19.08.2025 JPM Redakcja

Indyjscy naukowcy poszukują jabłka idealnego

„Moi sąsiedzi myśleli, że oszalałem”, mówi rolnik Kakasaheb Sawant. W 2022 roku postanowił posadzić kilka jabłoni, co nie jest szalonym pomysłem dla rolnika, chyba że, tak jak pan Sawant, mieszka się w subtropikalnej południowej Indii, gdzie temperatury mogą osiągać 43°C.

Zdjęcie: Getty Images

„Moi sąsiedzi myśleli, że oszalałem”, mówi rolnik Kakasaheb Sawant.
W 2022 roku postanowił posadzić kilka jabłoni, co nie jest szalonym pomysłem dla rolnika, chyba
że, tak jak pan Sawant, mieszka się w subtropikalnej południowej Indii, gdzie temperatury mogą
osiągać 43°C.
Kupił 100 sadzonek, z których przetrwało 80. W zeszłym roku każde drzewo wydało od 30 do 40
kilogramów owoców.
„Moja farma stała się czymś w rodzaju lokalnego cudu. Ludzie przyjeżdżają z daleka, aby zobaczyć
jabłonie rosnące pod gorącym słońcem Maharasztry”.
Nie był to jednak całkowity sukces. Jednym z problemów jest to, że jabłka nie są wystarczająco
słodkie, aby je sprzedawać.
Pan Sawant pozostaje entuzjastyczny. Odniósł pewne powodzenie w sprzedaży sadzonek jabłoni i
jest optymistycznie nastawiony do przyszłych zbiorów.
„To dopiero początek. Drzewa aklimatyzują się, więc moim zdaniem w ciągu najbliższych czterech
do pięciu lat zaczną rodzić dobre, słodkie jabłka”.
Na swój skromny sposób pan Sawant ma nadzieję zaspokoić rosnące zapotrzebowanie Indii na
jabłka.
W ciągu ostatnich pięciu lat produkcja wzrosła o 15% do 2,5 mln ton.
Nie nadąża to jednak za popytem, a import Indii wzrósł w tym samym okresie mniej więcej
dwukrotnie, do 600 000 ton, według S. Chandrashekhar, który analizuje handel jabłkami w Indiach.
„Mamy niedobór produkcji jabłek”, mówi. „Nie ma zbyt wielu nowych graczy... a jednocześnie nie
ma nowych inwestycji”.
Kluczowy dla dobrych zbiorów jabłek jest długi okres zimowych temperatur pomiędzy 0°C a 6°C.
Kraje takie jak Wielka Brytania, gdzie okres ten trwa około 1000 godzin, mogą produkować prawie
wszystkie odmiany jabłek.
Jednak w Indiach obszary o takich warunkach są nieliczne.
Większość jabłek w Indiach pochodzi z dwóch regionów na północy kraju – Dżammu i Kaszmiru

