Skąd pochodzi avocado? Z Ameryki Środkowej. Aktualnie to Meksyk jest jego największym producentem. Jak rosną te owoce? Ich drzewa mają do 15 metrów wysokości. Ten owoc może mieć różne kształty: owalny, okrągły ale przeważnie ma kształt gruszki. Jego pestka jest duża. Owoc avocado zawiera dużo tłuszczu i jest bogaty w kalorie (ma około 230 kcal/100 gram). Ale ten tłuszcz jest zdrowy. Zawarte jest w nim również dużo witamin oraz minerałów- głównie potas. Najwiecej przeciwutleniaczy zawartych jest blisko skórki. Kiedy można kupić avocado? Dobra wiadomość: przez cały rok. Ale szczególnie dobre egzemplarze smakują jesienią. Jak je się avocado? Najlepiej pokroić je na pół i usunąć pestkę łyżką. Nie usuwać pestki nożem! Wiele ludzi zraniło się w ten sposób (chirurdzy nazywają ten rodzaj skaleczenia "Ręką avocado"). Owoc ten można jeść na surowo, przygotować na różne sposoby, jak i zrobić Guakamole. Guakamole jest znana pastą do smarowania chleba z avocado, soli, czosnku i soku z cytryny. Wielu ludzi sądzi, że avocado jest bardzo ekologiczne, ale ono ma katastrofalny bilans ekologiczny. Potrzeba około 1000 litrów wody, by wyprodukować 2,5 avocado. Długa podróż do Europy i nielegalne wykarczowanie lasów pod uprawę avocado nie jest przyjazne dla środowiska.
Dział: Kuchnia
Autor: admin | Tłumaczenie: Aneta Zaczkiewicz
Źródło: https://drugijezyk.pl/die-avocado/, https://pl.wikipedia.org/wiki/Smaczliwka_wdzi%C4%99czna
Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz