2025-01-29 09:10:28 JPM redakcja1 K

Chiński Nowy Rok 2025: Wszystko, co musisz wiedzieć o Roku Węża

Lunarny Nowy Rok zaczyna się jutro, witając Rok Węża. Czego możemy się spodziewać w tym roku i jak ludzie świętują? Zupą i kukiełkami, dla niektórych...

Zdjęcie: https://www.euronews.com/culture/2025/01/28/chinese-new-year-2025-everything-you-need-to-know-about-the-year-of-the-snake

Społeczności azjatyckie na całym świecie zaczną jutro świętować Nowy Rok Księżycowy, a rok 2025 zostanie oznaczony jako Rok Węża w chińskim zodiaku. Wąż jest szóstym zwierzęciem w cyklu zodiaku i ważnym motywem w chińskiej mitologii. Tradycyjnie jest kojarzony z cechami takimi jak intuicja, mądrość, chytrość i urok, a często jest łączony z żywiołem ognia – reprezentującym pasję i transformację.

Oznacza to, że rok, nazywany również „rokiem małego smoka”, jest uważany za czas refleksji i zrzucania skóry – tj. osobistego rozwoju. Więc nie bójcie się, ci z was, którzy wciąż trzymają się negatywnych wyobrażeń o wężach i żmijach jako symbolach grzechu i zła; uważa się, że ludzie urodzeni w Roku Węża są inteligentni i wdzięczni.

Oznacza to, że jeśli urodziłeś się w 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 lub 2013 roku, gratuluję Ci IQ i ssssstylu. Dla tych urodzonych w tym roku, to dokładniej rok Węża Drzewnego. Widzisz, chiński zodiak ma również cykl żywiołów, który zmienia się co dwa lata: ziemia, metal, woda, drewno i ogień. Ponieważ jest 12 znaków i pięć żywiołów, potrzeba 60 lat, aby wystąpiła ta sama kombinacja znaku zwierzęcego i żywiołu. Więc roczniku 2025, bądźcie zadowoleni wiedząc, że Wąż Drzewny jest szczególnie czarującym i kreatywnym znakiem, który może być przebiegły i bezwzględny, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Sssserio sssmaczna zupa

Podczas gdy Hongkong przygotowuje się do powitania Roku Węża, jeden szef kuchni nie próżnuje. W swojej działającej od dziesięcioleci restauracji Chau Ka-ling jest jedną z ostatnich osób zajmujących się tradycyjną zupą z węża w mieście. Jednak od czasu do czasu przechowuje trzy żywe węże w drewnianych szufladach, w których kiedyś przechowywano więcej węży do gotowania.

Shia Wong Hip, założona przez zmarłego ojca Chau w latach 60. XX wieku, kiedyś zabijała żywe węże do swoich dań. „Shia Wong” oznacza „Król Węży” w języku kantońskim. Pod okiem ojca Chau nauczyła się łapać i zabijać węże oraz robić zupę, stając się ostatecznie znaną jako „Królowa Węży” miasta.

Restauracja, podobnie jak większość pozostałych w mieście sklepów z zupą z węża, przeszła na używanie mrożonego mięsa węża z Azji Południowo-Wschodniej po wybuchu SARS, czyli zespołu ostrej niewydolności oddechowej, w którym w Hongkongu zginęło 299 osób. Pomimo tej zmiany przygotowanie zupy z węża nadal zajmuje dużo czasu. Rozmrożone mięso węża należy gotować przez co najmniej dwie godziny, aby uzyskać pożądaną miękkość. Po ostygnięciu Chau oddziela je od kości zaostrzoną pałeczką i ręcznie rwie na cienkie kawałki.

Następnie kości węża gotuje się na wolnym ogniu z kośćmi kurczaka i wieprzowiny przez co najmniej sześć godzin, aby uzyskać bazę zupy. Następnie bulion jest duszony z mięsem węża, rozdrobnionym kurczakiem, szynką, grzybami i skórką mandarynki, a następnie zagęszczany skrobią. Gdy podawana jest miska zupy, goście zazwyczaj ozdabiają ją liśćmi cytryny i chrupiącymi chipsami.

Mięso węża, które po ugotowaniu ma konsystencję podobną do kurczaka, jest bogate w białko i zawiera mało tłuszczu. Zimą Chau może sprzedać do 800 misek dziennie w cenach od 6 do 10 euro. Jednak latem liczba ta spada do 100 lub mniej, gdy zupa jest mniej popularna. Sklepy z zupą wężową zostały zamknięte po pandemii COVID-19, a starsi kucharze przeszli na emeryturę, pozostawiając tylko około 20 nadal działających. Ale Chau jest zdecydowana utrzymać swój biznes tak długo, jak to możliwe, choć jest pesymistycznie nastawiona do przyszłości branży.

„To nie jest branża nastawiona na zysk, więc nie sądzę, żeby jacyś młodzi ludzie chcieli się w nią wkręcić”.

Karmienie kukiełki

Gdzie indziej obchody Nowego Roku Księżycowego już się rozpoczęły. W Indonezji, gdzie miliony ludzi ma chińskie pochodzenie, tłumy już się zebrały w mieście Bohor, aby posłuchać bębniarzy i obejrzeć pokazy lalek – niektórzy wkładali do ust lalek czerwone koperty (hóngbāo) wypełnione pieniędzmi.

Kolor czerwony jest niezwykle ważny w tych obchodach, ponieważ symbolizuje szczęście i pomyślność. Jeśli chodzi o hóngbāo, tradycja ta rozwinęła się w XXI wieku, ponieważ wiele osób wymienia teraz cyfrowe czerwone koperty zamiast tradycyjnych papierowych.

Na koniec, jeśli chcesz komuś życzyć szczęśliwego nowego roku po chińsku, mamy coś dla Ciebie. Po mandaryńsku możesz użyć frazy „春节快乐” (Chūn Jié Kuài Lè), co oznacza „Szczęśliwego Święta Wiosny”, a po kantońsku „恭喜发财” (Gong hei fat choi), co oznacza „Gratulacje i bądź zamożny”.

Dział: Wydarzenia

Autor:
David Mouriquand Tłumaczenie: Kamil Wyżykowski - praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.euronews.com/culture/2025/01/28/chinese-new-year-2025-everything-you-need-to-know-about-the-year-of-the-snake

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się