oraz sąsiedniego Himachal Pradesh.
Pan Chandrashekhar twierdzi, że wiele gospodarstw rolnych w tych regionach staje się coraz mniej
produktywnych.
„Istnieje wiele starych sadów, które produkują mniej jabłek, co oznacza spadek plonów”, mówi.
Twierdzi on, że zmiany klimatyczne sprawiają, że warunki stają się mniej sprzyjające.
W nadziei na rozszerzenie produkcji jabłek na nowe obszary niektórzy naukowcy i rolnicy
eksperymentują z tak zwanymi odmianami o niskiej wrażliwości na niskie temperatury.
Są to jabłonie, które mogą produkować plony przy około 400 godzinach temperatury od 0°C do
6°C.
Ranchi we wschodnich Indiach również nie jest regionem uprawy jabłek – jego klimat
subtropikalny jest zbyt gorący.
Pomimo tego, naukowcy z Birsa Agricultural University (BAU) testują 18 sadzonek trzech odmian
o niskim zapotrzebowaniu na chłód.
Jak dotąd sukcesy są ograniczone – tylko jedna z odmian wydała owoce.
„Rośliny nie osiągnęły optymalnych rozmiarów. Drzewo dało nam tylko około jednego do dwóch
kilogramów jabłek w 2024 roku. Nie powiedziałbym, że są one najlepszej jakości, ale nadawały się
do spożycia”, mówi dr Majid Ali.
Dodaje, że oprócz niekorzystnego klimatu, lokalna gleba nie jest idealna dla jabłoni, a drzewa są
atakowane przez termity.
„To etap eksperymentalny. Aby wyciągnąć wnioski, potrzeba trzech do czterech lat, aby stwierdzić,
czy eksperyment się powiódł”.
Mówi, że niektórzy lokalni rolnicy również eksperymentowali z odmianami jabłoni o niskich
wymaganiach chłodniczych, ale również bez większego powodzenia.
Niektórzy są sceptyczni co do tego, czy jabłka uprawiane w gorących regionach kiedykolwiek będą
miały zastosowanie komercyjne.
„Owoce uprawiane w nietradycyjnych regionach mają bardzo krótki okres przydatności do
spożycia. Nie są też zbyt słodkie”, mówi dr Dinesh Thakur, zastępca dyrektora regionalnego
centrum badań i szkoleń ogrodniczych przy Uniwersytecie Ogrodnictwa i Leśnictwa im. dr. YS
Parmara.
„Te jabłka o niskim zapotrzebowaniu na chłód mogą być uprawiane jako nowatorskie owoce w
przydomowych ogrodach, ale ich opłacalność jako uprawy komercyjnej nie została udowodniona...
większość z nich kończy się niepowodzeniem”, mówi.
Dr Thakur pracuje w tradycyjnym regionie uprawy jabłek w północnym stanie Himachal Pradesh, a
jego badania koncentrują się na ulepszaniu jabłek poprzez hodowlę.
„Zmiany klimatyczne sieją spustoszenie w uprawie jabłek”, mówi.
Mówi, że liczba tych kluczowych godzin chłodu spada, a z powodu niestabilnych warunków
pogodowych rolnicy ponoszą co roku ogromne straty finansowe.
W poszukiwaniu lepszych warunków niektóre sady są sadzone w wyższych lokalizacjach, które
kiedyś uważano za zbyt zimne.
W ramach projektu sponsorowanego przez rząd jego zespół eksperymentuje z 300 odmianami
jabłek, aby ocenić wpływ zmian klimatycznych.
„Pracujemy również nad genotypami jabłek odpornymi na zmiany klimatu, które mogą wytrzymać
obecne warunki klimatyczne”, mówi.
Do tej pory opracowali jabłko, które dojrzewa i nabiera koloru dwa miesiące wcześniej niż
istniejące jabłonie.
„Pomaga to zrównoważyć niestabilne warunki pogodowe spowodowane zmianami klimatu i ma
przewagę jakościową nad obszarami, gdzie brak światła słonecznego utrudnia tworzenie się
koloru”, mówi dr Thakur.
„To dopiero początek badań nad stworzeniem owoców odpornych na zmiany klimatu i owoców,
które będą odpowiadały indyjskim kubkom smakowym”.
Według pana Chandrashekhar, zwiększenie produkcji jabłek w Indiach wymaga czegoś więcej niż
tylko pracy naukowej.

„Sady jabłkowe w tradycyjnych obszarach uprawy jabłek mają od 15 do 20 lat. Potrzebne jest
ponowne sadzenie nowych sadzonek”, mówi.
„Branża potrzebuje inwestycji, ogromnych inwestycji. Kto się tym zajmie?”, pyta.
Chciałby, aby rozwinął się przemysł produkcji soków i dżemów, który zapewniłby branży
dodatkowe źródło dochodów.
„To musi być bodziec, który poprawi sytuację gospodarczą producentów jabłek i zapewni im lepszą
pozycję”.

Dział: Nauka

Autor:
autor: Priti Gupta, tłumacz: Walery Jasnorzewski

Źródło:
https://www.bbc.com/news/articles/c0l05762elpo

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE