Źródło: soniaperonaci.it
PRZYGOTOWANIE: 0h 40m GOTOWANIE: 0h 40m TRUDNOŚĆ łatwe KOSZT: niski DLA: 10 osób METODA GOTOWANIA: piekarnik
Szarlotka to jeden z najprostszych i najpopularniejszych deserów w piekarnictwie. Spośród wielu wariacji, ta którą dziś prezentuję jest idealna dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste! Bezglutenowa mąka, jajka, cukier i jogurt grecki wzbogacone są niepowtarzalnym aromatem cynamonu i świeżej, aromatycznej skórki z cytryny.
Niewiele składników, ale wysokiej jakości umiejętnie połączonych w ciasto, które zaspokoi potrzeby każdego i w mgnieniu oka przeniesie Cię z powrotem do przekąsek z dzieciństwa.
Składniki na formę na zawiasach o średnicy 24 cm
CIASTO
Mąka bezglutenowa 350 g
średnie jajka 4
Cukier puder 50 g
Jogurt grecki 150 g
Olej z nasion 100 g
Skórka cytryny 1
Miód 1 łyżeczka
Cynamon w proszku 1 g
DO DEKORACJI
Jabłka 2
Żelatyna w sprayu do smaku
Alergeny: JAJKA, MLEKO, ARACHIDY, SOJA, ORZECHY
Procedura
CIASTO:
Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do oleju wraz z cynamonem, aby nadać mu aromat.
W międzyczasie w misce miksera wyposażonego w trzepaczkę ubijaj jajka z cukrem przez około dziesięć minut, aby uzyskać napęczniałą i spienioną masę. Teraz wlej aromatyzowany olej i dodaj jogurt grecki oraz miód.
Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj wszystko ręcznie szpatułką.
Wlej masę do wysmarowanej masłem formy z krążkiem papieru do pieczenia na dnie i dobrze wyrównaj powierzchnię.
Dekoracja
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki o grubości około 2 mm za pomocą mandoliny.
Następnie ułóż je promieniście na powierzchni ciasta, tworząc lekko zachodzące na siebie okręgi.
Pieczenie
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170° przez 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika przeprowadź test wykałaczki. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj.
Uwagi i wskazówki
Jeśli Twoja mąka nie jest samopodnosząca, dodaj do składników 16 g proszku do pieczenia.
Jeśli nie przepadasz za cynamonem, możesz go pominąć lub zastąpić aromatyczną wanilią.
Przechowywanie
Bezglutenowe ciasto z jabłkami można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Po upieczeniu można ją również zamrozić.