2023-11-06 11:07:21 JPM redakcja1 K

Bezglutenowe ciasto z jabłkami

Źródło: soniaperonaci.it PRZYGOTOWANIE: 0h 40m GOTOWANIE: 0h 40m TRUDNOŚĆ łatwe KOSZT: niski DLA: 10 osób...

Źródło: soniaperonaci.it

 

PRZYGOTOWANIE: 0h 40m GOTOWANIE: 0h 40m TRUDNOŚĆ łatwe KOSZT: niski DLA: 10 osób METODA GOTOWANIA: piekarnik

Szarlotka to jeden z najprostszych i najpopularniejszych deserów w piekarnictwie. Spośród wielu wariacji, ta którą dziś prezentuję jest idealna dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste! Bezglutenowa mąka, jajka, cukier i jogurt grecki wzbogacone są niepowtarzalnym aromatem cynamonu i świeżej, aromatycznej skórki z cytryny.

Niewiele składników, ale wysokiej jakości umiejętnie połączonych w ciasto, które zaspokoi potrzeby każdego i w mgnieniu oka przeniesie Cię z powrotem do przekąsek z dzieciństwa.

 

Składniki na formę na zawiasach o średnicy 24 cm

CIASTO

Mąka bezglutenowa 350 g

średnie jajka 4

Cukier puder 50 g

Jogurt grecki 150 g

Olej z nasion 100 g

Skórka cytryny 1

Miód 1 łyżeczka

Cynamon w proszku 1 g

DO DEKORACJI

Jabłka 2

Żelatyna w sprayu do smaku
 

Alergeny: JAJKA, MLEKO, ARACHIDY, SOJA, ORZECHY


 

Procedura

CIASTO:

Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do oleju wraz z cynamonem, aby nadać mu aromat.

W międzyczasie w misce miksera wyposażonego w trzepaczkę ubijaj jajka z cukrem przez około dziesięć minut, aby uzyskać napęczniałą i spienioną masę. Teraz wlej aromatyzowany olej i dodaj jogurt grecki oraz miód.

Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj wszystko ręcznie szpatułką.

Wlej masę do wysmarowanej masłem formy z krążkiem papieru do pieczenia na dnie i dobrze wyrównaj powierzchnię.

Dekoracja

Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki o grubości około 2 mm za pomocą mandoliny.

Następnie ułóż je promieniście na powierzchni ciasta, tworząc lekko zachodzące na siebie okręgi.

Pieczenie

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170° przez 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika przeprowadź test wykałaczki. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj.

 

Uwagi i wskazówki

Jeśli Twoja mąka nie jest samopodnosząca, dodaj do składników 16 g proszku do pieczenia.

Jeśli nie przepadasz za cynamonem, możesz go pominąć lub zastąpić aromatyczną wanilią.

 

Przechowywanie

Bezglutenowe ciasto z jabłkami można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Po upieczeniu można ją również zamrozić.

Dział: Kuchnia

Autor:
soniaperonaci.it | Tłumaczenie: Maja Szymańska

Źródło:
https://www.soniaperonaci.it/torta-di-mele-senza-glutine/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE