2023-10-24 21:59:20 JPM redakcja1 K

Źle przyrządzasz fasolkę na grzance? Heinz zatrudnia „eksperta ds. etykietyˮ, aby pokazać, jak to zrobić

Firma spożywcza zleciła Williamowi Hansonowi wyjaśnienie „kwintesencji” brytyjskiej metody przyrządzania narodowego przysmaku.

Według eksperta idealny talerz fasoli na grzance wymaga niesolonego masła. Zdjęcie: Źródło obrazu/Getty Images

Jest wybawieniem dla studentów, pocieszeniem dla samotnych, wsparciem dla kulinarnych wyzwań i najwyraźniej jedynym posiłkiem, który Sir Patrick Stewart gotuje od 1948 roku. Opinia publiczna Wielkiej Brytanii twierdzi, że fasolka na grzance jest jednym z najszybszych, najtańszych i najłatwiej dostępnych posiłków, ale ostatnio okazało się, że opinia publiczna jest w błędzie.

Eksperci z Heinz opublikowali właśnie idealną metodę (uwaga: dostępne są również i inne) przyrządzania tego prostego dania, która zaczyna się, co może niektórym wydawać się kontrowersyjne, od włożenia chleba do tostera, a kończy na, jak się domyślacie, nałożeniu fasolki na posmarowaną wcześniej masłem grzankę.

Jak powiedział pracujący dla Heinz William Hanson, zwany „ekspertem ds. etykiety", „Jedynym poprawnym sposobem na zjedzenie fasoli jest zjedzenie jej po brytyjsku". I choć można by pomyśleć, że oznacza to użycie wykrochmalonych serwetek, najlepszego srebra i być może monokla - w rzeczywistości chodzi po prostu o biały chleb, niesolone masło, potrząsanie puszką i używanie patelni ze stali nierdzewnej.

W filmie na TikToku Hanson przekonuje, że biały chleb w stylu wiejskim jest najlepszą opcją dla tego prostego posiłku i (co ciężko wytłumaczyć) ostrzega przed używaniem solonego masła. „Kiedy jesz fasolę na grzance, nie zalewaj grzanki fasolą, to nie jest jakieś kąpielisko" – stwierdza. Dobre masło - oczywiście niesolone, ponieważ nie jesteśmy poganami - zapewni, że grzanka zachowa swoją chrupkość".

Według YouGov, fasolka na grzance jest ósmym najpopularniejszym daniem w Wielkiej Brytanii (po angielskim śniadaniu i frytkach), a prawie połowa populacji je ją co najmniej raz w tygodniu.

W instrukcji firmy Heinz - która sprzedaje około 1,5 miliona puszek pieczonej fasoli dziennie - znajduje się również informacja, że puszka powinna być przechowywana do góry dnem w temperaturze około 18°C i wstrząsana przez pięć sekund przed otwarciem, aby zapewnić „równomierne rozprowadzenie fasoli w sosie".

Fasolkę należy następnie podgrzewać przez 3-4 minuty na patelni ze stali nierdzewnej, aby zachować jej „kultowy smak". Należy też pamiętać, aby nigdy jej nie gotować. Optymalna temperatura to 64° C jeśli chcesz ją spożyć od razu, i 75°C, jeśli potrzebujesz czasu na zrobienie jeszcze tostów.

„Nigdy nie gotuj fasoli Heinz" - ostrzega firma. „Może to spowodować rozwarstwienie sosu, co może skończyć się zepsuciem koloru i smaku".

Jak przygotować idealną fasolkę na grzance?

Krok 1

Umieść dwie kromki białego chleba wiejskiego w tosterze.

Krok 2

Puszkę przechowywaną wcześniej do góry dnem wstrząśnij przez 5 sekund, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie fasoli w sosie.

Krok 3

Podgrzewaj fasolkę przez 3-4 minuty, stale mieszając. Nie gotuj fasolki.

Krok 4

Rozsmaruj masło równomiernie na grzance aż do skórki.

Krok 5

Umieść tosty na talerzu. Polej fasolką.

Krok 6 (opcjonalnie)

Zetrzyj ser na gorącą fasolkę i pozwól mu się stopić przez 2 minuty.

Dział: Kuchnia

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE