Zdjęcie: stock.adobe.com
Wyniki pokazały również, że Amerykanie nie tylko pomijają posiłki, ale także zapominają, co faktycznie jedzą. Średni respondent pamięta zaledwie połowę (57%) wszystkiego, co zjadł w ciągu ostatnich trzech dni. Mimo to, Amerykanie średnio jedzą trzy przekąski dziennie. Wśród nich znajdują się chipsy (57%), owoce (56%) i ser (46%). Inni sięgają po krakersy (43%), ciastka (41%) i lody (36%). Tylko 25% respondentów twierdzi, że jest „bardzo świadoma” codziennej wartości odżywczej białka, jakie oferują ich przekąski. Może to wynikać z faktu, że ponad jedna trzecia Amerykanów (36%) ma tendencję do impulsywnego spożywania przekąsek, zamiast planować je intencjonalnie (18%). Przeprowadzone przez Talker Research na zlecenie Breakstone's badanie również zbadało pojęcie „niezamierzonego podjadania”, czyli jedzenia z powodów niezwiązanych z głodem, i wykazało, że regularnie dotyka to 30% Amerykanów.Tylko 6% twierdzi, że nie pada ofiarą niezamierzonego podjadania. W rezultacie respondenci wytworzyli złe nawyki związane z przekąskami (26%) lub odczuwali brak energii (21%). Jednak Amerykanie zdają się brać sprawy w swoje ręce, ponieważ 27% stara się podejmować bardziej świadome decyzje dotyczące przekąsek w tym roku. Zgodnie z wynikami, zamierzone podjadanie oznacza wybieranie zdrowych przekąsek (43%) lub takich, które zapewnią im zastrzyk energii (30%). Dla innych oznacza to ustalenie limitu na liczbę przekąsek dziennie lub zaplanowanie ich z wyprzedzeniem (oba po 29%).
W rzeczywistości prawie połowa (49%) respondentów byłaby bardziej skłonna do jedzenia zamierzonych przekąsek, gdyby wiedziała, że niosą one korzyści zdrowotne — w tym jajka na twardo (43%), jogurt grecki (39%) i twaróg (31%). „Biorąc pod uwagę, że tak wielu Amerykanów regularnie pomija posiłki, ważne jest, aby maksymalnie wykorzystać swoje codzienne przekąski” — powiedziała Dhriti Batra, dyrektor marki w Lactalis Heritage Dairy. „Spróbuj włączyć składniki bogate w białko do przekąsek, takich jak koktajle czy sałatki. Nie musisz ograniczać się do tych samych starych przekąsek; spróbowanie czegoś nowego może poszerzyć twoje gusta i odkryć nowe ulubione smaki”. Badanie wykazało również, jak Amerykanie maksymalnie wykorzystują swoje przerwy i ujawniło, że podjadanie jest integralną częścią życiowych chwil pomiędzy posiłkami. Wyniki badań wykazały, że Amerykanie średnio mają cztery godziny wolnego czasu dziennie, które spędzają na oglądaniu telewizji (69%), przeglądaniu mediów społecznościowych (48%) i oczywiście podjadaniu (40%). Idealnie, ta przerwa powinna trwać około godziny i 15 minut (74,7 minuty). Jednak 37% respondentów przyznaje, że często czują się „na wyczerpaniu” po swoich przerwach. Ponad trzy czwarte respondentów (78%) zgadza się, że ceni nawet kilka chwil relaksu. „Wyniki pokazują, że prawie dwie na pięć osób nie czuje się naładowana energią po przerwach. Między pracą, szkołą, obowiązkami domowymi i wszystkim innym, nie jest tajemnicą, że Amerykanie potrzebują chwili odpoczynku” — powiedziała Batra. „Podczas gdy ważne jest, aby się zrelaksować, równie istotne jest, aby odżywiać swoje ciało w czasie przerw, aby reszta dnia przebiegała gładko”.
Metodologia badania:
To losowe badanie z podwójną zgodą przeprowadzono wśród 2000 przedstawicieli ogółu społeczeństwa amerykańskiego na zlecenie Breakstone's w dniach od 10 do 13 czerwca 2024 roku. Zostało przeprowadzone przez firmę badawczą Talker Research, której członkowie są członkami Towarzystwa Badań Rynkowych (MRS) oraz Europejskiego Stowarzyszenia Badań Opinii i Marketingu (ESOMAR).