapii, powiedział NBC News rzecznik prasowy Departamentu Zdrowia Publicznego hrabstwa Fresno. Jedna z sióstr przeszła tracheostomię, procedurę, w której w szyi poszkodowanej ustawia się tubę do oddychania, w związku z komplikacjami oddechowymi wywołanymi chorobą.
Pozostała ósemka hospitalizowanych osób została wypuszczona i od tego czasu nie odnotowano żadnych nowych przypadków.
„Jestem w tym hrabstwie od 26 lat i jest to pierwszy raz, kiedy mamy wybuch zatrucia jadem kiełbasianym spowodowany jedzeniem”, powiedziała na konferencji prasowej Norma Sanchez specjalistka do spraw chorób oraz Departament Zdrowia Publicznego hrabstwa Fresno.
Początkowo pierwsza dwójka, która poczuła się słabo po imprezie, została zdiagnozowana z zawrotami głowy i odesłana do domu, powiedziała Sanchez. Dopiero po dochodzeniu na pełną skalę, które obejmowało badanie rodzinnych śmieci oraz przesłuchiwanie osób, które były obecne na imprezie, odkryto, że początki zatrucia jadem kiełbasianym można wyśledzić do zakonserwowanego kaktusa.
Sanchez dowiedziała się od kucharki, że zakonserwowała kaktusa samodzielnie w maju. W związku z tym, że incydent był spowodowany przez członków rodziny i domowej roboty jedzenie, urzędnicy służby zdrowia nie musieli usuwać kaktusa nopales
z półek sklepowych.
Na tej samej konferencji prasowej, tymczasowy urzędnik ds. zdrowia dr Rais Vohra ostrzegał członków lokalnej społeczności
o zagrożeniach związanych z domowej roboty konserwami, zauważając, że praktyka ta jest powszechna w rodzinach pragnących zachować tradycję.
Według danych CDC, zatrucie jadem kiełbasianym jest spowodowane bakterią Clostridium botulinum, która może powstać
w nieprawidłowo przygotowanych konserwach domowej roboty. Niektórymi z symptomów zatrucia jadem kiełbasianym to trudności
z oddychaniem, słabość mięśni i zamazana wizja.
Dr Vohra podkreśla, że pomimo tego, iż zatrucie jadem kiełbasianym jest poważną i potencjalnie śmiertelną przypadłością,
to większość ludzi, którzy na nie zapadają, jest w stanie w pełni wyzdrowieć.
Dział: Świat
Autor:
Susan Baek, Lindsay Good | Tłumaczenie: Kacper Dzięgielowski - praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/