Odkrycie substancji jadalnych w obrazach wielkich malarzy
Naukowcy odkrywają, że obrazy wielkich malarzy, takich jak Leonardo da Vinci i Sandro Botticelli, są nadal odporne na wilgoć ze względu na mieszanie kolorów z jadalnymi materiałami, z których najważniejszym jest żółtko jaja.
Naukowcy odkryli, że znani malarze, tacy jak Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli i inni, eksperymentowali z mieszaniem żółtka jaja z farbą olejną, aby pomóc obrazom wytrzymać wilgoć, zapobiegając puszeniu się i żółknięciu.
Podczas gdy pozostałości białka zostały wcześniej odkryte w arcydziełach sztuki, badanie opublikowane w Nature Communications wykazało, że ich użycie było najprawdopodobniej celowe.
W badaniu eksperci odkryli, że dodawanie jaj do obrazów olejnych "działa jak przeciwutleniacz, spowalniając rozpoczęcie przetwarzania", co oznacza, że ta formuła pomaga zapobiegać pogarszaniu się farby.
Autor badania Oveli Ranke, badacz z Instytutu Mechanicznej Inżynierii Procesowej i Mechaniki w Instytucie Technologii w Karlsruhe w Niemczech, powiedział: "Istnieje bardzo niewiele źródeł na ten temat i nigdy nie wykonano żadnej pracy naukowej, aby zbadać ten temat tak dogłębnie.
"Nasze wyniki pokazują, że nawet przy bardzo małej ilości żółtka jaja można osiągnąć niesamowitą zmianę właściwości farby olejnej."
Badając skutki stosowania białek żółtka jaja w oleju, naukowcy odkryli, że "białka jaj hamują wodę wchłanianą przez farbę w wilgotnym środowisku".
Badanie wykazało, że dodanie jaj pomogło również podczas suszenia obrazów, aby "zapobiec żółknięciu i pojawieniu się mikropęknięć na obrazie, problem, z którym borykał się nawet Leonardo da Vinci".
Artyści "dali nam możliwość podziwiania ich arcydzieł, które są nadal nienaruszone" - czytamy w raporcie.
Dział: Malarstwo i Rysunek
Autor:
Al Mayadeen Net | Redagował: Mateusz Ciemiński
Źródło:
Jadalne materiały odkryte w obrazach wielkich malarzy | Pola (almayadeen.net)