2022-12-16 11:34:52 JPM redakcja1 K

PERUWIAŃSKIE CEVICHE

Tym razem odważyliśmy się spróbować bardzo wyszukanego dania, które jest bardzo modne: peruwiańskiego ceviche. Jeśli nie znajdziesz wszystkich składników, możesz zastąpić limonkę cytryną, a pieprz ostrą papryką lub chili.

PRZEPIS NA PERUWIAŃSKIE CEVICHE

Tym razem odważyliśmy się spróbować bardzo wyszukanego dania, które jest bardzo modne: peruwiańskiego ceviche. Jeśli nie znajdziesz wszystkich składników, możesz zastąpić limonkę cytryną, a pieprz ostrą papryką lub chili. Polubisz ceviche, jeśli lubisz surowe ryby oraz kwaśny i orzeźwiający smak limonki. To nie jest trudne, trzeba tylko przygotować je z miłością.

1. Idealna ryba

Zawsze należy ją przygotowywać ze świeżych ryb lub takich, które wcześniej zamroziliśmy w domu. Najbardziej polecane ryby to okoń morski, sandacz morski i tuńczyk.

2. Rozbiór ryb

Otwórz rybę na pół, usuń środkową kość, pokrój rybę na cztery polędwice i usuń skórę (zazwyczaj możesz poprosić o to w sklepie rybnym). Następnie pokrój rybę w 1 cm kostkę.

3. Mleko tygrysa

Najpierw przygotuj wywar z głowy ryby, ości, pora, pomidora, odrobiny białego wina, odrobiny oliwy z oliwek, liścia laurowego, czarnego pieprzu i soli do smaku. Przykryć wodą i pozostawić do gotowania na dwadzieścia lub dwadzieścia pięć minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i do zimnego fumetu dodajemy kolejne składniki:

-20 g świeżego imbiru

-1 cały czosnek

-30 g selera naciowego

-pieprz, rokoto lub papryka chili do smaku

-2 gałązki kolendry

-10 g cebuli

Zmiksuj i odcedź. Następnie do kostek rybnych dodajemy sól i mieszamy łyżką. Dodaj posiekaną kolendrę i posiekaną limonkę chili ponownie. Dobrze wymieszać i dodać leche de tigre oraz sok z limonki. Spróbuj, czy ma odpowiednią ilość soli, ponieważ limonka przeciwdziała soli.

5. Ozdoba

Dekoracja jest tym, co towarzyszy ceviche. Każdy składnik musi być przygotowany osobno. Dekorację dodaje się do dania tuż przed podaniem. Nie należy ich mieszać, ale powinniśmy przyozdobić danie dodając po trochu każdego składnika:

-50 g prażonej lub smażonej kukurydzy chulpe

-50 gramów kukurydzy (ugotowanej z wodą, cukrem i sokiem z limonki)

-30 g słodkiego ziemniaka (ugotowanego z cukrem, cynamonem i goździkami)

-40 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej


 

NOTATKI KULTURALNE:

LECHE DE TIGRE: Jest to bulion z ceviche. Do ryby dodaje się głównie sok z limonki, ale także sok z samej ryby, cebulę, kolendrę, chili i sól.

Łyżka: Ceviche zawsze je się łyżką, ponieważ leche de tigre musi być spożywane w tym samym czasie, co ryba.To jest sztuczka!

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.